#HR tanácsok #Iroda és munkahely

[VIDEÓHÍVÁS] A munkahelyednek megfelelő videóhívás alkalmazás kiválasztása - hosszútávon, a karantén után is

2020.06.29.

Az irodában megszoktuk, hogy ha egy megbeszélendő feladat merül fel, akkor bármikor odafordulhatunk a kollégáinkhoz. Azzal is tisztában voltunk, hogy ki mennyire elfoglalt vagy mennyire fontos feladatot végez. Ezek alapján tudtuk, hogy ki az, akihez fordulhatunk és ki az, akit most nem érdemes megzavarni.

Az offline térben a beszélgetések gyorsak. Könnyíti a megbeszélést az, hogy látjuk a másik mimikáját, testbeszédét. És nem utolsó sorban arról is megbizonyosodhatunk, hogy a kollégáink tényleg ránk koncentrál és nem veszi el semmi más a figyelmét.

Ehhez képest a távmunka világában másképp alakul a kapcsolattartás. Nem tudjuk, hogy ki mit csinál éppen. Nem tudjuk, hogy nem-e egy fontos megbeszélés közben zavarjuk meg a munkatársunkat, akit fel szeretnénk hívni. Emellett a személyes kontakt hiányában abban se lehetünk biztosak, hogy beszélgetőpartnerünk 100%-ban ránk figyel, hiszen ő is otthon a számítógépe előtt ül, így előfordulhat, hogy egyébként a leveleit böngészi.

Kézenfekvő, könnyű és olcsó megoldás a telefonos kapcsolattartás, amit előnyeivel és hátrányaival együtt alkalmaz szinte minden munkahely. Azonban léteznek más, kiegészítő alternatívák is. Ebben a cikkben öt videóhívás alkalmazást mutatunk be, míg sorozatunk következő részében a chat-es alkalmazásokról lesz szó. Fontos felismerni, hogy önmagában egyik sem képes 100%-ban pótolni a személyes kontaktot. Azonban a felsorolt technikák közös, telefonálással kiegészített használata sokat segíthet a hatékony munkavégzésen.

 

Videóhívás a munka világában
 

A videóhívás egyik legnagyobb előnye, hogy látjuk a beszélgető partnert/partnereket. Így jobban tudunk egymásra figyelni és sikeresebb lesz a beszélgetés is. A videóhívások főleg a hosszabb, legalább fél-egy órás beszélgetések során hasznosak. A videóhívást létesítő alkalmazások közül most öt előnyeit és hátrányait mutatjuk be.

  Ár (legolcsóbb csomag) Résztvevők száma Képernyő megosztás Regisztráció szükséges résztvevőként? Extrák
Skype ingyenes 200 igen igen extra biztonság
Zoom ingyenes, 15 $ 50 igen nem rajztábla

Microsoft Teams

    
ingyenes,  6 $
250 igen igen

háttér, rajztábla

Messenger Rooms

ingyenes 50 nem igen (Facebook)

AR effektek, háttér

Google Meets

    
6 $
100 igen nem -

 

Skype

A Skype klasszikus videóhívás platform, amit a magánéletben és a munkahelyi életben is sokan preferálnak. A JOB GROUP kollégái korábban is gyakran használták olyan interjú megszervezésére, ami a távolság miatt máshogy nem jöhetett volna létre.

Mellette szól a képernyőmegosztás lehetősége, ami az új kollégák betanítása során különösen hasznos lehet. A csoportos videóhívás viszont csak 50 főig támogatott. A Skype továbbá az egyik legbiztonságosabb videóhívás rendszer.

Zoom

A Zoom óriási növekedést élt meg a koronavírus során, hála annak, hogy könnyen indítható böngészőből a hívás és a hívást indítón kívül senkinek sem szükséges sem a program letöltése, sem a regisztráció. Az ingyenes verzió két fő között végtelen hosszú, csoportos beszélgetés során pedig 40 perces hívást tesz lehetővé, amin összesen 100 fő vehet részt.

Végtelen mennyiségű 40 perces hívás indítható, így több egymás utáni hívás indításával limit nélkül is lehet csoportos hívást tartani. Ha viszont valaki ezzel nem szeretne vesződni, akkor 15 dollárról indulnak a fizetős csomagok, amik végtelen hosszú csoportos hívást engednek indítani.

Van lehetőség képernyőmegosztásra, és emellett közös táblán is lehet magyarázó ábrákát rajzolni vagy prezentációkat illusztrálni.

Legnagyobb hátránya az alkalmazással kapcsolatban felmerülő adatvédelmi problémák, ami miatt több nagyobb és kisebb vállalat is elpártolt mellőle.

Microsoft Teams

A Microsoft Teams azoknak a vállalatoknak lehet hasznos, akik egyébként is a Microsoft különböző termékeit használják a munkavégzés támogatására. A legnagyobb előnye, hogy a Microsoft 365 összes alkalmazásával (Outlook, Word, Calendar...) könnyen integrálható és a munkafolyamat így gördülékeny lesz. A Microsoft 365 csomagok felhasználónként 6 dollártól kezdődnek, ingyenes próba verzióval. Ugyanakkor lehet a Teams-re külön is regisztrálni, ami limitált lehetőségekkel ingyenesen is elérhető.

Önmagában, mint csak videóhívás alkalmazás nem annyira alkalmas, mert a felhasználói felület ennél jóval komplexebb. Viszont, ha egyébként is Microsoft 365-öt használ a vállalat, akkor kézenfekvő az itt rendelkezésre álló videóhívást használni. A Microsoft Teams az egyike a legtöbb résztvevőt engedő alkalmazásoknak, akár 250 fős call-ok megtartására is alkalmas, bár ez már a hívás minőségének rovására is mehet. A videóhíváshoz számos kiegészítő tartozik, a videó hátterének megváltoztatásától kezdve egészen a rajzolótábláig és a virtuális kézfeltartásig.+


Legyen szó home officeról, irodai munkáról, laborfeladatokról vagy utazással járó munkakörről, a bővülés elengedhetetlen. Mi bármilyen munkakörbe és munkavégzési rend mellett megtaláljuk csapata következő tagját!

Részletek: https://jobgroup.hu/szolgaltatasok



Messenger Rooms

A Messenger ritkán használt alkalmazás az üzleti életben, de előfordulnak olyan helyzetek, amikor jól jöhet a videóhívás funkciója. Különösen igaz ez az új bővítéssel, amit Messenger Rooms néven lehet elérni. A Rooms funkció használata teljesen ingyenes és bár első sorban a Facebook ismerősök közötti videóhívást segíti, linkkel bárki csatlakozhat, ameddig ezt a szoba létrehozója engedi.

A munka világában főleg akkor hasznos, ha olyannal kell felvenni a kapcsolatot, aki nem fér hozzá a vállalat belső videóhívásos rendszeréhez (például a Microsoft Teams-hez). Ma már szinte mindenkinek van Facebook profilja, más alkalmazásra vagy regisztrációra pedig nincs szükség a használatához. Alkalmas nagy számú állásinterjú levezényléséhez, nyílt workshopok tartásához vagy potenciális partnerekkel, megrendelőkkel történő kapcsolatfelvételhez.

Google Meets

A Google Meets a Google Hangouts felújított verziója, ami a Google saját videóhívásra kialakított weboldala. 2020 szeptemberéig ingyenes a 100 főig terjedő videóhívások indítása és csak Google fiók szükséges hozzá. A későbbi használathoz, illetve a 100 és 250 fő közötti híváshoz viszont már G Suite fiók szükséges, aminek kezdő ára személyenként 6 dollár.

Alkalmazás hátránya, hogy a legtöbb vállalat Magyarországon még nem a Google által szolgáltatott G Suite vállalkozási rendszert használja, viszont a résztvevőknek nem kell a Google fiókjukat használni a részvételhez, regisztráció nélkül is csatlakozhatnak a híváshoz.

A képernyőmegosztáson túl további funkciókkal nem rendelkezik, viszont ez hasznos lehet bármilyen hívás során.

Van olyan alkalmazás, amit nem soroltunk fel, de mégis gyakran használjátok és úgy érzitek, a listán van a helye? Írjátok meg nekünk Facebook-on!

 

Felhasznált források:

https://www.techrepublic.com/article/zoom-vs-microsoft-teams-google-meet-cisco-webex-and-skype-choosing-the-right-video-conferencing-apps-for-you/

https://gadgetstouse.com/blog/2020/04/29/zoom-vs-skype-vs-microsoft-teams-vs-meet-vs-duo-vs-messenger-rooms/