- 2020. szeptember 30.

Így lesz egészségtudatos a munkahely béren kívüli juttatásokkal!

Írta: Kárpáti Tilla

aycmsportolasberenkivul

A munkavállalók megtartásához a munkahelyi egészségre is gondolni kell

Egy üresedés betöltésének költsége akár a több milliós összegeket is elérheti, mivel az új munkavállalók megszerzése és betanítása egyre erőforrásigényesebb. Ráadásul gyakran hosszú hónapokat kell várni a megfelelő munkaerőre. Ilyen munkaerőpiaci helyzetben nem meglepő, hogy különösen fontossá vált a szakképzett és jól teljesítő munkaerő megtartása és gondozása. Ennek egyik egyre gyakrabban használt módszere az dolgozók egészségébe és jólétébe történő fektetés. A munkakeresők által dominált munkaerőpiacon ez hamarosan elvárássá fog válni, ezért érdemes minél hamarabb belefektetni.

Úgy gondoljuk, hogy a legtöbb cég kezében minden eszköz megvan ahhoz, hogy megfelelő hangsúlyt fektessen a vállalati egészségre, mégpedig a béren kívüli juttatások és cafeteria elemek segítségével. Mai blogcikkünkben ezeket a lehetőségeket vizsgáljuk meg!

Mi szól a béren kívüli juttatások és a cafeteria mellett?

A béremelés nem elég

Ma már nem elegendő a béreket folyamatosan versenyképesen tartani, hiszen minden cég igyekszik rendszeresen béremeléseket alkalmazni. Aki csak a fizetéssel próbálja megtartani a dolgozókat, hátrányba kerül a munkaerőpiacon. Ráadásul a fizetésemelés után pár hónappal már lemorzsolódik ennek hatása a munkavállalói lojalitásra, hiszen egyszerűen megszokottá válik az új összeg.

A személyre szabott béren kívüli juttatások a menők

A dolgozók a magas bér megléte mellett fontosnak tartják a cafeteria elemeket is, hiszen ezek a vállalati gondoskodást jelzik feléjük. A béren kívüli juttatások egyre kedveltebbé váltak, de nem mindegy, hogyan állnak ezek a dolgozók rendelkezésére. Az egyre változó személyes igények miatt fontos, hogy a béren kívüli juttatásokat a dolgozók saját kedvük szerint személyre szabva tudják összeválogatni. 

A csócsó-asztalnál többre van szükség a munkahelyen

A 2019. január 1-étől életbe lépő változások miatt a klasszikus cafeteria elemek mellett a munkaadóknak új lehetőségek után kell nézniük. A munkavállalói trendek arra is rámutattak, hogy az eredetileg trendinek és fiatalosnak tűnő csócsóasztalok és babzsákok bár jól néznek ki, gyakran hónapokig érintetlenül állnak. Ennél kreatívabb és valóban hasznos megoldások után kell nézni, amit sokan az egészségmegőrzés területén találtak meg. Ilyen lehet a gyümölcsnap, a közös sportolás támogatása, egészségbiztosítás bevezetése vagy a rendszeres sport támogatása AYCM sportbérlettel.

Az egészségmegőrzés hiánya nyomot hagy a vállalaton

A KSH adatai szerint 2019-ben 26,5 millió napot töltöttek a magyar munkavállalók táppénzen és ez a szám növekvő tendenciát mutat évről évre. Egyértelmű, hogy a munkavállalók egészségének kérdése túlmutat az egyéni szinten és vállalati kérdésként kell kezelni üzleti szempontból is.

Viszont hasonlóan rossz képet mutatnak a magyarok mozgási trendjei is: a legtöbb munkavállaló ülő, irodai munkát végez napi 8 órában, ami mellett az egészség megőrzése érdekében az EU-s ajánlások értelmében heti 2,5 óra mozgást kéne beiktatni. Ennek azonban a magyarok csupán harmada tesz eleget.

Az egészségtudatos munkahely előnyei – megéri fektetni bele

Egyértelmű, hogy a vállalatoknak saját és munkavállalóik érdekében is tenniük kell a munkahelyi egészségért. Többszörösen megtérül minden ilyen téren történő befektetés.

A dolgozók személyes előnyei, ha egészségtudatos munkahelyen dolgoznak:

 • Nő a munkavállalók szociális jóléte, jobban érzik magukat a bőrükben, a munkahelyükön.
 • Nő a munkavállalók életminősége a rendszeres sportolásnak köszönhetően.
 • Érzelmi törődést éreznek a munkavállalók a vállalat részéről, ami ösztönzően hat a munkájukra és a teljesítményükre. Hála a gondoskodásnak, különlegesnek érzik magukat.
 • A rendszeres sport hozzájárul a stresszkezeléshez és a stressztűrő képességhez. A stressz egyik leggyakoribb forrása a munkahely, ezért fontos, hogy innen is érkezzen erre a megoldás.
 • A mozgásnak és a változatos életmódnak hála csökken a kiégés esélye.
 • A rendszeres mozgásnak hála nő a mentális egészség.

A vállalat üzleti előnyei a munkahelyi egészség támogatása nyomán:

 • Nő a munkavállalók megtartása, hűsége a vállalat iránt, hála a növekvő elégedettségnek.
 • A fluktuáció csökken, aminek hála az új munkavállalók megtalálására és betanítására fordított költségek alacsonyabbá válnak.
 • A jobb stresszkezelésnek hála csökkennek a munkahelyi konfliktusok és az ebből származó hátrányok.
 • Nő a munkavállalók terhelhetősége.
 • Csökken a betegséggel töltött órák száma, csökken a táppénzen lévő munkavállalók száma.
 • Egészségesebb, hatékonyabb és boldogabb munkavállalók fogják ellátni feladataikat.
 • Erősödik a munkáltatói márka (employer branding), hála az elégedett munkavállalóknak.
 • A fiatalabb generációk számára is vonzó egy hosszútávú előnyökkel, jó munkahelyi hangulattal kecsegtető vállalat.

Az egészséges munkavállalók kevésbé stresszesek és hatékonyabban dolgoznak, vagyis kevesebb lesz a túlterheltség. De még ilyenkor is előfordulhat, hogy új munkaerőre van szükség. Ilyenkor jön a JOBGROUP csapata és megtaláljuk a következő csapattagját!

Részletek: https://jobgroup.hu/hu/szolgaltatasaink

All You Can Move – a munkavállalói márka építése a sporttal

Az AYCM-val egy Partnerünkön keresztül ismerkedtünk meg, ahol már korábban is sikeres volt az együttműködés. Felvettük a kapcsolatot az AYCM-val és ma már nem csak egy Partnerünknek, hanem minden saját dolgozónknak és kölcsönzöttünknek elérhető az AYCM lehetősége. A JOBGROUP elhivatott az egészség megőrzése és a betegségek megelőzése iránt, ezért öröm számunkra, hogy széles körben elérhetővé tehettünk egy ilyen kezdeményezést. 

Hogyan működik az AYCM kártya?

Az All You Can Move Sportpass egy olyan béren kívüli juttatási elem, amely segítségével a munkavállalók egy bérlet birtokában, több mint 120 település 900 sportlétesítményében sportolhatnak. A bérlet megvásárlásának feltétele, hogy a dolgozó munkaadója (vagy kölcsönzője) szerződést kössön az All You Can Move-val. Mivel mi ezt megtettük, partnereink kölcsönzött dolgozói számára az AYCM sportbérlet lehetősége adottá vált.

A havi díjas rendszer 4900 Ft / hónál kezdődik és a bérlettel (a csomag méretétől függően) nem csak fitneszterembe kapnak belépést a dolgozók, hanem akár úszásra, teniszre, falmászásra, jógára, gokartra, SUP-ra, lovaglásra, jégkorcsolyázásra, vitorlázásra de akár még szabadulószobákba is használhatják. Akár minden nap más helyszínen is lehet sportolni! Összesen 150+ mozgásforma elérhető a kártya segítségével, így mindenki megtalálja a saját kedvére való sportot.

Miért érdemes AYCM sportbérletben gondolkodni?

Az AYCM sportbérlet használata a vállalat és a dolgozók számára egyaránt egyszerű. A bérlet lehetősége motiválja a munkavállalókat a rendszeres sportra és az egészséges életmódra. Mindezt pedig a vállalat gondoskodásával kötik össze, ami pozitívan hat az employer brandingre, a munkaerő megszerzésére, megtartására és a lojalitás erősítésére. Ezen kívül csökkennek a betegséggel töltött napokat és a motivációra is pozitívan hat egy ilyen lehetőség.

További előnye, hogy béren kívüli juttatásként, cafeteria rendszer részeként vagy a munkavállaló finanszírozásában is elérhető. Rugalmasságának köszönhetően kis vállalatoktól kezdve a multicégekig mindenki megtalálhatja számítását.

Azt tapasztaljuk, hogy aki kiváltotta a sportbérletet, hosszú éveken keresztül használja is. Amikor kiterjesztettük a teljes állományunkra a lehetőséget, nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk. Meggyőződésünk, hogy a dolgozók egészségébe és jólétébe fektetni közös célunk és mindannyian profitálunk belőle.

 

JG logo 02 01

A JOBGROUP közel 30 év tapasztalattal rendelkezik az executive search, munkaerő-közvetítés és -kölcsönzés területén. Személyre szabott megoldásainkkal biztosítjuk, hogy partnereink és jelöltjeink is megtalálják a nekik való megoldást, legyen szó toborzásról vagy álláskeresésről.

Szolgáltatásaink: jobgroup.hu

Munkavállalóknak: job.hu 

Kövess minket Facebook-on és Linkedin-en, ahol további hasznos tartalmakkal is várunk!

Ne maradj le legfrissebb blogcikkjeinkről, híreinkről, újdonságainkról, hiszen ezek tartanak frissen és versenyelőnyben! Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsők között értesülj újdonságainkról! Hírlevél feliratkozás

 

 

Források:

https://dreamjo.bs/hu/company/all-you-can-move-sportpass

https://allyoucanmove.hu/

https://hu.wikipedia.org/wiki/All_You_Can_Move_Sportpass

http://www.klubrekreacio.hu/

https://www.hrportal.hu/hr/magyar-kutatas-a-munkavallalokat-leginkabb-csabito-5-tenyezorol-20190228.html

https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_fsp003.html

https://index.hu/chart/2017/03/05/sport_eu_eurostat/