Stresszforrások a munkakörnyezetben és a munkafolyamatokban

2024.09.03.

A munkahelyi stressz jelentős mértékben befolyásolhatja a dolgozók egészségét és teljesítményét. Az alábbiakban összefoglaljuk azokat a stresszfaktorokat, amelyek a munkahelyen előfordulhatnak, és javaslatot teszünk a lehetséges megoldásokra is.

Munkával kapcsolatos stresszforrások

  1. Túlterheltség vagy alulterheltség: Az egyik leggyakoribb stresszforrás a túl sok, vagy éppen túl kevés munka. Ha valakinek a feladatai túl nagy mennyiségűek, vagy túl komplexek, az idővel kimerültséghez vezethet. Ezzel szemben az alulterheltség is problémát okozhat, amikor a dolgozó úgy érzi, hogy nem használják ki a képességeit, ami unalomhoz és frusztrációhoz vezethet.
  2. Nem megfelelő munkafeltételek: A munkavégzés feltételeinek hiánya vagy azok nem megfelelő volta is komoly stresszforrást jelenthet. Ha a munkához szükséges eszközök nem állnak rendelkezésre, vagy azok minősége nem megfelelő, az hatékonyságcsökkenést és feszültséget okozhat.
  3. Folyamatos változások a feladatokban: A munkafeladatok és értékelési szempontok gyakori változása megnehezíti az alkalmazottak számára a stabilitás érzésének fenntartását. A folyamatos alkalmazkodási kényszer bizonytalanságot és stresszt okozhat.
  4. Technológiai fejlődés üteme: A technológiai fejlődés gyors tempója szintén jelentős stresszt okozhat. Az új technológiák elsajátítása és a velük való lépéstartás állandó tanulást és alkalmazkodást igényel, ami sokszor kimerítő lehet.
  5. Határidők és túlórák: A szoros határidők, valamint a rendszeres túlóra szintén növelheti a stresszt, különösen, ha ezek állandóvá válnak. A folyamatos időnyomás fáradtsághoz és a hibázás miatti aggodalomhoz vezethet.

Munkakörnyezeti stresszforrások

Fizikai környezet: A munkakörnyezet fizikai tényezői, mint például a zaj, hőmérséklet, világítás hiányosságai, túlzsúfoltság vagy rossz levegőminőség, mind-mind hozzájárulhatnak a stressz növekedéséhez. Az elvonulásra alkalmas tér hiánya szintén jelentős mértékben befolyásolhatja a dolgozók komfortérzetét.

A szervezetben betöltött szerep és a stressz

A munkavállalók szervezetben betöltött szerepe szintén meghatározó lehet a stressz szempontjából.

  1. Szerepkonfliktusok és kétértelműség: Ha egy alkalmazottnak nem világos, hogy pontosan mik a feladatai és felelősségei, vagy ha ellentmondásos elvárásoknak kell megfelelnie, az komoly stresszt okozhat. Az ilyen helyzetek csökkenthetik a munkahelyi elégedettséget és az önértékelést.
  2. Túlzott vagy hiányzó felelősség: A felelősség mértéke szintén stresszforrás lehet. Túlzott felelősségvállalás, például mások jutalmazásának vagy elbocsátásának felelőssége, túlterheltséghez vezethet. Ugyanakkor a túl kevés felelősséggel járó munka unalomhoz és elégedetlenséghez vezethet.
  3. Karrierfejlődés: A karrierrel kapcsolatos problémák, például a túlzottan gyors vagy éppen elégtelen előléptetés, szintén stresszforrást jelenthetnek. A túlzott fizetésemelés paradox módon nem mindig növeli az elégedettséget, hanem rögzíthet egy olyan pozícióban, amit a munkavállaló valójában nem kedvel.

Csoportos és szervezeti szintű stresszforrások

  1. Munkacsoportokon belüli problémák: A munkahelyi csoportokban előforduló konfliktusok, mint például a rossz munkatársi kapcsolatok vagy a csoporton belüli összetartás hiánya, jelentős stresszt okozhatnak. A munkahelyi pszichoterror, vagyis a mobbing, különösen súlyos stresszfaktorként jelenik meg.
  2. Szervezeti kultúra és légkör: A szervezeti szintű stresszforrások közé tartozik, ha a dolgozóknak nincs lehetőségük részt venni a döntéshozatalban, vagy ha hiányzik a szervezethez tartozás érzése. A nem megfelelő kommunikáció és vezetési stílus, valamint az igazságtalan ellenőrzési rendszerek szintén növelhetik a feszültséget.

A szervezeten kívüli tényezők

A munkahelyi stressz mellett a szervezeten kívüli tényezők is hozzájárulhatnak a dolgozók terheléséhez. Ide tartoznak a családi és anyagi problémák, valamint a személyes hitek és a vállalati értékek közötti konfliktusok. A gyakori költözéssel járó munkakörök, illetve a rendszeres vezetést igénylő pozíciók is növelhetik a stressz szintjét.

Mit tehetünk a stressz csökkentése érdekében?

Amennyiben a fent említett stresszfaktorok bármelyike érinti Önt, érdemes mérlegelni a karrierlehetőségeket. Az időben történő karrierváltás segíthet elkerülni a hosszú távú egészségügyi problémákat és növelheti a munkával kapcsolatos elégedettséget. Ha úgy érzi, hogy a jelenlegi munkahelyi körülmények már túl sok feszültséget okoznak, itt az ideje új lehetőségek után nézni. Karrieroldalunkon számos munkalehetőséget talál különféle iparágakban, kattintson ide: https://job.hu/jobs?