#HR tanácsok #Iroda és munkahely

Miért fontos a csapatkohézió a munkahelyen? [Teamlab]

2020.08.04.

Mi a csapatkohézió?

Minden vezető álma egy összetartó csapat. A csapatkohézió az, amikor egy csapat tagjai közt bizalmi viszony alakul ki és egy egységként, rendületlenül haladnak a közös cél felé. Nem csak a kölcsönös tiszteletről van szó: ezek a csapattagok bíznak egymás képességeiben, támogatják egymást és kimagasló motiváltsággal dolgoznak.

A kohezív csapatok bár gyakran különböző képességű, mentalitású, szakmájú egyénekből állnak, összekötik őket a céges értékek és a közös célok. Gondolj csak egy focicsapat legelszántabb szurkolótáborára, akik pénzt és időt nem kímélve utaznak el a kedvenc csapatuk mérkőzéseire, mert az életük a csapat – a cél mindkét esetben egy: hogy a mi győzzünk.

Miért fontos a csapatkohézió?

Egy 2018-as felmérés szerint, amit a Gallup készített, a munkavállalók mindössze 7%-a elégedett a jelenlegi munkahelyével. Ez egy nagyon alacsony szám, ami magyarázatot adhat az utóbbi évekre jellemző magas munkahelyi fluktuációra. Ennek az egyik leggyakoribb oka (a nem megfelelő bérezés mellett) az alacsony munkavállalói elkötelezettség, melynek érdekében hatékonyan tehetünk azzal, ha a szervezet minden szintjén erős és összetartó csapatokat építünk ki.

A kohézió egy olyan céges kultúrát teremt, amely már önmagában maradásra bírhatja a kollégákat, hiszen a munkavállalók azt fogják érezni, hogy valami nagy dolog részesei. Sokszor ez a “dolog” az, ami meggátolja a kollégákat abban, hogy új munkahely után nézzenek. A már említett pozitív munkahelyi kapcsolatok, közös célok és értékek azok, amikért minden nap megéri felkelni és munkába állni – és akár erősebb motiváló erők lehetnek a más munkahely által kínált magasabb juttatásokkal szemben.

Menedzsment szemszögből nézve tehát megéri energiát fektetni a csapatkohézió növelésébe. Az elkötelezett munkavállalókból álló, összetartó csapat 100%-ban odateszi magát, gyorsítja a döntéshozatali folyamatokat, így növeli a hatékonyságot, ami végső soron több bevételt eredményez.

Hogyan építsünk összetartó csapatot?

A csapatkohézíó nem egyről a kettőre történik. Ez jellemzően egy hosszú folyamat eredménye, melynek során a menedzsment a csapatdinamikát könnyítő intézkedéseket hoz. Hogy segítsünk, összeírtunk néhány olyan intézkedést, amelyeket hatékonyan vethetünk be a csapataink fejlesztésének érdekében.

Határozzuk meg a célokat és értékeket
Mielőtt elkezdünk változtatásokat eszközölni a csapataink életébe, fontos, hogy tisztában legyünk azok céljaival és a cégünk értékeivel. Ha még nincs céges víziónk vagy küldetésünk, akkor itt az idő, hogy ezzel is foglalkozzunk. A közös cél, értékek és vízió az, amely mutatni fogja az utat a kollégáinknak.

Képzés, képzés, képzés
Ahhoz, hogy a csapatkohézió kialakuljon (és erős maradjon), minden egyes kollégának elég kompetensnek kell éreznie magát ahhoz, hogy hozzá tudjon járulni a közös célhoz. Ehhez elsősorban az szükséges, hogy kristálytisztán kommunikáljuk az adott kollégák munkakörét és felelősségét, melyek meghatározzák a helyét és célját a csapatban.

Ez önmagában nem elég a hosszú távú sikerhez, hiszen a kollégáknak szakmai fejlődést is szükséges felmutatniuk bizonyos idő elteltével. Ezért fontos, hogy a munkavállalóink számára biztosítsunk olyan lehetőségeket, melyek segítségével szakmailag fejlődhet. Ilyen lehet egy rendszeres továbbképzés, szakmai rendezvény vagy konferencia, tanfolyam stb.

A csapatépítők fontossága
A kollégáink legalább 40 órát töltenek együtt egy héten, így néha szükséges lehet hogy közösen, egy csapatként eresszék ki a gőzt. Egy csapatépítő rendezvény tökéletes lehetőséget biztosít az egymás jobb megismerésére, közös élmények szerzésére, a kapcsolatok elmélyítésére és a közös sikerek megünneplésére. Ezek mind-mind szükségesek ahhoz, hogy egy összetartó csapat álljon össze.

A Teamlab csapatépítő játékok például úgy lettek összeválogatva és kifejlesztve, hogy a fenti tényezők mindegyike teljesüljön. Több, mint 20 csapatépítő élményprogram közül válogathatsz, melyek között található izgalmas, élményekkel teli buborékfoci, lézerharc, sárkányhajózás vagy interaktív, közös gondolkodást és problémamegoldást igénylő városépítős, Metropolisz társasjáték, szabadulószoba és még sok más!

Tegyük hatékonyabbá a kommunikációt!
A hatékonyság legfőbb alappillére a kristálytisza kommunikáció, vezetőként pedig a feladatunk, hogy minden eszközt biztosítsunk a megteremtéséhez. Akár segítségkérésről, akár közös ötletelésről van szó biztosítanunk kell az infrastuktúrát, mely segítségével azonnal és kényelmesen kapcsolatba léphetnek egymással a kollégák.

Ma már számos könnyen kezelhető, felhasználóbarát szoftver áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy a kommunikációt új szintekre emeljük. Ilyen például a home office időszak alatt elengedhetetlenné vált Zoom konferenciaprogram vagy a népszerű projektmenedzsment szoftver, az Asana, de akár említhetjük a széles körben használt üzletkommunikációs szoftvert, a Slack-et is. A lehetőségek tárháza határtalan, aknázzuk ki!