- 2021. május 27.

13 gyakran felmerülő kérdés a munkaerő-kölcsönzésről [2021]

Írta: Kárpáti Tilla

Gyakori kérdések a munkaerő-kölcsönzésről 2021-ben

A munkaerő-kölcsönzés az egyik legelterjedtebb foglalkoztatási forma a munkaerő saját állományba vétele mellett. Azonban mégis számtalan kérdés merül fel a témában. Gyakran keresnek fel minket tévhitekkel, aggodalommal a munkaerő-kölcsönzéssel kapcsolatban.

Szeretnénk ma tiszta vizet önteni a pohárba a kölcsönzésről!

A munkaerő-kölcsönzés gyakori kérdései

Mi a munkaerő kölcsönzés?

A munkaerő-kölcsönzés egy atipikus foglalkoztatási forma. Atipikusnak hívunk minden olyan foglalkoztatási formát, amely eltér a munkajog általános szabályaiban foglaltaktól. A munkaerő-kölcsönzés ezek közül is a legelterjedtebb forma.

Angolul a munkaerő kölcsönzést „temporary placement”-ként vagy „personnel leasing”-ként szokás emlegetni. 

Kik vesznek részt a munkaerő kölcsönzésben?

A munkaerő kölcsönzésben három szereplő vesz részt:

 • Az a munkavállaló, aki a legjobban megfelel a kölcsönbe vevő igényeinek
 • A kölcsönbeadó cég, aki a munkavállalót felkutatja, saját állományba veszi és a teljes munkaügyi és pénzügyi adminisztrációt ellátja a foglalkoztatása után
 • A kölcsönbe vevő cég, akinél a munkavállaló dolgozik

Kivel köt szerződést a munkavállaló munkaerő-kölcsönzéskor?

Munkaerő-kölcsönzés esetén a kölcsönbeadó céggel köt szerződést a munkavállaló. A munkavállalót megillető jogokról közösen rendelkezik a kölcsönbe vevő és a kölcsönbe adó cég.

Mit csinál a kölcsönbe adó cég ebben a viszonyban?

A kölcsönbe adó cég gondoskodik minden munkaviszonnyal összefüggő adminisztrációról, bevallási, adatszolgáltatási, levonási és befizetési kötelezettségről. Emellett a kölcsönbe adó cég vállalhat olyan plusz szolgáltatásokat is a partnere felé, mint a toborzás-kiválasztás támogatása vagy a HR és munkaügyi tanácsadás.

A JOBGROUP célja, hogy maximálisan kielégítsük partnereink HR igényeit. Ezért munkaerő-kölcsönzés esetén közvetítési díj felszámolása NÉLKÜL intézzük az új munkatársak toborzását, előszűrését, interjúztatását, a megfelelő jelöltekről riportot készítünk és támogatjuk a kiválasztást is. A kiválasztott munkavállalóval szerződést kötünk és a teljes munkaügyi adminisztrációt átvállaljuk! Partnereink számára munkaügyi és munkajogi tanácsadást biztosítunk.

Jár cafeteria a kölcsönbe vett munkavállalóknak?

Igen! A munkavállaló számára a cafeteria ügyintézést is a kölcsönbe adó cég intézi, azonban a kölcsönbe vevő cafeteria lehetőségei alapján, így a cégnél dolgozók nem kerülnek béren kívüli juttatás szempontjából megkülönböztetésre. 

Hány ember dolgozik kölcsönzöttként Magyarországon?

A KSH adatai szerint 2020-ban összesen 10.300 fő dolgozott munkaerő-kölcsönző vagy -közvetítő irodával kötött szerződés keretein belül.

Mi a különbség a munkaerő-kölcsönzés és -közvetítés között?

A munkaerő-kölcsönzés és a munkaerő-közvetítés esetén is három szereplőről beszélünk: a munkavállaló, a munkaerőt kereső cég és a HR szolgáltató, aki támogatja kettőjük egymásra találását. A munkaerő-közvetítés esetében a HR szolgáltató a munkaerő megtalálását, kiválasztását támogatja, de a szerződést már a munkavállalóval közvetlenül köti a cég. Ezzel szemben a munkaerő-kölcsönzés esetében a munkavállaló a szerződést a munkaerőt kölcsönbe adó céggel köti, nem pedig a céggel, ahol fizikailag a munkáját végzi.

Milyen előnyökkel jár a munkaerő-kölcsönzés?

A munkavállaló számára nyújtott kölcsönzési előnyök

 • A munkaerő-kölcsönző cég folyamatos támogatást nyújt a munkavállalónak, a kapcsolatfelvételtől egészen a munkaviszony megszűnése utáni új munkahelye megtalálásáig.
 • A munkaerő-kölcsönző cég bármikor felkereshető munkaügyi kérdésekben – akkor is, ha a kölcsönbe vevő céget még nem szeretné tájékoztatni a munkavállaló.
 • A munkaerő-kölcsönző cég segíti a munkaügyi kapcsolattartást, vitarendezést a kölcsönbe vevő céggel.

A munkaerő-kölcsönzést igénybe vevő cég számára nyújtott előnyök

 • A vállalat helyett a munkaerő-kölcsönző cégek gyakran átvállalják a toborzást és költséghatékonyabban, nagyobb sikeraránnyal tudják elvégezni azt, hála a tapasztalatnak és a piaci ismeretnek.
 • A munkaerő-kölcsönzés hirtelen nagylétszámú munkaerő igény esetén gyors és rugalmas válasz adhat.
 • A munkaerő-kölcsönző cégek átvállalják a teljes munkaügyi adminisztrációt, a bérfizetést és bérszámfejtést a kölcsönbe vett munkavállalók után, ezzel tehermentesítve a belső munkaügyi osztályt.
 • A munkaerőt kölcsönbe vevő cég számára pénzügyi előnyöket is jelent a kölcsönbe vétel, mivel ez a költség egyéb költségként elszámolható. Így a költségek pontosabban tervezhetőek.
 • A munkaerő-kölcsönzés jó megoldás amennyiben a headcount limit miatt nincs lehetőség saját alkalmazásba vétellel bővíteni a dolgozói létszámot, de szükség van támogatásra.
 • A munkaerő-kölcsönzés jó megoldás szezonális dolgozók alkalmazására vagy betegség, gyerekvállalás miatt hosszabb távon történő munkaerőpótlásra is.
 • Beválás esetén a munkaerőt kölcsönbe vevő bármikor saját állományába veheti a munkavállalót első kézből szerzett referencia alapján. Ezt hívjuk Try and Hire-nek.
 • A munkaerő-kölcsönzés rugalmas megoldás, ami megkönnyíti a házon belüli HR és munkaügyi osztályok feladatát.

A munkaerő-kölcsönzés buktatói és a megoldások

Mint mindennek, a munkaerő-kölcsönzésnek is előfordulnak olyan hátrányai, amire csak aktív odafigyeléssel lehet megoldást találni.

 • Előfordulhat klikkesedés a kölcsönbe vett és a saját állományban lévő dolgozók között.

Megoldás: a közös munkahelyi kultúra megteremtése, a munkavállalók tájékoztatása és érzékenyítése a helyzetre, továbbá a kultúrához illő kölcsönzött munkavállalók odafigyelő kiválasztása.

 • A kölcsönbe vett munkaerő nem mindig érzi magát teljes értékű csapattagnak, ami motivációs és teljesítménnyel kapcsolatos problémákat szülhet.

Megoldás: Olyan munkaerő-kölcsönző cég választása, akik különös hangsúlyt fektetnek a kölcsönbe vett munkaerővel történő törődés és kapcsolattartás elvégzésére.

 • Nem megfelelő munkaerő-kölcsönző cég választása több adminisztratív feladatot róhat a belső munkaügyi osztályra.

Megoldás: a munkaerőkölcsönző cég szakmai tudásának felmérése személyes beszélgetéseken keresztül, referenciák tüzetes átnézése.

A munkaerő kölcsönzés árai, díjai

A munkaerő-kölcsönzés díját a kölcsönbe vevő cég a kölcsönbe adó felé fizeti. A munkavállaló felé közvetlenül bért nem fizet a kölcsönbe vevő.

A kölcsönbe vevő egyedi igényei alapján a munkaerő-kölcsönzés pontos költsége változható. Például olyan szempontok befolyásolják az árat, mint hogy hány munkavállalóra van szükség, mennyi ideig terveznek kölcsönözni, milyen szenioritási szinten van szükség a kölcsönzésre és szükség van-e cafeteria ügyintézésre is.

A munkaerő kölcsönzés folyamata

 • 1. Kapcsolatfelvétel
  A munkaerő-kölcsönző céggel történő kapcsolatfelvétel elején kiderül, hogy milyen pozíciók betöltésére van szükség. Az egyeztetés során a munkaerő-kölcsönző felméri az igényeket, feladatokat, elvárásokat, bérezést, egyéb juttatásokat.
 • 2. Toborzás-kiválasztás (opcionális)
  A munkaerő-kölcsönző cég szakértői felkutatják a profilnak megfelelő jelölteket, és bemutatják őket.
 • 3. Megfelelő jelölt kiválasztása
  A továbbjutó jelöltek kiválasztását követően a munkaerőt kölcsönbe vevő cég is lefolytathatja saját személyes interjúit, amit a munkaerő-kölcsönző cég is támogathat igény esetén. Az interjúk eredményéről a munkaerő-kölcsönző cég értesíti a jelölteket.
 • 4. Ajánlat
  A megfelelt pályázók megkapják az ajánlatot a munkaerő-kölcsönzőtől.
 • 5. Munkaügyi adminisztráció és bejelentés
  A munkaerőt kölcsönző belépteti a kölcsönzött kollégát. Megkötik a munkaszerződést, aláíratják a titoktartási nyilatkozatot és egyéb ügyfélspecifikus dokumentumokat.
 • 6. Belépés
  A munkaerő-kölcsönző levezényli a teljes beléptetési folyamatot a gyors és hatékony munkába állás érdekében.
 • 7. A munkaerőt kölcsönbe vevő gyakorolja saját munkáltatói jogkörét
  A kölcsönbevétel ideje alatt a munkaerőt kölcsönbe vevő cég a munkáltatói jogkör gyakorlója az operatív funkciók tekintetében: munkaidő meghatározása, feladatok definiálása, munka értékelése.
 • 8. Hónap végi feladatok
  A hónap végén a jelenléti ív alapján a munkaerő-kölcsönző cég elkészíti a bérszámfejtést, elutalja a béreket és megküldi a számlát. Ezt a számlát a munkaerőt kölcsönbe vevő költségként tudja elszámolni.

Gyakori kérdések a munkaerő-kölcsönzésről

A munkaerő-kölcsönzéssel kapcsolatban számtalan kérdés merülhet fel. A teljesség igénye nélkül igyekszünk ezekre választ adni.

Csak fizikai munkaerőt lehet kölcsönözni?

Nem! A JOBGROUP kifejezetten a szellemi munkaerő kölcsönzésére specializálódott és azt vesszük észre, hogy a jelöltek részéről is egyre nagyobb a nyitottság az atipikus foglalkoztatás felé.

Vidéken is lehet munkaerő-kölcsönzésbe kezdeni?

Természetesen igen! Vidéki és fővárosi partnereink egyaránt élnek a munkaerő-kölcsönzés adta lehetőségekkel és a munkavállalók is nyitottak mindkét lokáción eziránt.

Szakértő munkaerőt is lehet kölcsönözni? Például IT vagy gyógyszeripari területen?

Igen! Az IT és a gyógyszeripar egyaránt nagyon speciális terület, ezért külön divízióink foglalkoznak az ezen a területen történő toborzással, ugyanakkor partnereink ugyanúgy választhatják a munkaerő-kölcsönzés adta lehetőségeket is a specialista toborzás mellett.

Munkaerő-kölcsönző – az innovatív megoldás

A munkaerő kölcsönzés remek lehetőséget nyújt kis- és nagyméretű vállalatok számára egyaránt. Szeretnénk ezt minél több cég számára megmutatni, ezért ingyenes tanácsadás keretein belül szívesen egyeztetünk arról, hogy az Ön cégének mit tud nyújtani a munkaerő-kölcsönzés. 

További részletek: https://jobgroup.hu/hu/munakerokolcsonzes-tanacsadas

Munkaerő-kölcsönzési szolgáltatásunkról itt olvashat részletesebben: [Munkaerő-kölcsönzés]

 

Tetszett ez a blogcikk és hasznos lenne ismerőseid, kollégádi számára is? Oszd meg velük!

Ha ez a blogcikk hasznos volt számodra, akkor az alábbi cikkek is tetszeni fognak: 

JG logo 02 01

A JOBGROUP közel 30 év tapasztalattal rendelkezik az executive search, munkaerő-közvetítés és -kölcsönzés területén. Személyre szabott megoldásainkkal biztosítjuk, hogy partnereink és jelöltjeink is megtalálják a nekik való megoldást, legyen szó toborzásról vagy álláskeresésről.

Szolgáltatásaink: jobgroup.hu

Munkavállalóknak: job.hu 

Kövess minket Facebook-on és Linkedin-en, ahol további hasznos tartalmakkal is várunk!

Ne maradj le legfrissebb blogcikkjeinkről, híreinkről, újdonságainkról, hiszen ezek tartanak frissen és versenyelőnyben! Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsők között értesülj újdonságainkról! Hírlevél feliratkozás

 

Források:

http://www.munkaugyiszemle.hu/sites/default/files/Hovanszky.pdf

http://real.mtak.hu/88292/1/EPA03448_multidiszciplinaris_2018_3_004-023.pdf