#Álláskeresőknek

Légy sikeres videón is! - HOGYAN KÉSZÜLJ FEL A VIDEÓS ÁLLÁSINTERJÚRA?

2020.08.12.

Miért jelent számodra előnyt, ha videós állásinterjún veszel részt?


Először is amiatt jó számodra, ha videós állásinterjúra hívnak, mert az első szűrésen már túl vagy és az önéletrajzod/pályázati anyagod megnyerte a HR-es szakembereket. Gratulálunk!

Számtalan más előnyt is rejt magában a videós interjú:

  • Kényelmesen, otthonról vehetsz részt az interjún.
  • Nehezebben tudsz elkésni, nem vagy a tömegközlekedéshez vagy a parkolási viszonyokhoz kötve.
  • Otthonos, megszokott környezetben vagy, így jóval alacsonyabb a stresszfaktor, mintha egy tárgyalóban lennél.
  • Te vagy a rendező és jóval több tényezőt befolyásolhatsz, hogy kitűnj a többi, videón interjúztatott jelölt közül!

Miért nehéz felkészülni egy videós interjúra?

Ugyanakkor videós állásinterjún részt venni nem habos torta. Számtalan tényező nehezíti a dolgodat, ami közül az egyik legnagyobb nehézség, hogy legtöbbünk számára ez még idegen terep.

Milyen nehézségek merülhetnek fel?

  • Az interjú során sokkal nagyobb arányban hagyatkozunk technológiai eszközökre (pl.: internet vagy kameraminőség).
  • Nehezebb személyes kapcsolatot kialakítani a jövőbeli munkaadóval.
  • Nehezebb átadni a képességeidet, személyiségedet.
  • Sokkal jobban magadra vagy hagyva az interjú helyzetben.

Felkészülés videón keresztüli állásinterjúra

Mire lesz szükséged, ha az állásinterjú videón történik?

  • Számítógép / okostelefon / tablet, amin becsatlakozol az interjúra
  • Megfelelő program, amin az interjú folyik
  • Kamera (különálló webkamera vagy beépített kamera)
  • Mikrofon (külön eszköz vagy beépített)
  • Fül- vagy fejhallgató (a fülhallgató előnyösebb, főleg, ha van benne mikrofon is)
  • Stabil internetkapcsolat

Hol és hogyan fognak felkeresni az interjúztatók?

Több program is alkalmas arra, hogy videós interjút szervezzenek rajta. A JOBGROUP tanácsadói leggyakrabban a Skype-t használják, ugyanakkor számíthat Zoomra, Google Meetsre vagy egyéb konferenciaprogramra is. Mindenképp nézz utána, hogy milyen programon kell becsatlakoznod!

  • Skype
  • Zoom
  • Google Meets
  • Egyéb konferencia eszközök - Ebben a blogcikkben már írtunk róla, hogy milyen videóchates programok a legelterjedtebbek a HR-esek körében.

Ne feledd, hogy a videós állásinterjú teljesen ugyanolyan, mint a valódi! Az interjúztatód is teljesen ugyanígy fogja kezelni a beszélgetést és Te is tegyél így! Számíts bemutatkozásra, ahol ugyan kezet fogni nem lehet, de sokat számít egy érthető, tiszta bemutatkozás. Mindenképp jegyezd meg, hogy kivel beszéltél, mert a kiválasztás későbbi folyamatában ez sokat segíthet és a figyelmességedet is bizonyíthatod ezzel!

Ha már tudod, hogyan kell felkészülni egy videós állásinterjúra, ideje kipróbálni a tudásodat gyakorlatban is!

Nézz körbe álláslehetőségeink között a job.hu állásportálunkon és jelentkezz!

 

Tippek a sikeres videós állásinterjúhoz

Milyen anyaggal készülj a videós állásinterjúra?

Önéletrajz, portfólió, referencia. A személyes állásinterjúra illik elvinni a kinyomtatott, jó minőségi önéletrajzodat, vagy pozíciótól függően akár a portfóliódat is. Ezt helyettesítheti, ha a szakmai anyagaidat, referenciáidat előkészíted a számítógépeden az interjú előtt. Ne az interjúztató kérdése után állj neki keresni, hanem legyen összekészítve minden egy mappában vagy dokumentumban!

Képernyőmegosztás. Olyan pozícióknál, ahol fontos a számítógépes ismereted, számíthatsz rá, hogy meg fognak kérni ennek bizonyítására, akár képernyőmegosztás mellett, szóval csak a valóban fontos, megmutatásra szánt dokumentumok legyenek megnyitva a számítógépeden és minden személyes dolgot zárj be!

Készülj fel előre a sikeres videós interjúra!

Mivel csak videón keresztül fog téged látni a beszélgető partnered, készülj fel rá, hogy a lehető legjobb arcodat mutathasd! Ehhez kapcsolódóan a következőket javasoljuk:

Világítás. Győződj meg róla, hogy az arcod megfelelően meg van világítva és nem csak egy sötét körvonalat lát majd az interjúztató. Ehhez szemből vagy enyhén oldalról érkező, természetes vagy tompított fény az ideális. Használhatsz egy asztali lámpát a kamera mögül, de ne direkt világíts az arcodba, mert akkor kiég a kép.

Szemüveg. Ha szemüveges vagy, úgy állítsd be a fényeket, hogy a lencséd ne tükröződjön. Videós interjúnál különösen fontos, hogy a személyes kontaktust pótolva minél tisztábban lehessen látni a szemedet és a tekintetedet! Így könnyebben tudod kommunikálni a személyiségedet is. 

Kameraállás. A kamerát emeld magasabbra a megszokott beépített laptop magasságnál. Lehetőleg szemmagasságból vagy afelől egy kicsivel vegyen a kamera, mert így adja vissza rólad a legelőnyösebb képet.

Okostelefon/tablet is használható. Ha az okostelefonod vagy tableted jobb minőségű felvételt készít, mint a laptopod vagy webkamerád (ez az új telefonoknál gyakori), akkor nyugodtan használd az okoseszközeidet. Viszont győződj meg róla, hogy a program, amit használni fogtok, működik a telefonodon/tableteden is és a hangminőség is megfelelő. Emellett mindenképp fixáld a telefonodat valamilyen tartóban vagy kitámasztással és semmiképp se a kezedben tartsd az interjú alatt!

A háttér mögötted. Mivel otthon vagy, előnyödre tudod fordítani azt, hogy mi látszik mögötted a felvételen. Te vagy a rendező, ezt használd ki! Az a minimum, hogy rendezett és tiszta háttér látszódjon a kamerádban, de tovább növelheted az esélyeidet azzal, ha a személyiségedhez, érdeklődési körödhöz megfelelően rendezed be a hátteret. Mindig gondold végig, hogy mit árul el rólad az, ami a háttérben látszik!

Ugyanúgy készülj fel! Ne becsüld alá a videós állásinterjúkat, mert azok ugyanolyan fontosak, mint a személyes állásinterjúk. Legyél kész rá, hogy bemutasd a szakmai tapasztalatodat, a személyiségedet, a bérigényedet és azt, hogy tisztában vagy az adott céggel, pozícióval!

Gyakorolj a videós állásinterjúra!

Fontos, hogy az interjún már profi legyél minden szempontból, ezért előtte mindent próbálj ki, ami a videós interjúhoz kapcsolódik.

A program. Valószínűleg már tisztában vagy vele, hogy milyen programon keresztül fogtok videóhívást folytatni az interjúztatóval. Az interjú előtti napokban mindenképp lépj be ide, ellenőrizd, hogy működik e a jelszavad és minden engedély (pl.: kamera, mikrofon) meg van-e adva a program számára. Gyakorold a képernyőmegosztást és egyéb funkciókat!

A profilod. Sok olyan videós program létezik, ahol saját profilt kell létrehoznod, mint például a Skype. Ellenőrizd, hogy a fényképed, a bemutatkozó szöveged és minden rólad elérhető információ hiteles, friss és professzionális. Ez különösen fontos a Skype-n, amit sokan személyes beszélgetésekhez használnak, így előfordulhat, hogy túl személyes ott a hangvétel egy állásinterjúhoz.

Próbafelvétel. Készíts egy próbafelvételt az állásinterjú előtti napokban és figyeld meg a hibáidat és azt, amin tudsz javítani. A következőkre figyelj:

  • A test- és fejtartásod egyenes, magabiztos.
  • A képminőség és a hangminőség megfelelő.
  • Milyen hangerőn kell beszélned, hogy minden érthető legyen.
  • A fények megfelelőek. Ha szemüveges vagy, a szemüveg nem akadályozza a szemed láthatóságát.
  • A háttérben csak annyi látszik, amit Te is szeretnél.

A videós állásinterjú előtti órák

Attól, hogy nehezebb elkésni egy videós állásinterjúról, attól még figyelj oda és kezdj el időben készülődni az állásinterjú előtti órákban!

Öltözet. Öltözz ugyanúgy, mintha személyes interjúra mennél! Bármikor előfordulhat, hogy fel kell állnod akár az interjú miatt, akár külső tényező miatt, ezért mindenképp legyen az alsóöltözeted is hivatalos. Ezzel elkerülhető, hogy kényelmetlen helyzetbe kerülj.

Kerüld az apró mintákat! Az apró mintás ruhák képernyőn úgynevezett „moiré-jelenséget” okoznak, amitől a néző, esetedben az interjúztató szeme káprázni fog, ami hosszútávon igen zavaró tud lenni. Ezért kerüld az apró mintás, kis kockás vagy csíkos darabokat és próbálj egyszínű ruhát választani!

Ne zavarjon meg senki! Az interjú előtt bizonyosodj meg róla, hogy sem lakótársak, sem családtagok, sem kisállatok nem fognak megzavarni téged az interjú közben. Ugyanakkor nem tudsz mindent befolyásolni (pl.: építkezés a szomszédban, zajos háziállatok, stb.) és ezzel az interjúztatók is tisztában vannak. Ne aggódj, ha valami mégis megzavar, a HR-esek megértőek lesznek Veled, hiszen ez egy mindenki számára szokatlan szituáció. Ha helyén kezeled a váratlan helyzeteket is, akár még plusz pontot is szerezhetsz!

Kapcsold ki az értesítéseket. Az interjú közben ne csak a telefonodon, hanem a számítógépeden és minden okoseszközödön kapcsold ki az értesítéseket! Figyelj arra is, hogy ha képernyőmegosztást kérnek Tőled, akkor se jelenjen meg semmilyen kellemetlen értesítés. Emellett azokat az elektronikai eszközöket is kapcsold ki, amik, ha nem is hallatszódnak vagy látszódnak az interjú közben, Téged kizökkenthetnek egy értesítéssel, hanggal vagy üzenettel! Próbálj minél nagyobb nyugalmat kialakítani!

Papír, toll, egy pohár víz. Az interjú előtt készíts oda magadnak egy pohár vizet, hiszen sokat fogsz beszélni, de nem lesz lehetőséged kirohanni a konyhába inni! Emellett hasznos lehet, ha kéznél van papír és toll, hogy azonnal fel tudj írni fontos információkat és ne az interjú közben kelljen keresgélned!

Nem csak a jelölteknek okoz kihívást a videós állásinterjú, hanem az interjúztatóknak is. Az online interjúk elterjedésével a HR-eseknek is frissen kell tartania a tudását. Mi ebben tudunk segíteni!

Közvetítés és kölcsönzés üzletágunknak hála az interjúzás oroszlánrészét átvállaljuk, hogy Önnek csak a megfelelő jelöltekkel kelljen foglalkoznia.

HR Outsourcing szolgáltatásunk keretein belül saját kiszervezett HR szakértővel segítjük a cégen belüli HR folyamatok kialakítását.

Szervezetfejlesztés és képzés szolgáltatásunk segít még magasabb szintre emelni a cége HR tudását.

 

Ezekre figyelj az interjú közben, hogy sikeres videós állásinterjúd legyen!

Legyél nyugodt, ne szorongj! A videós állásinterjú ugyanazt a funkciót tölti be, mint a személyes, így ugyanaz a motivációd is: minél jobban bemutatni a szakmai kiválóságodat és a személyes értékeidet. Erre koncentrálj a videós interjú közben is és próbálj nyugodt maradni! Ha felkészülten érkezel a videós állásinterjúra, kevés eséllyel fog probléma adódni és ha mégis történik valami váratlan, az interjúztató megértő lesz Veled!

Kérdezz! Nyugodtan tegyél fel kérdéseket az interjú közben, ahogy személyesen is tennéd. Sőt, sok esetben indokolt is, hogy több kérdést tegyél fel. Egyrészt a kérdéseiden keresztül is magadat mutatod be. Másrészt így többet tudhatsz meg az állásról, a cégről, hiszen kevésbé tudsz olvasni az interjúztató nonverbális jeleiből és az interjúhelyszínt sem látod, amiből a vállalati kultúrára következtethetsz. Így a kölcsönös szimpátiát kérdéseken keresztül tudod a legjobban kideríteni.

Hangsúlyozz megfelelően! Mivel a videós állásinterjún a testtartás, a mimika, a nonverbális jelek megjelenítése elég alacsony, fontos, hogy ezeket a kimaradt információkat a beszédeddel add át a beszélgető partnerednek! A következőkre figyelj:

  • Beszélj tisztán!
  • Beszélj elég hangosan, hogy érthető legyen! (Lehet, hogy kicsit hangosabban kell beszélned, mint a megszokott hangerőd. Ezt ellenőrizd előre egy próbafelvételen!)
  • Hangsúlyozz, artikulálj!
  • Ha idegen nyelven, például angolul vagy németül folyik az interjú, a megfelelő hangsúlyozás még fontosabb!

Váltogasd a tekinteted a kamera és a képernyő között! Azzal, hogy az interjúztató szemébe nézel, megnyerő képet festesz magadról és bizalmat keltesz. A szemkontaktus videón keresztül különösen fontos, mert ez pótolja a hiányzó személyes kapcsolatot. Ehhez a kamerába kell nézned, ugyanakkor ez hosszútávon Számodra lehet zavaró, hiszen nem tudsz az interjúztatóra koncentrálni. Ezért a legjobb, ha váltogatod a tekintetedet a kamera és a képernyő között.

Ne nézd magad! Ha van rá lehetőség, az interjú megkezdése és a kamerakép ellenőrzése után zárd be a saját kameraképedet mutató kis képernyőt, hogy ne zavarjon meg az, hogy önkéntelenül is a saját képedet nézed.

Figyeld az időkeretet! Kérhet tőled az interjúztató olyan kérdést, vagy feladatot, ami időre megy. Ilyenkor jó, ha van nálad kéznél egy óra, amin tudod figyelni, hogy mennyi időd van még hátra.

Bizonyítsd rátermettségedet! Semmiképp se kerüld a videós állásinterjúkat és ne kommunikáld azt, hogy nem tetszik ez a helyzet! Fordítsd előnyödre a videós interjút és ezen keresztül mutasd be, hogy készen állsz az új kihívásokra és nem riadsz vissza az ismeretlentől! Ez pozitív képet fog rólad festeni.

Mosolyogj és légy vidám, szimpatikus! A személyes állásinterjúknál is fontos, hogy pozitív képet mutass magadról és a legjobb személyiségedet add át. Ez hatványozódik a videós állásinterjúknál, ahol nehezebb átadni a személyiségjegyeket, ezért különösen fontos, hogy szimpatikus, nyugodt, kellemes képet fess a személyiségedről.

Maradj fókuszált! Mindenki számára szokatlan, ha egy új helyzetben, új környezetben kell állásinterjún részt vennie. Viszont tegyél meg mindent azért, hogy fókuszált tudj maradni a teljes interjú alatt!

Sok szerencsét!