#Kutatások #HR tanácsok a gyakorlatban

Mi a megfelelő mértékű béremelés a munkatárs megtartásához?

2024.03.06.

Az üzleti világban a munkatársak megtartása egyre inkább válik kihívássá a vállalatok számára. Ebben a dinamikus környezetben a bérezési politika kulcsszerepet játszik a munkavállalók elkötelezettségének és elégedettségének megőrzésében. De mi a megfelelő mértékű béremelés, amely valóban hozzájárul a munkatársak megtartásához?  

A többség maximum 10 % béremelésre számít 

A Hays Hungary éves bérfelmérési riportja, a Salary Guide 2024 kutatás széles áttekintést ad több iparág vonatkozásában. Ebből emeltünk ki egy részt, melyben a résztvevők (multinacionális vállalatok, kkv-k) a 2024-es bérek esetleges alakulását prognosztizálják, azaz mit gondolnak, hogyan fog változni a munkavállalók bére 2024-ben. 

Hays kutatás 2024 

A kutatás 2024-es béremelési előrejelzései szerint a megkérdezettek többsége számít a fizetések emelkedésére: 43%-uk 5-9,9%-os növekedést vár, míg 28% 10-14,9%-os emelkedést is prognosztizál. Csak kevesebb mint 10%-uk számít arra, hogy nem, vagy éppen hogy csökkenek majd a bérek.  

Saját kutatásunk szerint sincs ez másképpen  

A Hays Hungary kutatás tendenciáit támasztja alá az a nem reprezentatív kutatás is, melyet mi készítettünk a LinkedIn csatornán.  

JobGroup béremelés kutatás 

(Forrás: JobGroup LinkedIn kutatás, 2024 január) 

A szavazásban résztvevők többsége, 55%-a úgy véli, hogy 2024-ben 5-10% között lesz a béremelés mértéke a versenyszférában. Hasonlóan 20% feletti azok aránya, akik 10% feletti emelést várnak.   

 

Miért fontos megtartó eszköz a béremelés? 

A bérek emelése nem csupán a dolgozók anyagi jólétének javítását szolgálja, hanem komoly hatással van a munkavállalók elégedettségére, elkötelezettségére és a munkahelyi teljesítményükre is. Miért érdemes elsősorban ezt a megtartó eszközt választani? 

1. Motiváció és elkötelezettség 

A béremelés egy erőteljes motivációs eszköz lehet a munkavállalók számára. Ha a dolgozók látják, hogy kemény munkájukért megfelelő jutalmat kapnak, motiváltabbak lesznek és jobban elkötelezik magukat a vállalat iránt. 

2. Talentum megtartása 

 A versenyképes bérek kínálnak lehetőséget arra, hogy a vállalatok megtartsák legértékesebb munkavállalóikat. A versenyképes bérekkel a vállalatok csökkenthetik a munkavállalói fluktuációt és az ezzel járó költségeket. 

3. Teljesítmény és hatékonyság 

A béremelés ösztönző lehet a munkavállalók számára a jobb teljesítményre és hatékonyságra. Ha a munkavállalók tisztában vannak azzal, hogy a jó teljesítmény extra jutalmat eredményezhet, hajlandóbbak lesznek magasabb színvonalon dolgozni. 

4. Elkerüli a fluktuációt és a költségeket 

A munkavállalói fluktuáció elkerülése nemcsak a tehetség elvesztésének megakadályozását jelenti, hanem pénzt is megtakarít a toborzási, kiválasztási és betanítási költségeken. A megtartó béremelések hozzájárulnak a stabilitáshoz és a hosszú távú költségmegtakarításhoz. 

 

A béremelés egy fontos eszköz a munkatársak megtartásához és motiválásához. Az ideális mérték meghatározása azonban összetett folyamat, amely számos tényezőtől függ. A piaci versenyképesség, a teljesítmény, az infláció és a vállalat pénzügyi helyzete mind fontos szerepet játszanak ebben a folyamatban. Fontos azonban mindig az egyedi helyzetre és az emberekre összpontosítani, hogy megfelelő és fenntartható megoldásokat találjunk a munkatársak megtartására és motiválására. 

 

Amennyiben egy adott piac vagy iparágra vonatkozóan van szükséges bérfelmérésre, keressen bennünket bizalommal elérhetőségeink bármelyikén: https://jobgroup.hu/kapcsolat