#Álláskeresőknek #HR tanácsok #HR tanácsok a gyakorlatban

Így készíts versenyképes önéletrajzot és pályázz vele – Tippek és trükkök HR-es szakemberektől

2023.09.11.

Írta: 

Targuba Noémi, HR tanácsadó, JobGroup [LinkedIn] 

Bíró Viktória, Talent Sourcer, JobGroup [LinkedIn] 

 

Az önéletrajz, mint személyes márka 

Az önéletrajzok formája, tartalmi elemei jelentős változáson mentek keresztül az egyre élesedő munkaerőpiaci versenyhelyzetben. A multinacionális vállalatok megjelenésével egy-egy munkakörben nagyobb létszámú munkavállalót foglalkoztatnak és bizonyos munkakörök, esetleg cégek presztízs értékkel bírnak a munkavállalók szemében. Ezért többen szeretnék, ha rájuk esne a választás egy-egy pozíció esetében. Kulcsfontosságúvá vált tehát, hogy egy nyitott jelölt ki tudjon tűnni a többi pályázó közül és ehhez a legerősebb támaszt az önéletrajz adja, hiszen ez egy olyan eszköz, amely lehetőséget ad arra, hogy személyes márkánkat építhessük. 

 

De mit is jelent pontosan a személyes márkaépítés az önéletrajz kontextusában? 

Végigvesszük azokat az önéletrajz elemeket, melyeket kötelezően fel kell tüntetni egy pályaív bemutatása során és ezekhez az elemekhez olyan megvalósítási javaslatokat teszünk, melyek egyaránt segítenek a pályakezdő vagy junior és a már nagyobb tapasztalattal bíró pályázók estében is. Bízunk abban, hogy összehasonlításunk mentén sikerül olyan tippeket és trükköket felsorakoztatnunk, melyek segítenek kitűnni a sablon önéletrajzok sorából, emelve annak esélyét, hogy egy interjú során bemutathassuk szakmai történetünket.  

Miután elkészült az önéletrajz, abban is segítséget nyújtunk, hol érdemes elkezdeni pályázni és mire érdemes odafigyelni az CV elkészítését követően, a jelentkezések során.  

Íme néhány tipp, hogy hogyan ragadd meg a figyelmet úgy, hogy a normákat követve egyedi értéket mutass be! 

 

Alapadatok megjelenítése 

Az alapadatok megjelenítése bármilyen tapasztalati szinttel rendelkező álláskereső számára kiemelten fontos. 

Mire figyelj? 

  • Nélkülözhetetlen: Alapadatok (név és elérhetőségek). 
  • Elhagyható: Születési idő, lakcím, családi állapot, nemzetiség, fénykép. 

Miért? 

A mai kiválasztási és beléptetési folyamatok során a személyes adatok kezelése kiemelt szabályozást kapott. Ennek eredményeként egyes adatok, amelyek korábban alapvetőnek számítottak az önéletrajzban, mára kevésbé relevánsak lehetnek. 

Az alapvető információk közül mindenképpen tartsd meg a neved és az elérhetőségeidet (e-mail cím, telefonszám). Ezek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy a munkáltató felvehesse veled a kapcsolatot és értesíthessen a további lépésekről. Azonban fontos tudni, hogy a mai kiválasztási folyamatokban már nem feltétlenül szükségesek olyan személyes adatok, mint a születési idő, lakcím, családi állapot vagy nemzetiség. Ezek a részletek már nem feltétlenül relevánsak a munkáltatók számára, és az adatvédelmi megfontolások miatt is egyre inkább elhanyagolhatóvá váltak. 

Jelenleg már nem elvárás és nem kötelező a fénykép csatolása az önéletrajzhoz. Amennyiben úgy döntesz, hogy fényképet szeretnél hozzáadni, fontos, hogy olyan képet válassz, amely megfelel a professzionális elvárásoknak, és harmonizál az adott munkakör vagy iparág képével. Bár nem kötelező eleme az önéletrajznak, de egy gondosan kiválasztott fénykép pozitív hatást gyakorolhat az első benyomásra.

 

Hard skillek 

Az önéletrajzod elkészítése során ez az a rész, amit érdemes nagyon jól átgondoltan megjelenítened. Hiszen, itt jelezheted leendő munkáltatód felé, hogy mik az erősségeid, miben vagy jártas, mi tesz téged igazán piacképessé. Általában 4 hard skill az, amit egy Sourcer vagy egy HR-es szakember azonnal keres egy önéletrajzon, ezek pedig: 

  • végzettség 
  • nyelvtudás  
  • számítógépes készségek
  • tapasztalat

A többi hard skillről pedig általánosságban elmondható, hogy munkakör specifikus, ugyanakkor kitérünk pár olyan skillset-re, amit érdemes lehet feltűntetnie egy munkaerőpiacra frissen kilépő, valamint egy tapasztaltabb munkavállalónak.  

Hard skillek megjelenítése pályakezdőként 

Pályakezdőként alapvető fontosságú, hogy proaktívan kezeld a tapasztalathiányt, és hangsúlyozd a kézzelfogható eredményeket, amelyekkel már rendelkezel. Érdemes összeállítani egy listát, melyek tartalmazzák az eddig elért eredményeidet és az általad birtokolt előnyös készségeket. 

  • Erasmus részvétel: amennyiben multinacionális vállalatnál képzeled el a jövődet, mindenképp előnyös, ha jelzed, hogy meglévő nyelvtudásodat külföldi környezetben is használhattad 
  • OTDK eredmények/kutatási területed/esetleg szakdolgozatod témája: ha olyan területen szeretnél karriert építeni, ahol a cég értékeihez passzolhat az a téma, amiben te is jártasságot szereztél, akkor az könnyen előnyhöz juttathat téged a többi jelölttel szemben 
  • Pályázatokon vagy (szakmai) versenyeken való részvétel: csapatban dolgozni, létrehozni egy projektet a tanulmányaid mellett szintén mutatja az elhivatottságodat és azt is, hogy az elméleti tudásodat gyakorlati szinten is megmérettetted 
  • Nyelvi kompetenciád: sokan a nyelvvizsga meglétéhez kötik, hogy feltüntessék-e az önéletrajzukban azt, hogy magabiztosan beszélnek egy adott nyelven. Pedig a nyelvvizsga önmagában még senkit sem tesz magabiztos nyelvhasználóvá és bízz bennünk, egy jelentkezésnél inkább a gyakorlat számít majd, mintsem a bizonyítvány megléte, ezért papír nélkül is belerakhatod az önéletrajzodba az aktív nyelvtudást. 
  • IT készségeid: ezt is érdemes részletezned, főleg azt, hogy mennyire használod jól az Excel, Word vagy PowerPoint programokat. 

Hard skillek megjelenítése szenior munkavállalóként 

Tapasztaltabb álláskeresőként, ha az elkészített önéletrajz sugallja a folytonos megújulásra való nyitottságot, az remek első benyomást kelthet. Az is jó alapot adhat, ha több évet töltöttél esetleg egy vállalatnál, hiszen elkötelezettségről tesz tanúbizonyságot. Szenior munkavállalóként elsősorban azt érdemes mérlegelni, hogy fenti két eset kapcsán az általad leírt pályaút során mikor melyik értékkel tudsz éppen jól zsonglőrködni. Amit mindenképpen érdemes a pályaút bemutatása során hangsúlyozni, az a motiváció. Amennyiben az önéletrajz azt a benyomást kelti, hogy motivált vagy a fejlődésre és az új kihívások elfogadására, valamint képes vagy befektetni az időt és energiát a szakmai növekedésedbe, az számos új lehetőség felé sodorhat.

  • Projektek: egy projekt managelése mindig sokoldalú feladat, hiszen nemcsak egy csapatot kell összefogni, hanem a munka során az anyagi erőforrásokkal és az idővel is okosan kell gazdálkodni. Emellett, sokszor egy változás megy végbe ilyenkor a vállalat életében, melynek során megismerkedhettél új trendekkel, eszközökkel, megközelítésekkel. Ha erre kitérsz az önéletrajzodban, akkor érdemes megemlíteni azt is, hogy milyen speciális szoftvereket használtál vagy milyen egyéb tudásra tettél szert ezen időszak alatt.
  • Szakmai konferenciák/továbbképzések: a Life Long Learning szellemisége számos munkáltató számára vonzó tulajdonság. Éppen ezért, felüdülés egy potenciális jelölt esetében azzal szembesülni, hogy szakterületén mindig törekedett követni a trendeket és részt vett különböző szakmai konferenciákon, ahol egyébként nemcsak a már meglévő látásmódot lehet tovább fejleszteni, hanem remek alkalom a kapcsolati háló építésére is. 
Tipp: A szakmai tapasztalataid leírásánál egy rövid felsorolást alkalmazz, ahol azon projekteket és eredményeket hangsúlyozod, amelyek a leginkább összhangban vannak az új céljaiddal, és legjobban kapcsolódnak a váltáshoz! Nem kell feltétlenül időrendi sorrendben felsorolnod őket, célravezetőbb, ha kompetencia alapú rendezést alkalmazol a készségek hangsúlyozása érdekében! 

 

Soft skillek 

Ezeken a pontokon tudod kihangsúlyozni saját soft skilljeidet. 

Soft skillek megjelenítése pályakezdőként 

Ha pályakezdőként vagy juniorként keresel állást és csak 1-2 év tapasztalattal rendelkezel, az alábbi soft skillek fejlesztésére érdemes fókuszálnod. Amennyiben rendelkezel velük, az önéletrajzodban is érdemes megmutatnod. 

  • Kommunikációs készség 
  • Problémamegoldó készség 
  • Jó helyzetfelismerő készség 
  • Rugalmasság 
  • Csapatmunka 
  • Tanulási hajlandóság 
  • Pozitív attitűd 
  • Szervezőkészség 
  • Empátia 

Miért? 

Pályakezdőként kiemelt fontosságú, hogy rámutass azokra a benned rejlő készségekre, amelyek vonzóvá tesznek majd a jövőbeli munkáltatóid számára. Azzal, hogy az erősségeidet hangsúlyozod, pozitív hatást gyakorolhatsz a kiválasztási folyamatra. Viszont érdemes elkerülni a sablonos megközelítést, és merj merész lépéseket tenni azért, hogy kiemelkedj a tömegből. Ez lehetőséget ad arra, hogy saját márkádat építsd és megragadd a figyelmet. Az önéletrajz és motivációs levél alkalmával igyekezz bemutatni azt a személyiséget és hozzáállást, amely valóban téged reprezentál. Legyen a stílusod egyedi, amely által az önéletrajzod nem csupán dokumentum, hanem eszköz a személyes történeted megosztására. Emellett fontos, hogy ne csak a száraz adatokra összpontosíts, hanem beszélj arról, hogyan alkalmaznád ezeket a készségeket a konkrét munkakörben és hogyan járulnának hozzá a vállalat céljaihoz. Tudd, hogy amikor pályakezdőként lépsz be a munkaerőpiacra, az első benyomásod és a saját márkád építése rendkívül fontos.  

Soft skillek megjelenítése senior munkavállalóként 

Ha már több éve aktívan dolgozol, akkor olyan soft skilleket is elsajátíthattál, amelyek megkülönböztetnek a frissen induló pályázóktól. Ezek a következőek: 

  • Kommunikációs készség 
  • Kreativitás és innovációra való nyitottság 
  • Rugalmasság és időmenedzsment 
  • Empátia és konfliktuskezelés 
  • Lojalitás 
  • Együttműködés 
  • Stratégiai szemlélet és döntéshozatali készség 
  • Problémamegoldási készség  
  • Mentori és oktatói készség 
  • Stresszkezelési készség 

Miért? 

Az egyik legfontosabb lépés az önéletrajz megírásában az, hogy stratégikusan válaszd ki azokat a soft skilleket, amelyek kiemelik a legjobb oldaladat, és jól illeszkednek az adott pozícióhoz vagy szerepkörhöz. Például, ha vezetői tapasztalatokkal rendelkezel, azt érdemes hangsúlyoznod, mivel ezek az értékes készségek segíthetnek a csapatok irányításában és motiválásában. Ugyanígy, a problémamegoldásra és innovációra való képességeid is figyelemre méltóak lehetnek, mivel ezek olyan készségek, amelyek általában a tapasztaltabb szakemberektől elvártak. Az önéletrajzodba válassz ki öt olyan készséget, amelyeket úgy érzel, hogy a legjobban reprezentálnak és megtámogatják a céljaidat. Az ezeket követő kifejtésben adj konkrét példákat arra, hogy hogyan alkalmaztad ezeket a készségeket a gyakorlatban. Az eredmények és hatások kiemelése még meggyőzőbbé teszi a bemutatott soft skillek relevanciáját és erősségeit. Ahhoz, hogy az önéletrajzod ne legyen sem túl hosszú, sem túl rövid, ügyelj az információ sűrítettségére és az esztétikus megjelenésre. A kiválasztott készségeket érdemes egymás után vagy egymás alá felsorolva elhelyezni, hogy könnyen áttekinthető legyen.  

Tanács az információk mennyiségéhez: A megfelelő egyensúly megtalálása a túlzott információ és a hiány között kellemes élményt nyújthat az olvasó számára, és felkelti az érdeklődését! Az esztétikai szempontokat figyelembe véve ajánljuk neked a Canva weboldalt, ahol számos elemet találsz, amivel figyelemfelketővé tudod varázsolni a CV-det. Korábbi blogcikkünkben részletesen írtunk róla, hogy hogyan érdemes a Canvát az önéletrajzod elkészítésére használni. Figyelj arra továbbá, hogy a CV-d két oldalnál ne legyen hosszabb! 

 

Hol érdemes pályáznod? 

Pályakezdőként is, mint tapasztaltabb munkavállalóként egyaránt érdemes kihasználni a különböző forrásokat és platformokat az álláslehetőségek felfedezéséhez, például karrierportálokat, állásbörzéket, vagy a közösségi médiát. 

Hol pályázz pályakezdőként? 

Pályakezdőként számos lehetőség áll rendelkezésedre megfelelő állás megtalálásához, karrierportáloktól kezdve a közösségi médián és egyetemi hirdetéseken át a toborzókig és tanácsadó cégek weboldalaiig. Ezek a helyek kiváló források az álláskeresésre. Itt találhatsz példákat, ahol érdemes körbenézned:  

  • Karrierportálok 
  • Profession.hu 
  • LinkedIn 
  • Állásbörzék 
  • Egyetemi hirdetések 
  • Egyetemi Alumni portálok vagy csoportok 
  • Toborzók felkeresése személyesen 
  • Közösségi média oldalak és csoportok az álláskeresésről vagy a szakmádba illően 
  • Zyntern 
  • Tanácsadók cégek weboldalai, pl.: www.job.hu  

Miért? 

Pályakezdőként a munkakeresésnek számos csatornája áll rendelkezésedre, amelyek segíthetnek megtalálni az ideális állást. Karrierportálok és szakmai weboldalak, mint például a Profession vagy a LinkedIn, lehetővé teszik számodra, hogy felkutass olyan pozíciókat, amelyek illeszkednek a szaktudásodhoz és érdeklődésedhez. Ezen kívül, érdemes figyelemmel kísérni az állásbörzéket, ahol közvetlenül találkozhatsz munkáltatókkal és megismerheted a különböző vállalatok ajánlatait. Az egyetemi hirdetések és az egyetemi Alumni hálózat lehetőséget nyújtanak arra, hogy a kampuszon belül is felfedezd az álláslehetőségeket, és a már végzett diákoktól is tanácsot és támogatást kaphatsz.  

Az önéletrajzodat és pályázataidat toborzók és személyes kapcsolatok révén is eljuttathatod a vállalatokhoz. Zyntern és hasonló platformok kifejezetten junior munkavállalókra fókuszálnak, és könnyebbé teszik a kapcsolatteremtést a megfelelő cégekkel. Ne feledkezz meg a tanácsadó cégek weboldalairól sem, mint például a http://www.job.hu/, ahol aktuális állásajánlatokat találhatsz, amelyek megfelelnek a képességeidnek és céljaidnak.  

Hol pályázz szenior munkavállalóként? 

Tapasztalt munkavállalóként az álláskeresés során fontos szem előtt tartani a különböző lehetőségeket, beleértve a szakmai kapcsolatokat, cégkapcsolatokat és toborzókat, valamint a vállalatok és tanácsadó cégek weboldalait. Az alábbiakban összegyűjtünk néhány tippet, amelyek segíthetnek neked az következő munkahelyed megtalálásában: 

  • LinkedIn 
  • Profession.hu 
  • Szakmai hálózatépítés 
  • Közvetlen cégkapcsolatok 
  • Fejvadászok és toborzók 
  • Közösségi média oldalak és csoportok az álláskeresésről vagy a szakmádba illően 
  • Konzultáció – coach 
  • Vállalatok weboldalai – karrier menüpont 
  • Tanácsadó cégek weboldalai, pl.: www.job.hu  

Miért? 

Az álláskeresés során fontos szem előtt tartani az olyan, kifejezetten senior munkavállalóknak szóló lehetőségeket, amelyek segítik a hatékony pályázást és a célzott álláskeresést. Az online térben az elsődleges platform a LinkedIn, ahol a szakmai kapcsolatok kiépítése és a releváns pozíciók felfedezése központi szerepet kap. Emellett a Profession.hu lehetőséget nyújt a senior szintű állásajánlatok megtalálására, ahol a részletes információk és a könnyű jelentkezési folyamat segíti az érdeklődőket.  

A szakmai hálózatépítés és az aktív részvétel iparági eseményeken további eszköz a személyes kapcsolatok erősítésére és a releváns lehetőségek kiszűrésére. Ugyancsak érdemes közvetlenül kapcsolatba lépni olyan cégekkel, amelyek vonzóak lehetnek, vagy konzultálni fejvadászokkal és toborzókkal, akiknek szakértelme és kapcsolati hálója jelentősen megkönnyítheti a megfelelő állás megtalálását. Összességében az egyes lehetőségek kombinációja lehetővé teszi a senior munkavállalók számára, hogy hatékonyabban navigáljanak a munkaerőpiacon és megtalálják a számukra optimális pozíciókat. 

 

Hogyan érdemes pályáznod? 

Az állásokra való pályázás során a kulcsszavak fontossága kiemelkedő, mivel ezek nem csak az álláskeresőknek segítenek a különböző lehetőségek közötti válogatásban, hanem a munkáltatók és toborzók is a könnyebben megtalálják a megfelelő álláspályázatokat  a sok jelentkező között. A megfelelő kulcsszavak körültekintő kiválasztása és alkalmazása hatékonyabbá teszi az álláshirdetések és önéletrajzok összehangolását. 

Milyen kulcsszavakat keress pályakezdőként egy pozíció leírásban, amikor pályázol? 

  • Kezdő  
  • Pályakezdő  
  • Junior 
  • Frissdiplomás  
  • Gyakornok  
  • Intern 
  • Specialist 
  • Associate 
  • Representative 
  • Assistant 
  • Advisor 

Milyen kulcsszavakat keress szenior munkavállaóként egy pozíció leírásban, amikor pályázol? 

  • Senior  
  • Specialist 
  • Manager  
  • Vezető  
  • Igazgató 
  • Specialista  
  • Leader 
  • Team Leader  
  • Business Partner 
  • Tapasztalt  
  • Szakértő 
  • Executive  
  • Területi vezető  
  • Csoportvezető 

Állást keresve kritikus fontosságú, hogy hatékonyan és célozottan kutassunk a megfelelő pozíciók és lehetőségek után, hiszen sok esetben a gyorsaság is döntő lehet egy-egy pályázat benyújtása során. A fent megadott kulcsszavak egyértelműen jelzik, hogy a meghirdetett munkakör milyen tapasztalatot, értékteremtő képességeket és kompetenciákat kívánna. 

Reméljük, hogy összefoglalónk segít eligazodni az álláskeresés világában mind a pályakezdő, mind a már több éves szakmai tapasztalattal rendelkező álláskeresők számára és bízunk abban, hogy a megfelelő forma mellett sikerült iránymutatást adnunk, hogyan lenne érdemes felépíteni a következő lépcsőfok megtalálásához szükséges álláskeresési stratégiát. 

Ha úgy érzed, hogy készen állsz a következő lépésre, akkor nézz körbe a www.job.hu weboldalunkon, ahol nem csak legfrissebb állásajánlatainkkal találkozhatsz, hanem frissen elkészült önéletrajzodat közvetlenül is elküldheted nekünk.