#Álláskeresőknek #HR tanácsok #HR tanácsok a gyakorlatban

Hogyan ne szúrd el az önéletrajz írását? – 7 tanács a sikerhez, ingyenesen letölthető önéletrajz sablonnal.

2023.02.13.

Hogyan ne szúrd el az önéletrajz írását? – 7 tanács a sikerhez, ingyenesen letölthető önéletrajz sablonnal.

Az önéletrajz írás igazi mumus az munkakeresők körében. Nem is csoda, hiszen egy jó önéletrajzot elkészíteni nem gyerekjáték és számtalan buktatót rejteget. Ráadásul az önéletrajz elkészítése nem egy egyszeri feladat, hanem folyamatos frissítésre és szerkesztésre szoruló dokumentum.

Egy helyen összefoglalt tanácsainkkal szeretnénk segíteni azoknak a pályakezdőknek, akik most írnak először önéletrajzot, és azoknak a rutinos szakembereknek, akik munkahelyet szeretnének váltani, de már rég frissítették az önéletrajzukat és úgy érzik, ideje tájékozódni az újdonságokról.

Önéletrajz szerepe a kiválasztási folyamatban

Az önéletrajz a legelső benyomás az adott álláskeresőről egy HR-es szakember számára. Ez a legfontosabb dokumentum, ami tartalmazza az illető tanulmányait, tapasztalatait és szakmai útját és elért sikereit. Az önéletrajz sokat árul el a korábbi tapasztalataidról is. Ha alaposan kitöltöd és beszámolsz benne a munkakörödhöz tartozó feladatokról, akkor a kiválasztási folyamatban előnnyel indulhatsz azokkal szemben, akik nem tették meg ezt. Emellett egy jól elkészített és megszerkesztett önéletrajz kiemelhet téged a többi jelölt közül. Gondolj csak bele, ha valaki ennyi munkát fektetett egy önéletrajz elkészítésébe, akkor biztosan igényes és alapos munkát végezne a kiválasztott cégnél is!

Minek kell szerepelnie az önéletrajzodban?

Fénykép

Egy kép többet mond ezer szónál! Ha teheted jó megvilágításban készíts, készíttess magadról fényképet. A képen felismerhető legyél. A cél nem a csábítás és figyelemfelkeltés hanem az, hogy a kép szimpátiát váltson ki és behívjanak egy elsőkörös interjúra. Kerüld az erősen szerkesztett és szórakozás közben, vagy nyaraláson készült fényképek, szelfik használatát az önéletrajzodban.

Elérhetőségek

Az elérhetőségeknek kell az önéletrajzod legelején szerepelnie, mert megkönnyíti a HR-es szakember dolgát, ha nem kell azokat keresgetnie és könnyen fel tudja venni a kapcsolatot veled.
Mit tartalmazzon mindenképp az elérhetőségek rész?

  • Telefonszám
  • E-mail cím
  • Lokáció, ahol laksz vagy dolgozni szeretnél
  • LinkedIn profilod linkje – ide kattintva olvashatsz arról, hogy hogyan készíthetsz profi LinkedIn profilt!
  • Ha van, portfóliód linkje

Tapasztalatok

Ha valaki kezdő munkavállaló, akkor a tapasztalatok rész kitöltése az önéletrajzban fejtörést okozhat. Azt ajánljuk, hogy munkatapasztalat híján töltsd fel az anyagodat olyan egyetemi, vagy egyéb releváns tapasztalattal, ahol már kamatoztattad a tudásodat és képességeidet. Ezek lehetnek például egyetemi szakkörök és eredmények vagy diákszervezetnél betöltött szerepek, de akár diákmunkák, gyakornoki pozíciók. Megfogalmazásukban törekedni kell arra, hogy a múltban történteket múltidőben, a jelenben történő cselekményeket pedig jelen időben fogalmazzuk meg. 

Azok az álláskeresők, akik már maguk mögött tudhatnak számos évnyi munkatapasztalatot, könnyebben fel tudják tölteni az önéletrajz ezen szakaszát. Sorold fel azokat a munkaköröket, amiket betöltöttél karriered során és egészítsd ki őket azokkal a feladatokat, amiket végeztél az adott munkakörben, és az ehhez szükséges kompetenciákkal. Önéletrajzodat úgy tudod az adott pozícióra szabni, ha minden tapasztalatod leírásánál csak releváns pontokat említed.

Jó tanács, ha úgy érzed, nem tudod hol kezd: gondold végig, hogy hogyan magyaráznád el egy laikus, hozzá nem értőnek azt, hogy mit végeztél az adott munkakörben!

Tanulmányok

Itt sorold fel azokat az intézményeket, ahol a tanultál és a végzettségedet szerezted. Fel kell tüntetni az intézmény nevét, a képzés nevét és szintjét, illetve a végzés idejét is. Ez a szekció érthető és átlátható legyen. Célszerű csak a leglényegesebb információkat leírni.

Ha esetleg még kevés tapasztalattal rendelkezel, akkor a tanulmányokat kiegészítheted a legfontosabb tárgyaiddal, a diplomamunkád címével vagy valamilyen kiemelkedő tanulmányi eredményeddel ebből az időszakból!

Nyelvismeret

A nyelvismeret feltüntetése nagyon fontos főleg, ha az álláshirdetésben elvárásként szerepel egy vagy több nyelv ismerete bizonyos szinten. Ha nem tüntetjük fel a nyelvismeretünk pontos szintjét, vagy egyáltalán nem szerepel nyelvtudás az anyagban, akkor valószínű, hogy az önéletrajzunkat vizsgáló szakember nem tud tovább vinni minket az interjúra, mert azt fogja gondolni, hogy nem rendelkezünk a pályázáshoz szükséges követelményekkel.

Hobbi

A hobbi szekció egy nagyon alulértékelt része az önéletrajzoknak. A kitöltésével lehetősége van a jelöltnek bemutatkozni, mint emberi az önéletrajz mögött.. Olyan dolgokat árulhat el rólad, hogy beleillessz-e a csapatba, munkahelyi közösségbe, jól fogod-e magad ott érezni, találni fogsz-e számodra szimpatikus társaságot. Emellett arra is nagyon hasznos, hogy megjegyezhetővé válj a hobbid alapján és később kellemes beszélgetés alakulhat ki az interjú során, ami növelheti a pozitív benyomást. Azonban tartózkodjunk az olyan hobbik feltüntetésétől az önéletrajzban, ami megosztó színben tüntethetné fel a jelentkezőt, például vallási, vagy politikai szervezetben való aktív részvétel.

Milyen önéletrajz mintát használj?

Készítettünk egy önéletrajz mintát, amit sablonként használhatsz. Az űrlap kitöltése után elküldjük a megadott e-mail címedre a letölthető önéletrajz mintát!

[Letöltöm!]

Hasznos programok, amikkel elkészítheted az egyedi önéletrajzodat

Word

A Wordben elérhető előre elkészített önéletrajz és motivációs levél sablonok biztos pontot adhatnak az anyagod elkészítésében. Emellett üres dokumentumból is kiindulhatunk. A word alapú önéletrajz előnye, hogy könnyen és gyorsan szerkeszthető. A legtöbb álláskereső már ismeri a szövegszerkesztő használatát, ami egyszerűvé teszi az anyag elkészítését. A végső dokumentumot mindenképp érdemes .pdf formátumban lementeni. A word használatának hátránya, hogy kevesebb lehetőség van a kreatív, képekkel és izgalmas megoldásokkal tűzdelt önéletrajzok elkészítésére.

Canva

A Canva használatával könnyen, gyorsan és ingyenesen tudsz kreatív önéletrajzot készíteni. Válogathatsz több tucat elérhető sablon közül, de ha van kedved akkor sajátot is készíthetsz és megoszthatod másokkal is. De tartsd szem előtt azt, hogy elsősorban nem neked kell, hogy tetszen! Ezt a dokumentumot szakértők fogják bírálni, szóval úgy válassz színeket és formákat, hogy a legprofesszionálisabb benyomást nyújtsa annak, aki olvassa az önéletrajzodat.

LinkedIn

Amennyiben LinkedIn felhasználó vagy, akkor már bizonyosan találkoztál a felületen álláshirdetésekkel, talán jelentkeztél is már pár álláslehetőségre. Ha igen, akkor tudhatod, hogy vannak olyan álláshirdetések, amikre a LinkedIn profiloddal jelentkezhetsz. Ezért nagyon fontos, hogy a LinkedIn profil ki legyen töltve a megfelelő adatokkal, mert önéletrajzként vagy ahelyett is tud funkcionálni. Korábban már írtunk arról, hogyan turbózhatod fel a LinkedIn profilodat álláskereséshez

Tanács

Ideiglenesen a kitöltött LinkedIn profilodat is le tudod tölteni .pdf formátumban, ha nagyon gyorsan van szükséged önéletrajzra. Ne feledd, hogy hosszútávon nem érdemes ezt a verziót használni, mert a HR-esek fel fogják ismerni és tudni fogják, hogy nem fektettél különösebb energiát a jelentkezésedbe, ami negatívan hathat a kiválasztás során. A letöltéshez keresd a profilodon a „More” opció alatt a „Save to PDF” gombot!

Mit árul el rólad az önéletrajz?

Egy tapasztalt HR-es szakember számára pár perc alatt kiderül, hogy alkalmas vagy-e arra az állásra, amire jelentkeztél. Hogyan lehet ilyen gyorsan eldönteni ezt? Úgy, hogy a részletekre is nagyon figyelnek. Nagyon fontos, hogy az önéletrajzod egységes legyen kinézetre és kövessen egy gondolatmenetet. Logikus és átlátható legyen az elrendezés, ami azért fontos mert egyből elárulja rólad azt, hogy mennyire vetted komolyan az önéletrajz készítést. Apróságnak tűnhet, de az alapos és pontosan dolgozó munkaerő igazi kincs manapság, akikkel nagyon szívesen dolgoznak együtt a cégek. Nem is beszélve arról, hogy ha a tulajdonságaid között megemlíted, hogy pontos vagy és figyelmes, akkor rosszul veszi ki magát, ha az önéletrajzod nem ezt tükrözi.

Ha elkészült az önéletrajzod, akkor nézz körbe és jelentkezz elérhető álláslehetőségeinkre a job.hu oldalon! 

A weboldalunkon szűrhetsz az állás nevére, a munkavégzés jellegére, kategóriájára és lokációra. Ezzel időt spórolhatsz meg és csak azok az ajánlatok fognak megjelenni neked, amelyek biztosan érdekelnek. Ha megtaláltad a neked tetsző állást, akkor jelentkezz!

Mit ne írj bele az önéletrajzba?

Az önéletrajz ne tartalmazzon olyan információkat, tapasztalatokat és képességeket, amelyek nem relevánsak a megpályázandó állás kapcsán. Mellőzd az önéletrajzodban azoknak a hobbiknak és tevékenységeknek a feltüntetését, amelyek negatívabb színben tüntethetnek fel a kiválasztók szemében.

Ha nem vagy biztos a dolgodban, akkor pályázz először HR tanácsadó cégeknél, akik támogatást nyújthatnak az önéletrajzod pontosításában, mielőtt megbízó partnercégükhöz tovább küldik az anyagodat! Egy HR tanácsadó cég segítséget tud nyújtani  a sikeres önéletrajz és motivációs levél írásában és a teljes kiválasztási folyamat során támaszt nyújt!

Mit néz meg először egy HR-es az önéletrajzodban?

Az önéletrajzodat véleményező szakember először azt fogja megnézni, hogy az elvárások milyen mértékben teljesülnek veled kapcsolatban. Ezért azt ajánljuk, hogy erre a szekcióra az önéletrajzodban kiemelten figyelmet fordíts. Már amikor találkozol egy szimpatikus álláslehetőséggel, akkor mentsd el, vagy írd fel a követelményeket és elvárásokat, hogy ennek megfelelően alakíthasd át az önéletrajzod. A hirdetésben megjelölt készségek és követelmények mindenképpen szerepeljenek a tulajdonságaid és készségeid között, ha azokkal rendelkezel! Használj a pozícióhoz illeszkedő kulcsszavakat is, amelyek a szűrést is megkönnyítik és a te előnyödre fordulhat a kiválasztás. Ezek a kulcsszavak azok a szavak, amelyek a legtöbb esetben fordulnak elő a pozícióval kapcsolatban.

Milyen egy szakmaspecifikus önéletrajz?

Különböző szakmákhoz eltérő önéletrajz illik. Ha te egy kreatívabb iparágban szeretnél elhelyezkedni, akkor belefér, hogy egy izgalmasabb és kreatívabb önéletrajzot készíts el. Ha azonban egy komoly és felelősségteljes pozíciót szeretnél betölteni, akkor az önéletrajzod is illeszkedjen az ambícióidhoz.

Milyen a jó angol nyelvű önéletrajz?

A munkáltatók egyre többször kérnek angol nyelvű önéletrajzot akkor, ha angol nyelvtudással rendelkező szakembert keresnek. Ennek egyik oka lehet, hogy a nyelvtudásról már így is nagyon sokat meg lehet tudni, például, hogy miként fogalmaz az adott jelölt és képes-e hosszabb mondatokat helyesen, pontosan írni. Emellett nemzetközi környezetben a kiválasztásban nem kizárólag magyar kollégák vesznek részt és előfordulhat, hogy az anyagodat egy külföldi munkatárs is megnézni. Figyelj arra, hogy jól használd a szakszavakat, és pontosan a megnevezéseket! Ahogy a magyar anyagodban, úgy az angolban se legyenek helyesírási hibák és elgépelések.

Ha úgy érzed, hogy készen áll az anyagod a jelentkezésre, akkor nézz körbe álláslehetőségeink között a job.hu weboldalon!

Források:

https://unilife.hu/karrier/20210513-canva-oneletrajz-keszites-sablon.html

https://www.topuniversities.com/blog/7-simple-effective-ways-make-your-cv-stand-out

https://cvgenius.com/blog/cv-help/how-to-write-a-cv

https://www.apa.org/education-career/job-search/cv-resume/vitae-tips