- 2020. május 15.

Milyen egy családbarát munkahely? 4 remek gyakorlati példa a megvalósításra

Írta: Kárpáti Tilla

Az életünket három fő területre lehet osztani: a magánélet, a család és a munka. Azonban a valóságban ezek közel sem határolódnak el annyira erősen, mint ahogyan azt elképzeljük. Életünk legnagyobb részét munkával töltjük azért, hogy megadhassunk mindent a családtagjainknak, így elkerülhetetlenül hatással van a munkánk a családi életre is. A család világnapja alkalmából most a család és a munka összeegyeztethetőségéről írunk.

Szerencsére a 21. századi munkafelfogás lehetővé teszi, hogy a munkánkat és a családi életünket összeegyeztessük. A szakmánkból és a családunkból származó kötelezettségeinket igyekszünk a lehető legjobban teljesíteni és mindemelett odafigyelni arra, hogy értékes időt töltsünk a szeretteinkkel. Ezért válik egyre fontosabbá a munkakeresés során az is, hogy egy munkahely családbarát legyen. Nem szokatlan már az sem, ha valaki amiatt keres új állást, hogy ne kelljen szeretteit a munkája mögé sorolnia.

Számtalan munkavállaló jött már rá, hogy munkája bármennyi lehet, de családja csak egy van.

családbarát munkahely

Az UNICEF 10 javaslata

Az UNICEF 10 javaslattal él, amik követésével a vállalatok is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy dolgozóik elégedettek legyenek és szülői, családi feladataikat is maradéktalanul ellássák. Az ajánlások a következők:

  1. A nők terhességgel, szüléssel és családi feladatokkal kapcsolatos diszkriminatív megkülönböztetésének megszüntetése. Ezek nem befolyásolhatják a munkáltatást, a bért vagy a karrierlehetőségeket.
  2. A munkáltatók biztosítsanak legalább 6 hónap fizetett szülés után szabadságot, amely során akkor tölthetnek a szülők minőségi időt az újszülött gyermekkel, amikor a legjobban szükség van rá.
  3. Nem mindenki teheti meg, hogy évekig otthon maradjon gyermekei nevelése miatt. Ugyanakkor mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a munkába visszatérve is elláthassák a szülői feladataikat. Az UNICEF javaslata, hogy a szoptatáshoz megfelelő támogatást és helyszínt biztosítsanak a munkahelyi környezetben is.
  4. A vállalatok támogassák, hogy a szülők számára elérhető áron rendelkezésre álljon minőségi gyermekgondozás a munkaidő alatt. Ilyenek lehetnek például a munkahelyen szervezett gyermekmegőrzők vagy a gyermekfelügyelet kiválasztásának, megfizetésének támogatása.
  5. A munkaadók biztosítsanak rugalmas munkarendet annak érdekében, hogy a munkavállalók maradéktalanul elláthassák családi feladataikat. A technológia gyors fejlődésének hála számtalan munkakör betölthető rugalmas munkaidőben és akár otthonról is.
  6. Az UNICEF javasolja, hogy a jogi kötelezettségeken túl is mérjéj fel a dolgozók családi helyzetet és amennyiben szükséges, az életkörülményeknek megfelelő támogatással segítsék a dolgozókat.
  7. Az időszaki munkák és a költözéssel vagy utazással járó munkakörök nagy nyomást helyeznek a családi életre is. Ilyen esetekben a munkaadók támogathatja a család költözését vagy a munkavállaló gyakori hazalátogatását és segítheti, hogy a dolgozók minden szükséges támogatást megkapjanak az államtól is.
  8. Az UNICEF javasolja, hogy a munkaadók a teljes munkakörnyezetben erősítsék a családbarát gondolkodást és a pozitív szülői viselkedést. Ilyenek lehetnek a dolgozók gyerekeiknek oktatásába fektetés, figyelemfelkeltő kampányok és a család és a gyerekek fontosságának kiemelése.
  9. A családbarát tevékenységek fontosságát ne csak a munkahelyen, hanem azon kívül, a beszállítóknál és a partnereknél is terjesszék.
  10. A figyelemfelhívó kampányokat ne csak a munkavállalók, hanem a fogyasztók között, publikuson is terjesszék minden lehetséges csatornán (például közösségi média, weboldal, kiadványok).

4 remek példa a való életből

Ma már a családbarát munkakörülmények kialakítása nem lehetőség, hanem kötelezettség. Ha egy vállalat igazán gondoskodni akar a munkavállalóiról, többet kell tennie ennél. Az ilyen vállalatok proaktívan támogatják a családbarát intézkedéseket és időt, energiát nem sajnálva fektetnek abba, hogy megfelelő egyensúlyt teremtsenek a munka és a magánélet között. Mindezt a munkavállalóik jóléte érdekében teszik. Néhány kiváló gyakorlati példát szeretnénk mutatni erre.

Citi Magyarország

A Citi Magyarország nem csak munkaköreit tekintve nyújt minden korosztálynak lehetőséget, hanem intézkedéscsomagjait is eszerint szervezi. Olyan programokért kapta meg a Családbarát Vállalat címet, mint például az „Egy nap a szüleim munkahelyén” és az „Egy nap a gyermekem munkahelyén” program. Ezek lehetőséget nyújtanak rá, hogy a szülő és gyermek egymásra hangolódjanak és jobban megismerjék egymás családon kívüli életét. Emellett a Citi Magyarország gondol a kismamákra is, akikkel az otthonlét alatt is tartják a kapcsolatot, hogy utána minél gördülékenyebben menjen a visszavétel.

Helloanyu!

Nem csak akkor lehet családbarát munkahelyet létrehozni, ha ezt nagyvállalati erőforrások támogatják. Erre jó példa a Helloanyu! közösségi tér és kávézó, akik egy lépéssel az elvárt elé mentek és nem csak visszaveszik a gyes-ről és gyed-ről visszatérő dolgozókat, hanem előnyben részesítik, hogy ha valaki szülői kötelezettségei után áll újra munkába. Mindezt rugalmas, atipikus foglalkoztatással segítik.

A munkamegosztásnak hála könnyen meg tudják oldani a helyettesítéseket és a munkabeosztást mindig a családosok gyermekei szerint, rugalmasan intézik. A családok számára nehezen megoldható időpontokban egyetemistákat foglalkoztatnak, ezzel támogatva azok munkaerőpiacra lépését.

Metlife Zrt.

A MetLife életbiztosítással foglalkozó cég a kismamák visszaintegrálására fektette a hangsúlyt, amikor családbarát intézkedéseiket dolgozták ki. Egyik legfontosabb programjuk a Buddy program, amikor a munkába visszatérő kismamák mellé olyan támogató személyeket rendelnek, akik segítik a visszailleszkedést és a rugalmas munkavégzést.

Kimley Horn

A Kimley-Horn amerikai mérnökvállalat tartalék gyermekgondozási támogatást nyújt azokra az esetekre, ha a munkavállaló hirtelen kénytelen a gyermekét elhelyezni. A családtámogató intézkedéseiket a négylábú családtagjaikra is kiterjesztették, így a róluk való gondoskodás miatti rugalmas munkavégzést is támogatják. Emellett részben a család-munkahely egyensúly érdekében bevezették a 4 és fél napos hetet, amikor péntek déltől elkezdődik a hétvége, így több időt tudnak a munkavállalók a családjukkal tölteni. 

Források:

https://szociologia.hu/dynamic/75_103_oldal.pdf

https://www.unicef.org/early-childhood-development/10-ways-companies-can-be-more-family-friendly

https://www.forbes.com/sites/forbesnycouncil/2018/12/04/four-ways-to-provide-a-family-friendly-workplace/#a97e1d7381b7

http://www.csaladbaratvallalat.hu/

https://helloanyu.hu/csaladbarat-munkahely/