#HR tanácsok #Iroda és munkahely

A multigenerációs munkahelyi csapatok előnyei és hátrányai - Generációk a munkahelyen 2. rész

2020.09.23.

Csapatok a munkahelyen

Ma már szinte minden munkahelyen előfordulnak olyan csapatok, ahol több generációból adódnak össze a csapattagok. Ezeket hívjuk multigenerációs munkahelyi csapatoknak. A nehézség az ilyen csapatok vezetésében az, hogy nem lehet egy általános irányelvet ráhúzni a csapat működésére, hanem különös hangsúlyt kell fektetni az egyes csapattagok egyéni mellett a generációs igényeikre is. Azonban, ha megfelelően sikerül ezt a helyzetet kezelni, számtalan pozitívummal gazdagodhat a cég.

A munkahelyi generációkról szóló sorozatunk második részében a multigenerációs csapatok előnyeire és hátrányaira térünk ki. Fontos kiemelni, hogy bármilyen csapat összeállításanak vannak előnyei és hátrányai, de érdemes mérlegelni a multigenerációs csapatokkal származó plusz előnyöket egy új csapat összeállításakor.

A multigenerációs csapatok előnyei a munkában

A multigenerációs csapatoknak hála egy vállalat számtalan előnnyel gazdagodhat. A teljesség igénye nélkül felsoroljuk azokat, amelyek a legnagyobb pozitív hatással vannak egy vállalat életére.

Ilyen csapatban intenzíven fejlődik a vállalati kultúra, hála annak, hogy a generációk közös értékeiket, tudásokat, ismereteiket adják össze.
A multigenerációs csapatokban nő a verseny és a munkamorál. Fontos kiemelni, hogy megfelelő vezetés mellett a verseny egészséges, támogató szinten tud maradni, ahol a csapat összes tagja profitál a versenyszellemből és a közös munkából.
Jobb lesz a munkavállalók megtartása. Amennyiben a multigenerációs csapat megfelelően tud együtt dolgozni, akkor nem csak fejlődésre, de kellemes munkahelyi hangulatra is lehet számítani, ahol kialakulnak a megszokott szerepek a csapaton belül, aminek hála csökken a fluktuáció.
Egy adott problémát több nézőpontból megvizsgál egy multigenerációs csapat, így összetett megoldást tud rá nyújtani.
Az ilyen csapatok akár nagyobb részesedést is lefedhetnek a piacból, hála komplex, több szemszögű, -értékrendű és -tudású rálátásuknak. Míg a fiatalabbak új, rugalmas gondolkodásmódot hozhatnak a csapatba, addig az idősebbek képviselik a szakmai hozzáértést.
A multigenerációs döntéshozás során könnyebb felismerni az összes érintettet, igényt, tényezőt, hála a csapat sokszínűségének. Ez munkahelyen belül és a cég partnereivel, beszállítóival kapcsolatban is kiemelkedő előny lehet.
A multigenerációs csapatok rugalmasok és hatékonyak, ami az egész szervezetre pozitív hatással van.

Tudjuk, hogy az egyik első váltási indok a nem megfelelő munkahelyi kommunikáció, de gyakori a karrierépítés is. Az álláskeresőink számára számtalan lehetőséget kínálunk a karrierjük fejlesztésére a https://job.hu/jobs weboldalon.

A munkaadók, vállalatok számára olyan HR szolgáltatásokat nyújtunk, amivel megakadályozhatják a munkahelyi problémákat.

  • Túlterhelt kollégák, kevés munkaerő? Közvetítés divíziónk megtalálja az új csapattagok
  • Új, innovatív és költséghatékony HR megoldásra van szükség? Kölcsönzés csapatunk speciális igényekre ad választ.
  • KKV-ként úgy érzi, nincs lehetősége HR tanácsadót alkalmazni? KKV-k számára kifejlesztett szolgáltatásainkat ilyen esetekre alakítottuk ki. 
  • Stratégiailag fontos vezetőre van szükség? Direkt keresés, fejvadászat szolgáltatásunk erre szakosodott.
  • HR támogatásra van szüksége? HR és munkaügyi tanácsadással, Szervezetfejlesztéssel támogatjuk partnerienket. 

A multigenerációs csapatok hátrányai az irodában

Tisztában kell lenni vele, hogy minden előnyhöz legalább egy hátrány is kapcsolódik, hiszen számtalan nehézséggel nézhetünk szembe egy multigenerációs csapat összeállításakor és vezetésekor. Csak a legfontosabb tényezőkre kitérve:

  • Egy multigenerációs csapatba nehezebb a toborzás és több energiát kell fektetni az új belépők integrálásába. A megfelelő kapcsolat korai kialakítása hozzájárul ahhoz, hogy minél hatékonyabban működjenek ezek a csapatok.
  • A multigenerációs csapatok vezetése több odafigyelést, időt és energiát követel meg a vezetők részéről, hogy minden csapattag egyéni és generációs igényeit is felmérjék, összehasonlítsák és a megfelelő HR döntéseket hozzák meg.
  • Az ilyen csapatokban nő a konfliktusok száma, mivel a tagok eltérő szociokulturális és kommunikációs háttérrel rendelkeznek, így eltérő értékrend szerint ítélik meg a világot. Ezért fontos a megfelelő konfliktuskezelés, hogy ezek a csapatok jól működjenek.
  • A konfliktusok kezelése, megakadályozása szintén energiát igények, hiszen gyakran a megszokottól eltérő intézkedéseket, juttatások kell bevehetni ahhoz, hogy minden generáció megfelelően tudjon integrálódni, fejlődni, kikapcsolódni.

Merre tovább a multigenerációs csapatokkal a jövő vállalataiban?

Egyre több Z generációba tartozó tag lép ki a munkaerőpiacra és a nyugdíjkorhatár is kitolódik. Továbbá sok Boomer generációba tartozó munkavállaló marad a munkaerőpiacon a nyugdíjbavonulás után is rész- vagy teljes munkaidőben. Így elkerülhetetlenné válik a multigenerációs csapatok létrejötte. A vállalati vezetésnek nem ennek a megakadályozásán, hanem megfelelő kezelésén, támogatásán kell dolgoznia. A multigenerációs csapatok előnyeinek kiemelése pozitív hatással lesz a vállalat üzleti sikereire és a munkavállalói márka építésére is.

Ennek ellenére Amerikában csupán a vállalatok harmadának van felkészült terve a multigenerációs csapatok kezelésére és a magyar munkavállalók 85%-a szerint saját munkahelyük sem reagál azonnal a generációs konfliktusokra. Blogcikk sorozatunk harmadik és negyedik részében a generációs konfliktusokról és azok feloldásáról lesz szó, ezzel támogatva, hogy a magyar munkahelyek között is egyre több jól működő multigenerációs csapat jöhessen létre. 

A sorozat további megjelent részei: