- 2020. május 15.

Milyen egy családbarát munkahely? 4 remek gyakorlati példa a megvalósításra

Írta: Kárpáti Tilla

Az életünket három fő területre lehet osztani: a magánélet, a család és a munka. Azonban a valóságban ezek közel sem határolódnak el annyira erősen, mint ahogyan azt elképzeljük. Életünk legnagyobb részét munkával töltjük azért, hogy megadhassunk mindent a családtagjainknak, így elkerülhetetlenül hatással van a munkánk a családi életre is. A család világnapja alkalmából most a család és a munka összeegyeztethetőségéről írunk.

Szerencsére a 21. századi munkafelfogás lehetővé teszi, hogy a munkánkat és a családi életünket összeegyeztessük. A szakmánkból és a családunkból származó kötelezettségeinket igyekszünk a lehető legjobban teljesíteni és mindemelett odafigyelni arra, hogy értékes időt töltsünk a szeretteinkkel. Ezért válik egyre fontosabbá a munkakeresés során az is, hogy egy munkahely családbarát legyen. Nem szokatlan már az sem, ha valaki amiatt keres új állást, hogy ne kelljen szeretteit a munkája mögé sorolnia.

Számtalan munkavállaló jött már rá, hogy munkája bármennyi lehet, de családja csak egy van.

csaladbarat munkahely jobgroup

Az UNICEF 10 javaslata

Az UNICEF 10 javaslattal él, amik követésével a vállalatok is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy dolgozóik elégedettek legyenek és szülői, családi feladataikat is maradéktalanul ellássák. Az ajánlások a következők:

  1. A nők terhességgel, szüléssel és családi feladatokkal kapcsolatos diszkriminatív megkülönböztetésének megszüntetése. Ezek nem befolyásolhatják a munkáltatást, a bért vagy a karrierlehetőségeket.
  2. A munkáltatók biztosítsanak legalább 6 hónap fizetett szülés után szabadságot, amely során akkor tölthetnek a szülők minőségi időt az újszülött gyermekkel, amikor a legjobban szükség van rá.
  3. Nem mindenki teheti meg, hogy évekig otthon maradjon gyermekei nevelése miatt. Ugyanakkor mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a munkába visszatérve is elláthassák a szülői feladataikat. Az UNICEF javaslata, hogy a szoptatáshoz megfelelő támogatást és helyszínt biztosítsanak a munkahelyi környezetben is.
  4. A vállalatok támogassák, hogy a szülők számára elérhető áron rendelkezésre álljon minőségi gyermekgondozás a munkaidő alatt. Ilyenek lehetnek például a munkahelyen szervezett gyermekmegőrzők vagy a gyermekfelügyelet kiválasztásának, megfizetésének támogatása.
  5. A munkaadók biztosítsanak rugalmas munkarendet annak érdekében, hogy a munkavállalók maradéktalanul elláthassák családi feladataikat. A technológia gyors fejlődésének hála számtalan munkakör betölthető rugalmas munkaidőben és akár otthonról is.
  6. Az UNICEF javasolja, hogy a jogi kötelezettségeken túl is mérjéj fel a dolgozók családi helyzetet és amennyiben szükséges, az életkörülményeknek megfelelő támogatással segítsék a dolgozókat.
  7. Az időszaki munkák és a költözéssel vagy utazással járó munkakörök nagy nyomást helyeznek a családi életre is. Ilyen esetekben a munkaadók támogathatja a család költözését vagy a munkavállaló gyakori hazalátogatását és segítheti, hogy a dolgozók minden szükséges támogatást megkapjanak az államtól is.
  8. Az UNICEF javasolja, hogy a munkaadók a teljes munkakörnyezetben erősítsék a családbarát gondolkodást és a pozitív szülői viselkedést. Ilyenek lehetnek a dolgozók gyerekeiknek oktatásába fektetés, figyelemfelkeltő kampányok és a család és a gyerekek fontosságának kiemelése.
  9. A családbarát tevékenységek fontosságát ne csak a munkahelyen, hanem azon kívül, a beszállítóknál és a partnereknél is terjesszék.
  10. A figyelemfelhívó kampányokat ne csak a munkavállalók, hanem a fogyasztók között, publikuson is terjesszék minden lehetséges csatornán (például közösségi média, weboldal, kiadványok).

Bővítse csapatát tehetségekkel! HR szolgáltatóként teljeskörű toborzás-kiválasztást és támogatást nyújtunk, így Önnek csak az üzletfejlesztésre kell koncentrálnia! Az új emberek megtalálását mi biztosítjuk!

Részletek: https://jobgroup.hu/hu/szolgaltatasaink

4 remek példa a való életből

Ma már a családbarát munkakörülmények kialakítása nem lehetőség, hanem kötelezettség. Ha egy vállalat igazán gondoskodni akar a munkavállalóiról, többet kell tennie ennél. Az ilyen vállalatok proaktívan támogatják a családbarát intézkedéseket és időt, energiát nem sajnálva fektetnek abba, hogy megfelelő egyensúlyt teremtsenek a munka és a magánélet között. Mindezt a munkavállalóik jóléte érdekében teszik. Néhány kiváló gyakorlati példát szeretnénk mutatni erre.

Citi Magyarország

A Citi Magyarország nem csak munkaköreit tekintve nyújt minden korosztálynak lehetőséget, hanem intézkedéscsomagjait is eszerint szervezi. Olyan programokért kapta meg a Családbarát Vállalat címet, mint például az „Egy nap a szüleim munkahelyén” és az „Egy nap a gyermekem munkahelyén” program. Ezek lehetőséget nyújtanak rá, hogy a szülő és gyermek egymásra hangolódjanak és jobban megismerjék egymás családon kívüli életét. Emellett a Citi Magyarország gondol a kismamákra is, akikkel az otthonlét alatt is tartják a kapcsolatot, hogy utána minél gördülékenyebben menjen a visszavétel.

Helloanyu!

Nem csak akkor lehet családbarát munkahelyet létrehozni, ha ezt nagyvállalati erőforrások támogatják. Erre jó példa a Helloanyu! közösségi tér és kávézó, akik egy lépéssel az elvárt elé mentek és nem csak visszaveszik a gyes-ről és gyed-ről visszatérő dolgozókat, hanem előnyben részesítik, hogy ha valaki szülői kötelezettségei után áll újra munkába. Mindezt rugalmas, atipikus foglalkoztatással segítik.

A munkamegosztásnak hála könnyen meg tudják oldani a helyettesítéseket és a munkabeosztást mindig a családosok gyermekei szerint, rugalmasan intézik. A családok számára nehezen megoldható időpontokban egyetemistákat foglalkoztatnak, ezzel támogatva azok munkaerőpiacra lépését.

Metlife Zrt.

A MetLife életbiztosítással foglalkozó cég a kismamák visszaintegrálására fektette a hangsúlyt, amikor családbarát intézkedéseiket dolgozták ki. Egyik legfontosabb programjuk a Buddy program, amikor a munkába visszatérő kismamák mellé olyan támogató személyeket rendelnek, akik segítik a visszailleszkedést és a rugalmas munkavégzést.

Kimley Horn

A Kimley-Horn amerikai mérnökvállalat tartalék gyermekgondozási támogatást nyújt azokra az esetekre, ha a munkavállaló hirtelen kénytelen a gyermekét elhelyezni. A családtámogató intézkedéseiket a négylábú családtagjaikra is kiterjesztették, így a róluk való gondoskodás miatti rugalmas munkavégzést is támogatják. Emellett részben a család-munkahely egyensúly érdekében bevezették a 4 és fél napos hetet, amikor péntek déltől elkezdődik a hétvége, így több időt tudnak a munkavállalók a családjukkal tölteni. 

JG logo 02 01

A JOBGROUP közel 30 év tapasztalattal rendelkezik az executive search, munkaerő-közvetítés és -kölcsönzés területén. Személyre szabott megoldásainkkal biztosítjuk, hogy partnereink és jelöltjeink is megtalálják a nekik való megoldást, legyen szó toborzásról vagy álláskeresésről.

Szolgáltatásaink: jobgroup.hu

Munkavállalóknak: job.hu 

Kövess minket Facebook-on és Linkedin-en, ahol további hasznos tartalmakkal is várunk!

Ne maradj le legfrissebb blogcikkjeinkről, híreinkről, újdonságainkról, hiszen ezek tartanak frissen és versenyelőnyben! Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsők között értesülj újdonságainkról! Hírlevél feliratkozás

 

Források:

https://szociologia.hu/dynamic/75_103_oldal.pdf

https://www.unicef.org/early-childhood-development/10-ways-companies-can-be-more-family-friendly

https://www.forbes.com/sites/forbesnycouncil/2018/12/04/four-ways-to-provide-a-family-friendly-workplace/#a97e1d7381b7

http://www.csaladbaratvallalat.hu/

https://helloanyu.hu/csaladbarat-munkahely/