#Nemes ügy

Karolj fel egy közösséget!

2023.04.26.

Csatlakozzatok vállalatként a „Karolj fel egy közösséget!” programhoz!

A Karolj fel egy közösséget! nevű programot azzal a céllal hoztuk létre, hogy vállalatként támogathassuk a működésünkhöz közel álló kistelepüléseket, közösségeket. Várjuk azon vállalatok csatlakozását, akik hasznos munkával szeretnék támogatni a közvetlen környezetükhöz, kollégáikhoz, munkájukhoz kapcsolódó közösségeket!

Kik csatlakozhatnak?

Bármilyen vállalati csoport, divízió, működési egység vagy teljes cég csatlakozását várjuk mérettől és működési területtől függetlenül.

Tudjuk, hogy egyedül nem lehet megváltani a világot, azonban, ha elegen csatlakoznak a kezdeményezéshez, akkor már elegendően vagyunk ahhoz, hogy sok közösség tagjainak tegyük a napjait boldogabbá és a környezetüket otthonosabbá.

Mit kell tenni?

1. Keressetek egy olyan kistelepülést vagy kisebb közösséget, ami kapcsolódik a munkátokhoz!
Például körbe nézhettek az alábbi területeken:

  • A vállalat székhelyéhez kapcsolódó település, kerület
  • A távmunkában dolgozó, távolabbi településre költöző munkavállalók lakhelye
  • Az iroda környékén működő klub, sportegyesület, hobbi közösség, stb.
  • Vonjátok be saját munkavállalóitokat! Gyűjtsetek olyan közösségeket, amiben ők is részt vesznek, munkájukban érintettek vagy hallottak már róla!

2. Vegyétek fel a kapcsolatot a közösséggel és keressetek kapcsolódási pontot!
A támogatni kívánt közösséggel közösen tudjátok a leghasznosabb közös feladatot megtalálni. Inspirációt nyújthat ez a lista:

  • Környezetvédelmi munka, faültetés, szemétszedés
  • Részvétel a közösséghez tartozó eszközök, ingatlanok felújításában, például óvoda kifestése, kerítés építése, idősek otthonának eszközkarbantartása stb.
  • Pénzbeli vagy tárgyi támogatás
  • A működéshez kapcsolódó konkrét támogatás, például HR szolgáltatóként segítség a közösségbe történő toborzásban

3. Adjatok hírt a közös munkáról!
A megvalósult közös munkáról adjatok hírt és vigyétek ti is tovább a "Karolj fel egy közösséget!” program hírét! Használjátok a #karoljfelegykozosseget és a #tarsadalmimunka hashtag-eket a közösségi médián.
Küldjétek el nekünk a job@job.hu címre is, hogy mi is hírt adhassunk a közös munkátokról!
Használjátok a kommunikációban az alábbi linken elérhető anyagokat! https://drive.google.com/drive/folders/1O5r3xGGH-QqHKdp9zIK5F4vP7uaCtrQj?usp=share_link

Jót tenni nem csak jó, hanem szükséges is! Nézz szét a környezetedben, hogy hol tudsz segíteni és tedd meg az első lépést!

A JobGroup így segített

A „Karolj fel egy közösséget!” program részeként több, kollégáinkhoz és működési területeinkhez kapcsolódó lehetőséget körbejártunk. Elsőként nem budapesti, hanem vidéki helyszínt választottunk, ahol a program gyorsabban tudott megvalósulni és a munkánk is hasznosabb volt, hiszen kevesebb a közösségi munkára jelentkező vállalat.

A program megvalósult: április 20-án ellátogattunk Újlengyelbe, ahol nem csak működő JobGroup iroda van, hanem egyik kedves kolléganőnk, Gugyerásné Nagy Ágnes és családja is a környéken lakik. Fontos számunkra ez a település, ezért felvettük a kapcsolatot az önkormányzattal, és elkezdtünk szervezni egy közös, társadalmilag hasznos programot.

„A faültetés gondolata alulról jövő kezdeményezés volt: a csapat tagjai szerettek volna hasznos közösségi munkát végezni. Szinte magától értetődő volt, hogy ehhez olyan helyszínt kell keresnünk, ahova vállalatként is tudunk kapcsolódni. Így sikerült kapcsolatba lépnünk Újlengyel Önkormányzatával és hála a környékről dolgozó kolléganőnknek, a program nagyon gyorsan megvalósult.” – mondta a program kezdetéről Fehér Éva, ügyvezető.  

A csapat a vállalat működésének minden egyes éve után egy jelképes fát ültetett el a focipálya mellett, így összesen 31 hársfából áll a létrejött fasor. De nem ez volt az egyetlen támogatási lehetőség, ami felmerült. Újlengyel polgármestere, Petrányi Tamás így vélekedik a települések és vállalatok közötti közös munka különböző formáiról: „Örömmel fogadjuk, ha játszótereink, parkjaink, intézményeink szépítésében részt vesznek, akár természetbeni hozzájárulással akár anyagilag a helyi vagy térségi vállalkozások. Ebben a témában elég sokféle megoldás létezik, és ha kapunk egy megkeresést, akkor közösen kitaláljuk a megoldást, hogy miben és hogyan tudnak részt venni a társadalmi felelősségvállalásban.”

Gugyerásné Nagy Ágnes, a JobGroup újlengyeli irodájának vezetője vállalati szinten és személyesen is szorosan kapcsolódott a projekthez: „Nem csak amiatt kötődök Újlengyelhez, mert az itteni irodában dolgozok, hanem mert családilag is szoros kapocs van köztem és a település között. Anyai nagyapám 40 évig volt iskolaigazgató a településen és örömmel tölt el, hogy folytatva a hagyományt én is a saját kezemmel tudok tenni a falu szépségéért, értékeiért. Nem volt kérdés, hogy a szervezésben is aktívan részt veszek. Mindenki nagyon segítőkész volt, az önkormányzat képviselőitől kezdve a kertészet tulajdonosáig, akiktől a fákat beszerezhettük. Nagyon jó érzés volt egy napot együtt tölteni a kollégákkal, akikkel a hibrid munkavégzés miatt személyesen ritkábban találkozok. Mindenki nagyon élvezte, hogy valami jót tehetünk közösen, hiszen ezzel nem csak magunknak, hanem a jövőnek is adhatunk: a fák árnyékát unokáink is élvezhetik majd. De természetesen én is rendszeresen meglátogatom a fasort, ami a mi kezünk munkáját őrzi.” – mondta.

A faültetés nem csak a helyi közösség javára szolgált, hanem a program csapatként is erősített minket, hiszen közösen dolgoztunk a jó cél érdekében. „Kollégáink back office és front office szinten is szellemi munkát végeznek. Jól esett mindenkinek az agyunk mellett a testünket is megmozgatni. A csapat nagyon motivált volt, hiszen a munkájuk gyümölcsét azonnal láthatták és örömmel látogatunk majd el újra és újra ide, megcsodálni a hársfasort, amit mi ültettünk és Újlengyel lakói élvezhetik. A program zárásaként közösen gondolkoztunk további lehetőségeken, ahogy egy vállalat és egy közösség együttműködhet, így bízunk a folytatásban is.” – foglalta össze Fehér Éva a csapat motivációját. 

 

Interjú Petrányi Tamással, Újlengyel polgármesterével

Újlengyel polgármesterével, Petrányi Tamással készítettünk egy interjút is. Válaszai rávilágítottak arra, hogy mennyire fontos, hogy a cégek együttműködjenek a helyi kis közösségekkel és segítsék egymást.

K: Mit jelent Önnek és Újlengyel lakosságának a megvalósuló faültetés program? Kik és hogyan élvezhetik majd az eredményt?

V: Nekem és egyaránt Újlengyel lakosságának is jelentős szerepet tölt be az életében környezetünk megóvása, és a természet közelsége. Ez településünkre érkezve látható is, hiszen mindenkinek parkosítva van a lakókörnyezete és rendezett is.

A faültetés különösen fontos a környezet kiegyensúlyozásában. A fák zöldfelülete, lombja javítja a levegő minőségét, megszűrik a szálló port, illetve a fotoszintézis során szén-dioxidot semlegesítenek, illetve oxigént juttatnak a levegőbe. A zöldfelületek, parkok látványa javítja az ott élők közérzetét, élhetőbbé teszik, természetközelibbé varázsolják a mesterségesen épített környezetet. Természetesen minden lakosunk élvezi majd az eredményt.

 

K: Hol és hogyan tudna Újlengyel vagy bármelyik magyar község önkormányzata teret biztosítani a környékbeli vállalatok társadalmi felelősségvállalásának?

V: Községünkben jelen van a társadalmi felelősségvállalás. Örömmel fogadjuk, ha játszótereink, parkjaink, intézményeink szépítésében részt vesznek, akár természetbeni hozzájárulással akár anyagilag a helyi vagy térségi vállalkozások. Ebben a témában elég sokféle megoldás létezik, és ha kapunk egy megkeresést, akkor közösen kitaláljuk a megoldást, hogy miben és hogyan tudnak részt venni a társadalmi felelősségvállalásban.

 

K: Ön szerint milyen hozománya van egy önkormányzat és egy vállalat együttműködésének? Fontos, hogy legyen kapcsolódás a vállalat és a közösség között vagy anélkül is sikeres lehet egy közös program?

V: Egy önkormányzat és vállalat együttműködése közös társadalmi vagy szellemi célért jön létre, mely hasznos, illetve sok pozitív hozománnyal bír.  Megosztják az erőforrásaikat és a felelősséget is, ami nyilván mindkét félnek könnyítés.

Mindenképpen sikeresnek tekintem az együttműködéseket vállalatok és közösségek között, hiszen ilyenkor az anyagi és szellemi tőke összevonásával, integrációjával garantált a célok elérése.

 

K: Újlengyel közel 2000 fős település. Mennyire van szüksége kistelepülésként Újlengyelnek vállalati közös programokra és hogyan tudja a település bevonzani az ilyen kezdeményezéseket?

V: Településünk örömmel fogad minden vállalati közös programot, ami segít a fejlődésünkben, és abban, hogy vonzóbbá és élhetőbbé tegye jelenlegi lakosaink és jövőbeni lakóink számára Újlengyelt. Eddig az ilyen kezdeményezésekkel felkeresték településünket. Önkormányzatunk segíti a helyi vállalkozókat, és civil szerveződéseket, és ezáltal szívesen együttműködnek velünk.