#Álláskeresőknek #Iroda és munkahely

Sportok, amik csökkentik a munkahelyi stresszt

2020.10.12.

A munkahelyi stressz a legtöbb magyar dolgozót valamilyen módon érinti. De nem minden stressztényező ugyanolyan, például fontos különbséget tenni az egyéni, csoportos, vállalati vagy vállalaton kívüli stresszforrások között. Mindegyik esetén a stresszforrás kivizsgálásával lehet csak jó megoldást nyújtani.

Azonban munkavállalóként az egyéni stresszoldás lehetősége bármilyen forrású stressz esetén alkalmazható. Fontos felismerni, hogy a felnőtt, aktív napjaink harmadát a munkahelyünkön töltjük. Mindent meg kell tennünk azért, hogy a munkából fakadó feszültséget lecsökkentsük és a munkával és a kikapcsolódással töltött órák is boldogabbak legyenek.

Mai blogcikkünkben a munkahelyi stressz elleni sportolás pozitívumait mutatjuk be és kiterünk a legjobban stresszcsökkentő sportágakra is.

A negatív stressz hatásai

A Sportkártya.eu felmérése alapján a dolgozók több, mint fele él meg stresszt a munkája során. Ez komoly hatással van a munkavállalók életére.

  • Csökken az immunrendszer optimális működése (vagyis gyengébb lesz a szervezet).
  • A vázizomrendszer állandóan feszült, ami gerinc-, nyak- és izomfájdalomhoz vezethet. Ez hosszútávon akár a mozgásképességre is hatással lehet.
  • Nő a vérnyomás, annak minden káros hatásával együtt.
  • Csökken a koncentrációs képesség és a teljesítmény, aminek hatására le fog maradozni a dolgozó a munkájával. Ez akár további megrovást is vonhat maga után, ami tovább fokozza a feszültséget és a negatív teljesítményt.

A pozitív stressz ellen is tenni kell?

Bizonyos nézetek szerint a stressz motiváló és teljesítménynövelő hatású. Azonban minden egyén számára változó, hogy milyen stresszfaktorok hatnak rá pozitív irányba. Így nehéz általános elvek alapján rangsorolni a teljes vállalatot érő stresszfaktorokat, hiszen akár ugyanolyan munkakörben dolgozó kollégákból is teljesen eltérő reakciót válthat ki ugyanaz a fajta nyomás.

Emellett, ha valaki mégis motiváló stresszhatásokkal találkozik, akkor is feszültség fog benne felgyülemleni. Ilyenkor a stresszt a dolgozók racionalizálják magukban, vagyis elfogadják ennek szükségességét és elkerülhetetlenségét. Ennek hatására a stresszhelyzet lelki vonzataival könnyebben meg is birkóznak. Viszont a stressz okozta fizikai feszültséget így is érdemes levezetni, amire kiváló és hatékony megoldás a sport.

A sport pozitív hatásai

Akár elhatározásból, akár kötelezettségből, akár egy komoly stresszforrás kezelése miatt állunk neki sportolni, az eredménye az életünk minden területén vissza fog köszönni. 

  • A sportolás csökkenti a feszültséget, annak lelki és fizikai hatásait is. Megmozgatja az ülőmunka után megfeszült izmokat. Lelkileg hozzájárul a stressztűrő képesség növeléséhez és a stressz kezeléséhez is.
  • A sportolás örömteli, élményeket nyújt. Mindenkivel előfordul 1-1 rosszabb munkanap, azonban a mozgás által felszabadított endorfin segít újra boldogan nézni a világra.
  • A sportolás a munkában is nagyon fontos készségeket és képességeket fejleszt. A csapatsportok a csapatmunkára készítenek fel, a koncentrációt igénylő sportok az összpontosítást segíti, de akár a párhuzamos munkavégzésre is pozitív hatással lehetnek.
  • A mozgásnak fontos szerepe van a memória karbantartásában, a tanulási képességek növelésében, a figyelem fejlesztésében és a gyors és hatékony döntéshozatalban is.
  • A közös sport csapatépítő jellegű lehet a munkatársak között. Ha ez rendszeres, az tovább növeli a közös munka sikereit.
  • A testi-lelki egészség a teljesítményre is pozitív hatással van, ami növeli a cégen belüli sikereket ezáltal pedig a cég számára is nagyobb értéket tudunk képviselni. Ez pedig akár jövedelemnövekedéssel vagy más elismerésekkel is járhat.
  • Hála a testi egészségnek, csökkennek a betegeskedéssel töltött napok száma és kevesebbet kell költeni a betegségek kezelésére is.
  • A sportolás növeli a kitartást, a kemény munka értékelését és a sikereken keresztül az önbizalmat és az önértékelést épít.

Személyre szabott HR szolgáltatások, keresés-kiválasztás, kölcsönzés, felsővezetői fejvadászat. 

További részletek: https://jobgroup.hu/hu/szolgaltatasaink

Milyen sportot érdemes űzni a stressz ellen?

A WHO ajánlása szerint heti 2,5 óra kell mozognia egy ülőmunkát végző felnőttnek az egészsége érdekében. De egyéni preferencia, hogy ezt ki milyen sportággal teszi. Az első és legfontosabb az, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben a mozgás közben.

Azok számára, akik még keresik a számukra megfelelő sportot javasoljuk a futást vagy a biciklizést, ami könnyen szerelemterületté tud válni, de legalábbis karban tart amíg megtaláljuk a megfelelő sportágat. Azok számára, akik régóta nem mozognak rendszeresen akár a gyakori, gyors tempójú séta is pozitív hatásokat fejthet ki.

Szintén nagy népszerűségnek örvend az úszás, a tánc és a jóga. Az úszás kiváló az ízületek védelme érdekében, a tánc rengeteg pozitív energiát szabadít fel, míg a jóga a lelki egyensúlyhoz járul hozzá.

További közkedvet sport még a küzdősport, ami a felgyülemlett feszültség direkt leadásában is segíthet. A konditerem adta lehetőségek pedig a test minden területét megmozgatják és akár izomépítésre megfelelő eszközöket is találunk.

A páros sportok, mint a tenisz vagy a tollaslabda a koncentrációt és a csapatmunkát fejleszti. A csapatsportokat pedig akár a vállalat kollégáiból összeállt csapatokkal is el lehet kezdeni, ami növeli a csapatszellemet és akár rendszeres csapatépítőként is szolgál.

AYCM – ha több sportot kipróbálnál

Az All You Can Move egy olyan sportkártya, aminek segítségével a kártyatulajdonosok 120 településen több, mint 150 létesítményben 800+ különböző sportágat kipróbálhatnak. Így akár minden egyes nap választhatunk más sportot, amíg meg nem találjuk a számukra megfelelőt.

AYCM kártyát csak azok igényelhetnek, akiknek a munkáltatója szerződött az AYCM-val. Ezzel a lehetőséggel egy Partnerünkön keresztül ismerkedtünk meg, ahol már korábban is sikeres volt az együttműködés. Felvettük a kapcsolatot az AYCM-val és ma már nem csak egy Partnerünknek, hanem minden saját dolgozónknak és kölcsönzöttünknek elérhető az AYCM lehetősége. A JOBGROUP elhivatott az egészség megőrzése és a betegségek megelőzése iránt, ezért öröm számunkra, hogy széles körben elérhetővé tehettünk egy ilyen kezdeményezést.