A mesterséges intelligencia és annak lehetőségei

2024.04.25.

Egy olyan világban, ahol a technológia rohamosan fejlődik, nem meglepő, hogy a mesterséges intelligencia (AI) életünk meghatározó részévé vált. Ahogy azt Éltető Noémi "Artificial Intelligence Becomes Natural" című elgondolkodtató TEDx-előadásában tárgyalja, a mesterséges intelligencia fejlődése egyszerre kelt izgalmat és aggodalmat. Mélyedjünk el az ő tanulságos beszélgetésének néhány kulcsfontosságú megállapításában.

Prediktív teljesítmény és tanulás

Éltető felhívja a figyelmet a ChatGPT-hez hasonló mesterséges intelligencia modellekre, úgy jósolják meg, mi a következő lépés, hogy nem feltétlenül értik meg azt - ez a koncepció hasonló ahhoz, ahogyan az újszülöttek nyelvet tanulnak. Ahogyan a csecsemők olyan szavakat használnak, amelyeket még nem teljesen értenek, az AI az adatok mintázatai alapján tanulja meg az anticipációt. Ez az előrejelző képesség, bár látszólag egyszerű, hihetetlenül hatékony és hasznos, és lehetővé teszi, hogy a mesterséges intelligencia segítse a problémamegoldást és a szövegszerkesztést.

Korlátozások és előítéletek felismerése

Azonban a mesterséges intelligencia nem korlátlan. Éltető kitér arra, hogy a ChatGPT-hez hasonló AI-modellek hogyan vehetik át önkéntelenül az emberi hibákat és tendenciákat, kihangsúlyozva a precíz képzés és ellenőrzés fontosságát. Kiemeli a megerősítés alapú tanulás jelentőségét, ahol a mesterséges intelligencia a próbálkozások és hibák útján tanul, éppúgy, mint ahogyan az emberek játék közben tanulnak.

Az innovációs lehetőségek kihasználása

Az emberfeletti mesterséges intelligencia koncepciója aggodalmakat kelthet a munkahelyek kiszorításával és etikai dilemmákkal kapcsolatban. Éltető azonban optimistább megközelítést képvisel, és azt állítja, hogy a mesterséges intelligencia felbecsülhetetlen értékű lehetőségeket kínál az innovációra és a fejlődésre. Ahelyett, hogy félnénk a mesterséges intelligencia képességeitől, inkább meg kell ragadnunk a benne rejlő lehetőségeket az emberi intelligencia bővítésére és a komplex kihívások megoldására.

AI a HR területén

A HR területén vannak olyan tevékenységek, melyeket a szakemberek gyakran a mesterséges intelligencia segítségével végeznek. A mesterséges intelligencia különböző side task-okban segíthet, például az álláshirdetések megfogalmazásában a chatGPT vagy a Wordtune használatával, vagy a szövegek hatékonyabb fordításában a DeepL segítségével. Ez felgyorsítja a HR-es kollégák munkafolyamatát. Az AI azonban manapság olyan gyorsan változik, hogy meglehetősen nehéz pontos és naprakész információkat közvetíteni róla.

Következtetés: A mesterséges intelligencia lehetőségeinek kihasználása

Összefoglalva, Éltető TEDx-előadása arra ösztönöz minket, hogy újragondoljuk a mesterséges intelligenciáról alkotott véleményünket. Ahelyett, hogy úgy tekintenénk rá, mint egy távoli és ijesztő erőre, az emberi találékonyság természetes evolúciójaként kellene a mesterséges intelligenciát kezelnünk. Képességeinek felelősségteljes alkalmazásával a tudás és a kreativitás új dimenzióit fedezhetjük fel, előkészítve az utat egy ragyogóbb jövő irányába.

Forrás: https://www.youtube.com/watch?v=_hmB-dcl7Ao&ab_channel=TEDxTalks

Éltető Noémi, PhD hallgató, Max Planck Biológiai Kibernetikai Intézet, a londoni Google Deepmind tudományos diákja.