#HR tanácsok #Iroda és munkahely

Csapatépítés online – Ötletek, amik a digitális világban is működnek

2020.07.06.

A csapatépítés fontosságára már az offline világban is nagy hangsúly került. A csapatépítés hozzájárul ahhoz, hogy a dolgozók megismerjék egymást, összeszoknak, hatékony legyen köztük a kommunikáció és nem utolsó sorban bizalom alakuljon ki. A bizalom pedig elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy gyorsan és hatékonyan tudjon mindenki dolgozni. Végül nem hunyhatunk szemet afelett sem, hogy az oldott munkahelyi hangulat hozzájárul a dolgozók megtartásához. A rossz hangulat rányomja a bélyegét a dolgozók teljesítményére és akár felmondásokhoz is vezethet. 

Az online térben ezek a tényezők még fontosabbá váltak, mivel alig-alig látjuk a kollégákat, egyre több ügyet intézünk e-mailen keresztül és elmaradnak azok a – látszólag hétköznapi, ugyanakkor nagyon fontos – beszélgetések, amiket az ebédlőben, a kávégép mellett vagy a folyosón összefutva folytattunk. Szerencsére az internet számtalan lehetőséget ad arra, hogy rendszeres kapcsolatot tartsunk fent így is. A következőkben öt különböző csapatépítő technikát mutatunk be, amik legalább részben pótolhatják a személyes találkozás hiányát.

Az alábbi ötletekhez szinte kivétel nélkül szükség van valamilyen kapcsolattartó rendszerre, ahol könnyen tudnak egyszerre többen kommunikálni. Számtalan szoftver áll rendelkezésre videóhívások rendezéséhez, illetve több üzenetváltó program is létezik, amiket a következő ötletek során alkalmazni lehet. Erről két külön blogposztot írtunk, amiket ide kattintva lehet elérni: Videóhívás alkalmazások | Chat alkalmazások

 



Új munkatársakra van szüksége? A cége gyorsabb ütemben fejlődik, mint amennyire a dolgozói tartani tudják a tempót?
Segítünk!
Munkarő közvetítés szolgáltatásunkkal gyorsan és rugalmasan találjuk meg legújabb munkatársát.
HR és munkaügyi tanácsadásunk kedvező ár mellett segít megoldani az onboarding, munkaügyi, munkajogi, HR, javadalmazási, munkaköri vagy elbocsátási kérdésköröket.

További szolgáltatásaink ide kattintva érhetők el.


 

Közös kávézás, teázás
Az egyik első dolog, ami elkezd hiányozni az irodai életből, az azok a kávészünetek, amikor a kollégákkal kötetlen módon, de sokszor fontos, munkát is érintő kérdéseket lehet megvitatni. Ilyenkor terjednek a fontos információk, az új hírek, a működő módszerek és a jószívű tanácsok is a munkát illetően.

Szerencsére ezt a digitális térben is könnyű pótolni. Csupán arra van szükség, hogy minden kolléga, aki szívesen részt venne egy közös beszélgetésen, azonos időpontban a számítógép előtt legyen és csatlakozzon a videóhíváshoz. A kávé, tea, forrócsoki opcionális, de mindenképp hozzájárul a hangulathoz! Érdemes az ilyen beszélgetésekhez egy moderátort is kijelölni, aki figyel rá, hogy ne nyúljon túl hosszúra a beszélgetés és mindenki szóhoz jusson!

Igaz, hogy ez kevésbé spontán, mint az offline kávézás, mert meg kell beszélni egy fix időpontot, amikor mindenki ráér, de ehhez hamar hozzá lehet szokni és hamarosan már várni fogják a kollégák, hogy elérkezzen a közös kávézás időpontja.

Ismerjétek meg egymást jobban!
A munkahelyen megszokott, hogy fokozatosan megismerjük egymás hobbiját, kedvenc filmjeit, rendszeres szokásai, legtöbbet hallgatott zenét és még sorolhatnánk. Viszont ahogy elmaradnak a mindennapi beszélgetések, ezek az információk is megrekednek. Ha pedig új kolléga érkezik, akkor az ő beilleszkedése még nehézkesebb ezek hiányában.

Ennek pótlására remek ötlet egymást megismerő játékokat behozni a közös beszélgetésekbe! A játékhoz ki kell jelölni egy csapatkapitányt (ez lehet a csapat vezetője vagy egy állandóan változó, véletlenszerűen kijelölt kolléga), aki kitalálja a feladványt, amit mindenkinek el kell küldenie neki fénykép formájában. Például lehet ez a hétvégén megnézett film vagy az étel, amit az otthonlét alatt tökéletesítettél vagy esetleg a kedvenc növényed a háztartásban. A következő beszélgetésig mindenki készít egy képet a feladvány témájában és elküldi a csapatkapitánynak. A csapatkapitány ezután ezeket a képeket név nélkül elküldi az összes résztvevő kollégának, például egy közös chat alkalmazásban. Ekkor jöhet a közös tippelgetés, ami folyhat chat-en, vagy akár videóhíváson is. Végül a képek eredeti készítőjének felfedése során már érdemes videóhívásban csatlakozni, mert biztos felmerülnek majd olyan kérdések, kommentek, amiket jó lesz szóban megbeszélni.

Bingó
Minden munkahelyen vannak olyan dolgok, amit minden kolléga ismer. Ezek azok a dolgok, amik gyakran megtörténnek, vagy éppen ellenkezőleg, ritkán történnek meg, de mégis különlegesek. Ilyenekből jönnek létre a belsős poénok és a közös összekacsintások.

Ezeket tudja pótolni az online térben egy közös bingó tábla, ahol a cél, hogy minél hamarabb begyűjtsd az egy vonalba eső összes mezőt. Ha valakinek sikerült 1-1 mezőt megszereznie, akkor azt érdemes jelezni egy közös chat-ben, azzal együtt, hogy még mi hiányzik neki. Így tényleg közös tevékenységgé válhat a bingózás, ahol aztán videóhívás keretei között beszélhetitek meg egy-egy izgalmasabb mező megszerzését. A nyeremény az első bingónak opcionális, de ösztönzően hat!

Néhány tipp a bingó mezőkre távmunka/karantén témakörben:

  • Valaki elfelejti, hogy szabin vagyok
  • Videóhívás során melegítő volt rajtam
  • Némítva hagyja valaki a mikrofonját, miközben beszél
  • Valakinél családtag vagy kisállat jelenik meg videóhívás közben
  • Találkoztam élőben egy kollégával

De akár a kiegyensúlyozott munkavégzést is lehet ösztönözni ilyen mezőkkel:

  • Kitűztem a munkaidőmet és nem dolgoztam ezen túl
  • Kikapcsoltam az összes zavaró tényezőt (TV, Facebook, stb.)
  • Óránként felálltam mozogni kicsit
  • Limitálom a kávéfogyasztásom
  • Megkérdeztem egy kollégát, hogy hogy van

Online játékok
Ha hosszabb csapatépítőre vágytok, de a távolságtartás miatt továbbra is szeretnétek online végezni ezt vagy sok a remote kollégátok, akkor érdemes az online játékok között körülnézni. Ezek a megszokott csapatépítő vagy társasjátékok digitalizált formáját jelentik. Így szerencsére nem igényel különösebb magyarázatot, a legtöbb kolléga valószínűleg ismeri őket. A legtöbb ilyen játékhoz csak internet elérés és egy közös videóhívás szükséges:

  • Fedőnevek társasjáték: www.horsepaste.com
  • Az Activity rajz feladatának verziója digitálisan: skribbl.io
  • Spyfall (Titkosügynök): spyfall.adrianocola.com
  • Az előbbi rajzos verziója: fake-artist.herokuapp.com
  • Klasszikus: rendezzetek Honfoglaló versenyt!

A (digitális térben) közösen eltöltött pár óra újra összehozza a csapatot és sokkal jobb hangulatban fogtok utána visszatérni a munkába.

Szolgáltatások
Csapatépítéssel számtalan olyan vállalat foglalkozik, akik profi szakembereket alkalmaznak a tökéletes hangulat, a fejlődést ösztönző játékok és az egymással való oldott hangulat érdekében. Szerencsére ezek a cégek is megtanultak alkalmazkodni az online térhez, így számtalan ilyen szolgáltatást találhatsz az interneten egy komolyabb online csapatépítő megrendezéséhez!

Hasznos lehet ez a lista a barátaidnak, kollégáidnak? Küldd tovább!