#JobGroup News

Remek hangulatban telt a debreceni HR Üzleti reggeli eseményünk!

2024.05.09.

A részvevő HR szakemberek szerint is hiánypótló szakmai rendezvényen kerekasztal beszélgetés keretein belül, majd kötetlen hangulatban vitattuk meg a város és a térség szellemi munkaerőpiacának legrelevánsabb kihívásait. Igaz a „kihívás” szótól a szakmai program végére már bőven megteltek az IKON étterem polcai, a feladatok mégis számosak. 

Hiánypótló HR kerekasztalbeszélgetés 

Az esemény kerekasztal beszélgetői azt boncolgatták hogyan érhet meg egymás mellett ugyanazon regionális HR piacon a régi és az új HR-stratégia? Hogyan látja a térség HR-kihívásait egy évek óta Debrecenben működő és egy, a közelmúltban beruházást indító cég? A beszélgetés résztvevői: 

  • Dedéné Novotni Anna, Igazgatóság alelnöke, Hajdu cégcsoport, 
  • Dr. Szekeres Áron, Head of HR Marketing and Recruitment, BMW Group Debrecen,
  • Pécskay Zoltán, Ügyvezető igazgató, EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ 

A moderátor Tál Mariann, a JobGroup Vezetőkiválasztási & direkt keresés üzletágvezetője volt.

Hatalmas méretű beruházások, aktuális városfejlesztési feladatok

Az elmúlt években közel 12 milliárd Ft tőkét és 20.000 munkahely megteremtését jelentették be, mondta Pécskay Zoltán. Ezek hihetetlenül nagy számok, mely mutatja, hogy óriási munkahelyi igényt kell kielégíteni, miközben – a beruházásfejlesztés után- le kell követni a városfejlesztési igényeket is, úgymint lakhatás, infrastruktúra fejlesztés. Ezen folyamatok támogatása nem kis feladat elé állítja az EDC és a DIF immár 75 főre duzzadt csapatát. 

Erőteljes bérverseny figyelhető meg

A HR szakmai témák egyik kiemeltje volt a munkaerőpiaci verseny és a bérek alakulása. Dedéné Novotni Anna és Dr. Szekeres Áron egytértettek abban, hogy egy erőteljes bérverseny is megindult a piaci verseny mellett, ami remélhetőleg megáll és egyensúlyba kerül. Minden cég más és más vállalati értékeket képvisel, így különböző munkaerőt tudnak megszólítani. A Hajdu cégcsoportnál a családi értékekre való rezonálás kiemelt fontosságú, pl. a nem pályakezdő, multinál már megfordult, akár külföldön is járt, inkább családos munkavállalók alkotják a kollegák nagy részét. A BMW esetében pedig, aki a német autóiparban szeretne dolgozni, annak nagy valószínűséggel bőven lesz lehetősége angolul beszélni, de akár külföldre járni és megtapasztalni egy multinacionális cég további előnyeit. 

Mit tudnak / kell még kínálni a béreken kívül?

A béren kívül az egyéb, akár egyedi igényeket és élethelyzeteket figyelembe vevő juttatások és a belső karrier utak ápolása válnak egyre fontosabbá a munkaerő megtartása és bevonzása szempontjából. Az már most látszik, hogy a városi kultúra és a szabadidős lehetőségek is jelentősen befolyásolják majd a munkaerő itt tartását. Az esemény során a képzett munkaerő és maga a képzés fontossága is szóba került. A szakemberek hangsúlyozták, hogy a villanyszerelőből van a legnagyobb hiány és a jövőben egyre nagyobb szükség lesz az olyan akár fehérgalléros szakemberekre is, akik a legújabb technológiákkal és automatizálással is képesek lépést tartani. Ezért a BMW például saját maga képezi munkavállalóit. Egy biztos: a vonzó bér már nem elég, más előnyökkel is elő kell rukkolnia, aki meg akarja tartani a munkaerőt.

Számos izgalmas téma napirenden volt még, amire nem maradt idő, az az egyéni beszélgetések során kapott válaszokat. Ami biztos, hogy az esemény hangulata, a résztvevők elégedettsége és felmerülő témák egyértelműen azt mutatják, hogy Debrecenben van miről beszélgetni, így továbbra is részt fogunk venni a város szellemi munkaerővel kapcsolatos HR „kihívásaiban” 😊.