- 2020. június 02.

A Home Office előnyei és hátrányai - Marad-e hosszú távon a HO?

Írta: Hudák-Fekete Andrea

Andrea Home office blog cikk

Napjainkban, a fennálló világjárvány idején, a fél ország gyakorlatilag Home Office-ba kényszerült, így ezzel kapcsolatban számos tapasztalattal lettek gazdagabbak mind a munkáltatók, mind pedig a munkavállalók. Bár ez a helyzet nem pont ugyanolyan, mint a szokásos hétköznapokon, van néhány általános érvényű tény, ami nagyjából minden körülmények között igaz a Home Office típusú munkavégzésre.

Mint mindennek, ennek is van előnye és hátránya egyaránt, az alábbi lista segíthet eldönteni, hogy kinél merre billen a mérleg. A járvány magyarországi lecsengésének idején ugyanis egyre több cégnél merül fel a kérdés, hogy a továbbiakban marad-e a HO ideiglenesen vagy véglegesen, részlegesen vagy teljes egészében.

A Home Office nehézségei:

 • Home Office esetén a dolgozót terhelik az olyan költségek, mint a fűtés, áram, internet, melyeket így egész nap használ az illető, valamint az ő felelőssége az is, hogy mindig működjön pl. az internet szolgáltatás, ne akadályozza a határidőre történő teljesítést annak esetleges leállása.
 • Megfelelő technikai eszközök rendelkezésre állása esetén a munkáltató percre pontosan nyomon követheti, hogy mikor és mennyi időt tölt a gép előtt a munkavállaló. Céges gépek esetében akár azt is naplózhatja, hogy pontosan mit csinált rajta. Sok esetben a munkáltató fontosabbnak tartja a dolgozó jelenlétét, mint a tényleges teljesítést, ezért a Home Office esetében megnőhet az igény ennek ellenőrzésére a munkaadó részéről. Itt erősen cégkultúra függő, hogy hol húzhatók meg a határok a valóban szükséges kontroll és a túlzott bizalomhiány között.
 • A vezetők számára nagy kihívás lehet, hogy nem feltétlenül derül ki időben egy-egy munkavállaló esetleges elakadása és így nem tudnak neki időben segítséget nyújtani.
 • Ahhoz, hogy valaki otthoni körülmények között is hatékonyan tudja végezni a munkáját, nagyon jól kell beosztania az idejét. A fenti bizalmi kérdéskört tovább folytatva nagy lehet a nyomás a munkavállalón, hogy a munkaidején kívül is rendelkezésre álljon. Ebben a felállásban a túlórákat felválthatja a napi 24 órás rendelkezésre állás belső kényszere, ami még megterhelőbb, mint a meghosszabbított irodai jelenlét.
 • Azok, akik jobban szeretnek társaságban, csapatban dolgozni, egyedül érezhetik magukat, úgy érezhetik, hogy rájuk nehezednek olyan döntések, amelyekkel kapcsolatban, az irodában azonnal kérdezhetnek, gyorsan megvitatható válaszokat kaphatnak és mérlegelhetnek.
 • Az irodai személyes jelenlét esetén általában véve is könnyebb a munkaidőt rövidebb beszélgetésekkel, vicces hozzászólásokkal színesíteni, a közösségi tereket használva bizalmi kapcsolatokat kiépíteni, szabadjára engedni a kreativitásunkat. Ezt az online tér igencsak megnehezíti annak ellenére, hogy számos kezdeményezés született az ilyen munkahelyi közösségi élmények online térbe helyezésére a karantén időszak alatt is.
 • Könnyebben alakulhatnak ki konfliktusok a metakommunikáció nélkül, illetve távolról sokkal nehezebb megítélni, hogy valaki mennyire elfoglalt éppen, lehet-e hozzá fordulni valamilyen kérdéssel vagy megzavarjuk őt egy fontos teendője közben.

A Home Office előnyei:

 • Az egyik legkézenfekvőbb előnye, hogy megspórolható a bejárásra szánt idő és költség. Ráadásul így a HO lehetővé teszi azt is, hogy munkánkat akár egy másik városból lássuk el. Ez az álláskeresést is megkönnyítheti hosszú távon.
 • Ha mindkét fél nyitott erre, akkor a munkáltatóval való bizalmi kapcsolat erősödhet, hiszen a dolgozó a ráruházott szabadsággal - ha már megkapta azt, - nem szeretne visszaélni és motiválja őt a felelősség is.
 • Amennyiben a munkaadó és a vezető pontosan meghatározza, hogy milyen elvárásai vannak a dolgozóval szemben, pontosan milyen eredményt kell felmutatni az adott határidőre, akkor onnantól a munkavállalón múlik, hogy ezt 1 óra vagy 4 óra alatt végzi el és a napnak melyik szakaszában teszi azt.
 • Az otthon dolgozók hatékonysága sokat nőhet az által, hogy több dologgal foglalkozhatnak egyszerre és a számukra megfelelő módon oszthatják be a napi teendőiket. Aki például szeret tovább aludni vagy a napját egy edzéssel kezdeni, az nem biztos, hogy 10 előtt munkához lát, viszont este 6-7 óráig dolgozhat kényelmesen, hiszen nem kell plusz időt fordítani a hazautazásra. Ugyanígy, aki a gyermekek ébredése előtti és elalvásuk utáni csendes időszakot is munkára szánja, az cserébe napközben több időt tud a háztartásra vagy a családra szánni. Így a kecske is jól lakik és a káposzta is megmarad, a munkavállaló így sokkal hatékonyabban tudja összehangolni az otthoni és a munkahelyi teendőit.
 • Az otthoni munkavégzés során nincs folyamatos jövés-menés, kevésbé hátráltatnak ad-hoc jellegű meetingek és cseverésző kollégák, a munkavégzés így sokkal tervezhetőbb folyamatosabb, a kollégák megtanulnak összehangoltan dolgozni, miközben nem okoz fejtörést az sem, hogy hol találjon valaki egy csendes sarkot a gondolatok összeszedéséhez vagy egy fontos telefon lebonyolításához.
 • A Home Office mellett kevesebb irodai férőhelyre van szükség, így elegendő kisebb iroda bérlése is, amivel komoly összegeket spórolhat meg a cég. Ezt akár munkabérek növelésével vagy egyéb juttatásokkal vissza tudja forgatni a munkaadó a dolgozók megtartásának, motiválásának érdekében.
 • Ha a Home Office megfelelő működéséhez kiépítésre kerültek a szükséges technikai feltételek és megtanulták azokat magabiztosan kezelni a dolgozók, akkor nem csak a helyi meetingek, hanem a külföldi kollégákkal és partnerekkel való kapcsolattartás is egyszerűbbé és kényelmesebbé válhat, hiszen ezzel sok esetben kiválthatóak a hosszabb-rövidebb ideig tartó, költséges üzleti célú utazások is. Ezzel további időt és pénzt spórolhat mind a cég mind a munkavállaló.

A Home Office összességében tehát ugyanannyi kihívást is hordoz, mint amennyi előnnyel jár, más jellegű szabályok és keretek mentén kell végezni a feladatokat, melyek kialakítása túlnyomó részben az egyén dolga és lehetősége ennek minden kényelmével és persze felelősségével. Emellett viszont megoldást jelenthet számos olyan kérdésre, mint a munka-magánélet összehangolása, munkavállalók motiválása és megtartása, földrajzi távolságok leküzdése.

 

Források:

https://www.mediapiac.com/trending-now/Nem-megy-a-munka-home-office-ban-Mutatjuk-mik-a-lehetosegek/114357/

http://mipszi.hu/cikk/200324-home-office-megis-kinek-jo-ez

https://www.usanotebook.hu/blog/kinek-valo-a-home-office-munka/488#