- 2020. július 22.

Hogyan pezsdíti fel egy új dolgozó felvétele a vállalat életét? – 8 érv az új munkavállaló felvétele mellett

Írta: Kárpáti Tilla

ujdolgozofelpezsditi

Az új munkaerő felvétele gyakran költségként jelenik meg a papíron: a toborzás költsége, a betanítás költsége, munkabér, járulékok és még sorolhatnánk. Azonban ennél jóval nagyobb a profit és az eredmény, amit egy új munkavállalótól kaphatunk. Cikkünkben 8 olyan szempontot mutatunk be, ami bőven kárpótolja a vállalati vezetőket a toborzásba fektetett összegekért – az egyértelmű termelésen túl. Választ adunk arra, hogy miért érdemes új munkavállalókat felvenni a vállalat kívülről.

Innováció

A vállalaton belülről történő toborzás esetén meg van az esély arra, hogy a meglévő munkavállaló nem tud kilépni az eddigi helyzetéből és a megszokott gondolkodásmódjából. Ezzel szemben egy új dolgozó alkalmazása számtalan új ötletet hoz a vállalathoz. Az innováció minden esetben az emberi munkaerőből fog származni, más erőforrásokkal nem pótolható. Márpedig a sikeres innovációhoz és ahhoz, hogy a vállalat lépést tarthasson a piaci fejlődéssel, elengedhetetlen a magasan képzett dolgozókkal való bővülés. Különösen igaz ez a technológiától nagyban függő iparágaknál.

Piaci tapasztalat

Az új munkavállaló máshol megszerezett piaci ismerete különösen értékes egy vállalat számára. Az ilyen információk nagy része egyáltalán nem elérhető és az elérhetőek pedig különösen drágák és továbbra is hiányozni fog az információk feldolgozásához és hasznosításához szükséges szakértelem. Az új dolgozók által beemelt piaci tapasztalat azonnal felhasználható, jól hasznosítható plusz értékhez juttatja a vállalatot.

Új területek, szakmai ismeretek

Az új munkavállaló toborzásánál már az igény felmerülésének első szakaszában meg kell állapítani a szükséges ismeretek szintjét, legyen szó pályakezdőtől vagy felsővezetőről. Különösen a felsőbb ismereti szinteken hoz be az új munkavállaló új szaktudást a vállalaton belülre.

Számtalan esetben érkezik hozzánk olyan megkeresés, ahol egyértelműen kikristályosodott a pontos szaktudás, amire szükség van a vállalaton belül. Ugyanakkor gyakori az is, hogy egy új munkavállaló korábban nem várt ismerettel rendelkezik, amit a vállalat hasznosítani tud és további plusz profitot tud vele termelni.

Új látásmód

Az igazán tapasztalat vezetők azonnal felismerik, hogy mikor van szükség a vállalaton belül felfrissülésre és új látásmódra. Ilyenkor a vállalat céljait, jövőbeli terveit figyelembevéve kell megállapítani az új munkaerő igényét.

Tagadhatatlan, hogy a látásmód összefügg a szaktudással. Ugyanakkor a látásmód egy olyan plusz hozzáadott érték, ami többet jelent az elvégzett munkánál: az új lehetőségek felismerését, a munkáltatói márka építését, a munkavállalók hangulatát és megtartását egyaránt befolyásolja egy új dolgozó pozitív látásmódja.

Új lehetőségek

Az új munkavállaló és a lehetőségek kapcsolatáról két irányból beszélhetünk. Egyrészt már a dolgozó felvétele előtt felmerülhetett valamilyen új lehetőség, aminek kielégítésére vették fel az új munkavállalót. Ebben az esetben a szaktudás és a látásmód dominál.

Ugyanakkor egy új munkavállaló felvétele egyaránt magával hozhat új lehetőségeket is. Ez segíthet felpezsdíteni egy stagnáló vagy lassuló vállalat működését. Az új dolgozó kapcsolatai, piaci ismerete sikeresen hozhat új irányokat, lehetőségeket a vállalat számára.

Új, szakképzett szellemi munkatársakra van szüksége? Személyre szabott toborzás-kiválasztási szolgáltatásaink ebben támogatják vállalatát!

A meglévő munkaerő megtartására kell hangsúlyt fektetni? HR és munkaügyi tanácsadásunk és szervezetfejlesztő szolgáltatásunk az ilyen problémákra szakosodott. 

Részletek: https://jobgroup.hu/hu/szolgaltatasaink

Egyenlőség

A XXI. században egyre gyakrabban hangoztatott címszó az egyenlőség a munkahelyen. A nemi, a vallási, az etnikai egyenlőségen túl felmerül a kor vagy a megváltozott munkaképesség alapján történő munkaerőfelvétel is. Ugyanakkor egyre több vállalatnál fektetnek hangsúlyt a régóta munkanélküliek vagy a GYES/GYED-ről visszatérő édesanyák beintegrálása is.

Az egyenlőség azonban többről szól, mint valamilyen kvóta teljesítése. Az egyenlőségre koncentráló vállalatok innovációs sikerei hatszorosa azokénak, akik egyáltalán nem figyelnek a diverzifikált csapat összeállítására.

Ennek oka a jó munkaerő iránti kereslet növekedésében rejlik. Ahhoz, hogy a jó jelöltek iránt folytatott versenyben mindenképpen megtaláljuk a vállalat számára legértékesebb munkavállalót, elengedhetetlen nyitni minden társadalmi réteg felé. Ezekben a csoportokban komoly képességek és mély szaktudás rejtőzik, melynek megszerzése különösen értékes lehet egy vállalat számára.

Előfordulhat, hogy pont a csoporthoz tartozás rejt magában értékeket. Ilyen például a fiatalok számára magától értetődő technológiai hozzáértés vagy az idősebb generációk szakmai és emberi ismereteik.

Növekvő produktivitás

A szinergia szabálya azt jelenti, hogy az egész több, mint a részek összessége. Nincs ez máshogy a munka világában sem. Egy új ember, amikor hozzáadja a szaktudását, a piaci ismereteit, a látásmódját, az ötleteit a vállalathoz, akkor a vállalat számára keletkező profit több lesz, mint a dolgozó munkájának eredménye.

Hogy hogyan lehetséges ez? A plusz profit ott termelődik, ahol az új dolgozó együtt dolgozik a vállalat meglévő forrásaival, eszközeivel és a kollégákkal, akik már ismerik a vállalatot. A megfelelő ember kiválasztása esetén a problémamegoldás és az értékteremtés magától értetődő pluszprofitot fog hozni a vállalat számára.

Épül a munkáltatói márka

Egy sikeres kiválasztási folyamat végére a felvett munkavállalóban már kialakult egy (remélhetőleg) pozitív kép a vállalatról. Persze ehhez elengedhetetlen, hogy a toborzást végző személyek pozitívvá tegyék ezt az utat és gyorsan, segítőkészen álljanak rendelkezésére a potenciális jelölteknek.

A felvétel után a pozitív benyomás tovább fokozódik, amiből kialakul a munkavállalói hűség, ami végső soron csökkenteni fogja a fluktuációt is. Az új dolgozó a saját ismeretségi körében – gyakran nem tudatosan – a vállalatot, mint munkaadó fogja továbbadni, ezzel növelve az esélyét annak, hogy még több emberhez elérjen a vállalat. Ez pedig magával hozzá a további jelentkezőket, akik tovább növelhetik a vállalat sikereit.

JG logo 02 01

A JOBGROUP közel 30 év tapasztalattal rendelkezik az executive search, munkaerő-közvetítés és -kölcsönzés területén. Személyre szabott megoldásainkkal biztosítjuk, hogy partnereink és jelöltjeink is megtalálják a nekik való megoldást, legyen szó toborzásról vagy álláskeresésről.

Szolgáltatásaink: jobgroup.hu

Munkavállalóknak: job.hu 

Kövess minket Facebook-on és Linkedin-en, ahol további hasznos tartalmakkal is várunk!

Ne maradj le legfrissebb blogcikkjeinkről, híreinkről, újdonságainkról, hiszen ezek tartanak frissen és versenyelőnyben! Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsők között értesülj újdonságainkról! Hírlevél feliratkozás

 

 

Források:

https://smallbusiness.chron.com/advantages-recruiting-new-employees-17413.html

https://index.hu/gazdasag/defacto/2019/07/04/nem_csoda_kell_az_innovaciohoz_hanem_jol_kepzett_dolgozok/

https://www.accenture.com/hu-en/blogs/blogs-mi-az-innovativ-gondolkodasmod

https://www.crowdstaffing.com/blog/workforce-diversity-the-benefits-of-hiring-experienced-talent