#HR tanácsok

6 terület, ami miatt a HR az egyik leggyorsabban változó iparág 2021-ben

2020.11.23.

A HR nem csak a meglévő munkaerő megtartásának, de a vállalati bővülésnek is a mozgatórugója. A stratégiai döntések támogatása során a vállalat céljainak megfelelő munkavállalói csapatot és kultúrát kell felépítenie.

A gyors változásokra egy olajozott HR gépezet tud csak igazán hatékony reakciót adni. Mai blogcikkünkben összefoglaljuk, mi az a 6 igazán fontos terület, aminek a változására oda kell figyelni 2021-ben is.

1. Változó aktív álláskeresők

A munkanélküliek összetétele alapvetően határozza meg, hogy milyen irányú fejlődések rajzolódnak ki. 2020-ban a COVID nyomán számtalan vállalat volt kénytelen elbocsátások mellett dönteni, amiben leglátványosabban a turizmus és a vendéglátás volt érintett, de minden iparágban észrevehető tendencia volt nem csak fizikai munkavállalói, de a szellemi és specialista szinteken is.

Azoknak a vállalatoknak, amelyek továbbra is képesek növekedni, új munkavállalókat felvenni, szem előtt kell tartaniuk, hogy a munkaerőpiacon hogyan áll a kínálat és ehhez kell igazítaniuk toborzási igényeiket is. Fontos megtalálni, hogy a változó álláskereső összetétel hogyan tudna hozzájárulni a vállalat sikereihez.

2. Változó munkavállalói bázis

A fiatalok egyre korábbi munkába állása és a nyugdíjkorhatár kitolódása miatt a munkavállalói bázis egyre összetettebb. Nem ritka, hogy akár négy vagy öt generáció dolgozik együtt egy vállalatnál vagy akár ugyanazon a projekten. A kialakuló multigenerációs munkahelyek speciális helyzet elé állítják a HR osztályokat. Egy korábbi sorozatunkban már összefoglaltuk mindent, amit a multigenerációs csapatokról tudni érdemes, de ezeket a jellegzetességeket meg kell tanulni a vállalat saját igényeire szabni.

Fontos már a kiválasztási folyamatnál felismerni, hogy milyen jelöltekkel állunk szembe, milyen motivációik, igényeik vannak. A meglévő dolgozóknál a megtartás miatt különösen fontos látni, hogy hogyan érzik magukat a munkavállalók és mit lehet tenni a munkavállalói elégedettségük növelése érdekében.

Erre azonban rengeteg HR osztálynak nincsen ideje az állandó mindennapi feladatok mellett. Emiatt egyre nagyobb térnyerést kapnak az olyan rugalmas megoldások, mint a munkaerő-kölcsönzés. Ez nem csak a vállalat likviditásán segít, de a JOBGROUP munkaügyi csapata a törődő munkaügyi támogatásról is gondoskodik azokon a pontokon, ahol a vállalatnak nincs lehetősége. 

3. Változó technikai feltételek

A digitális transzformáció az utóbbi években nagy sebességbe kapcsolt és ez állandó új feladatokat jelent a HR számára is. Ma már elengedhetetlen egy kiváló jelöltkezelő rendszer, ami nem csak az aktuális üresedések betöltésében segít, de a jövőbeli toborzásokat is előre támogatja.

Egyre jobban előre tör a „data-driven HR”, ami nem csak a kiválasztásnál, de a munkavállalók megtartásánál, jóléténél, teljesítményértékelésénél is adatokkal és statisztikákkal támogatja a döntéshozókat.

Egyre erősebb a közösségi média jelenléte, ami már a toborzás és a munkáltatói márka építésében is nagyon fontos szerepet tölt ki. Nem csak a klasszikus portálokra kell gondolni, mint a Facebook vagy a LinkedIn. A jövő munkavállalóit már olyan helyeken lehet sikeresen elérni, mint a TikTok vagy a Youtube. Emellett figyelni kell az új portálokat és értékelő oldalakat, mert a jelentkezők gyakran tájékozódnak ezeken a helyeken pályázás előtt.

4. Változó szabályozási környezet

A munkaerővel kapcsolatos változások folyamatos követése és a gyors reakció mindig is fontos feladata volt a HR-rel és munkaüggyel foglalkozó osztályoknak. Ugyanakkor a COVID-19 idején ez a feladat különösen nagy figyelmet igényel. Olyan helyzetekben kell gyorsan és megfelelően reagálni a szakembereknek, ahol még nem alakult ki megfelelő gyakorlat vagy módszertan. Emellett a bővülő cégeknél különösen fontos a munkavállalókat érintő szabályok állandó frissen tartása és a piaci trendek figyelése, mert csak ezeken keresztül lehet megfelelő választ adni az új, ismeretlen kihívásokra.

5. Változó munkamorál

A munkavállalók megtartásában különös szerepe van annak, hogy a HR-es kollégák felismerik a változó munkamorált, munkavállalói trendeket, igényeket és ezekre megfelelően tudnak reagálni.

A megfelelő kommunikáció kialakításában a HR-nek is fontos szerepe van, hiszen nem csak a csapaton belüli, hanem a csapatok közötti gördülékeny munkavégzést is biztosítania kell. Ma már a HR-nek fontos közvetítő szerepe van horizontálisan és vertikálisan is egy vállalaton belül.

Továbbá a munkavállalók megtartása miatt fontos a karrierjük vállalaton belüli építésére is gondolni. A tehetséggondozás, a fejlesztés és a megfelelő témájú workshopok és tréningek egyre fontosabbak a dolgozók életében. Ha a HR-esek megfelelő módon hallgatnak a dolgozókra, akkor könnyen felismerhetik, hogy milyen igények vannak és ma már szinte minden területre megtalálható a megfelelő szakértő tréner csapat.

6. Változó munkavégzés

A távmunka térnyerése a COVID-19 előtt is növekvőben volt, azonban a globális változások a távmunkát teljesen normálizálták minden munkakörben, ahol van lehetőség megfelelő szintű digitalizációra. Erre a kényszerhelyzetre a HR osztályoknak gyorsan kellett reagálniuk a megfelelő új rendszerek bevezetésével, a technika, a munkaeszközök és a megfelelő szabályozások biztosításával.

A HR-nek ezek mellett gondoskodnia kell a munkavállalók lelki támogatásáról is és biztos pontként kell megjelenniük a dolgozók életében még a bizonytalan helyzetek közepette is. A digitális térben a motiváció fenntartása és a vállalati kultúra építése különösen fontossá vállt. A HR-es kollégáknak mindent meg kell tennie a csapatkohézió fenntartása érdekében.

A távmunka ráadásul olyan kihívásokkal állította szembe a vállalatokat, mint az új munkavállalók beléptetése teljesen érintésmentesen, távmunkával indítva.

Labour Market Report 2020 Q3 – Hungary

Az állandó változó környezetben a HR szakmának muszáj állandóan figyelemmel kísérnie a változásokat, mert ezzel tudják gyorsan és rugalmasan támogatni a vállalatot stratégiai szinteken is. Éppen ezért gyűjtöttük össze a legfontosabb munkaerővel kapcsolatos kutatásokat a Labour Market Report 2020 Q3 – Hungary” dokumentumunkban.

Gyorsan változó környezetben akár hónapok alatt megjelenhetnek új trendek, új irányok. Ezért tartjuk fontosnak, hogy mostantól minden negyedévben publikáljuk ezt a riportot.

Letöltés: https://jobgroup.hu/blog/labour-market-report-2020-q3-hungary  

A fenti felületek állandó frissítése és megfelelő használata a legtöbb cég HR osztálya számára – a további cégen belüli feladatok mellett – komoly plusz munkát jelent. Ráadásul gyakori, hogy más, szintén leterhelt osztályokkal állandó együttműködésre van szükség.

Az olyan HR szolgáltatóknál, mint a JOBGROUP az álláshirdetések feladása, kezelése biztos kézben van. Szakértő kollégáik több éves piaci tapasztalattal nem csak az álláshirdetések profi összeállítását ismerik, de azokat a felületeket is, ahol gyorsan és könnyen elérjük a megfelelő aktív és passzív álláskeresőket – és ha szükséges, felkeltjük bennük az érdeklődést a váltás lehetőségére.

Nagy mennyiségű álláshirdetéseink miatt kedvezőbb csomagokhoz férünk hozzá az álláskereső portálokon. Kiterjedt adatbázisokkal rendelkezünk a piac számtalan szegmensében, amivel akár partnercégeink versenytársainak dolgozóit, jelöltjeit is fel tudjuk kutatni.

Teljes kiválasztási folyamatot vállalunk, ami magába foglalja a jelöltek felkutatását, előszűrését, interjúztatását és a kiválasztás támogatását. HR és munkaügyi tanácsadásunkkal pedig a vállalati HR osztályok számára nyújtunk segítséget.