#HR tanácsok

10+1 kompetitív szempont fejvadász cég választásakor – 2021

2020.11.02.

Egyre több vállalat alkalmaz fejvadászokat speciális pozíciók betöltésére. Az állandóan változó piaci környezetben fontos, hogy a megfelelő fejvadász céget válasszuk ki. A COVID okozta változások miatt pedig még fontosabbá vált a rugalmasság és a digitális készenlét is.

A leggyakrabban a következő helyzeteben tud egy tapasztalt, szakértő fejvadász cég igazán hatékony segítséget nyújtani:

  • Ha kulcsfontosságú felsővezető vagy és középvezető keresésről van szó. Minden olyan fontos pozíció idetartozik, aminek a hatásköre a teljes cégre kiterjed és ezen munkavállalók nagyban hozzájárulnak a cég sikereihez.
  • Ha egyedülálló és/vagy speciális szaktudással rendelkező specialistákra van szükség akár szűk piaci területen szerzett tapasztalattal.
  • Ha a vállalat növekedése miatt új működési egységeket kell bevezetni, amihez a legalkalmasabb szakembereket kell gyorsan megtalálni.
  • Gyors és rugalmas megoldásra van szükség specialista vagy vezetői keresés esetén.
  • Ha a HR osztálynak a cég HR feladatainak ellátása mellett nincs ideje kizárólag a fontos keresésekre koncentrálni.

Listánkban bemutatunk 10+1 olyan jellemzőt, amivel mindenképp rendelkeznie kell egy fejvadász cégnek azért, hogy valódi támogatást tudjon nyújtani.

1. Tapasztalattal rendelkezik a területen és ismeri a piacot

Az igazán sikeres fejvadász cég rendelkezik referenciával a szükséges területen és piacon. Nem csupán a szakmai ismeretekkel fontos tisztában lennie egy toborzási tanácsadónak, hanem az ipar teljes ismerete szükséges.

Ez az ismeret kiterjed a piaci szereplőkre, versenytársakra, bérsávokra, piaci- és munkavállalói trendekre is. Ezen információk tudatában képes egy tanácsadó sikeres stratégiát összerakni és megtalálni a megfelelő szakembereket. Fontos lehet még a preferált- és tiltott cégek listája, amelyek egyeztetéséhez szintén elengedhetetlen a fejvadász piacismerete.

2. Átlátható

Egy jó fejvadász cég átlátható és kiszámítható módon működik. Nincsenek rejtett költségei és minden egyértelműen le van fektetve már az ajánlatban, majd a szerződésben is. Már az első találkozáskor konkrétumokkal, átlátható tervekkel vár.

Gyakori kapcsolattartással, rendszeres kommunikációval támogatja a céget, így sose merül fel kérdés arról, hogy hol tart a keresés és mik lesznek a következő lépések.

3. Gyors és proaktív

A felső- és középvezető keresés és kiválasztás gyakran kíván gyorsaságot, hiszen olyan stratégiailag fontos szerepekről van szó, amelyek nem hiányozhatnak sokáig egy cég életéből. A fejvadász cégek ezzel tisztában vannak és készek rugalmasan rendelkezésre állni.  

Továbbá engedhetetlen, hogy a fejvadász cég proaktívitással és szakértői meglátásokkal támogassa a céget. A gyors helyzetfelismerésnek hála a fejvadász cég már azelőtt fel tud készülni egy-egy speciális toborzás nehézségeire, hogy azok felmerülnének. Így ezek egy részét el tudják kerülni, míg a fennmaradókat hatékonyan tudják kezelni.

4. Diszkréciót vállal

A felsővezetői vagy speciális szaktudást igénylő pozícióknál különösen fontos, hogy a fejvadász cég képes legyen teljes diszkréció mellett dolgozni. A vállalat hírneve múlhat ezen a tényezőn. Emiatt különösen fontos, hogy csak megbízható és referenciákkal rendelkező céget alkalmazzunk fejvadászatra. Megfelelő tapasztalattal rendelkező vállalat akár a belső HR osztálynál is nagyobb diszkréciót tud biztosítani, hála a jól kialakított és ellenőrzött folyamatoknak.

Direkt keresés, fejvadászat gyors, rugalmas és diszkrét megoldást nyújtanak Ön számára. Tudjuk, hogy a közép- és felsővezető, specialisták stratégiailag nagyon fontosak egy cég fejlődéséhez, így megtalálásukat nagy odafigyelés mellett és gyorsan kell végrehajtani. 

5. Toborzási szakemberrel egyeztetett stratégia

toborzási stratégiát minden esetben a vállalat igényeihez és kultúrájához kell illeszteni. Ez biztosítja, hogy a fejvadász cég nem fog feleslegesen olyan jelölteket is felkeresni, akiket egy jól összerakott toborzási terv esetén már korábban ki lehetett volna zárni. Így hamarabb megtalálják a legmegfelelőbb jelöltet. Hála egy megfelelő, toborzási szakember által összeállított stratégiának, a folyamat maga is jóval gyorsabb tud lenni.

6. Segít az igények megállapításában és pontosításában

Gyakran merül fel cégen belül az igény a bővülésre, az új szakemberek felvételére, azonban nem kristályosodik ki teljesen az, hogy mire is van szükség. Egy igazán kiemelkedő tanácsadó cég készen áll ezekre a helyzetekre is. Sőt, igazán hatékonyan akkor tud együttműködni egy céggel, ha közösen térképezik fel az igényeket.

Egy sikeres vezetői vagy specialista kereséshez a következő közös megállapítására van szükség:

  • a vállalat kultúrája
  • munkaköri igények
  • szükséges szakértelem
  • szükséges tapasztalat
  • szükséges képességek és készségek
  • vállalati hierarchiában elfoglalt hely
  • felelősségi és döntési körök
  • munkaköri leírás
  • jelölt profil

7. Egyensúlyt teremt a személyre szabott és standardizált folyamatok között

A speciális szaktudást igénylő pozícióknál és a vezetői kereséseknél különösen fontos, hogy a teljes HR szolgáltatás személyre legyen szabva. Mindemellett egyre fontosabb a standardizáltság is, hiszen időt takaríthatunk meg azzal, ha bizonyos folyamatokat automatizálunk.

A JOBGROUP tanácsadói például a jelölteket egy automatizált jelöltkezelő rendszerben gyűjtik és a kommunikáció egy részét is automatizálják. Ennek köszönhetően az igazán fontos lépésekre (előszűrés, interjúztatás, kiválasztástámogatás) több idő jut és a vállalat igényeire lehet igazítani.

Kérjen ingyenes ajánlatot direkt keresés, fejvadászat szolgáltatásunkra! Írjon nekünk és felvesszük Önnel a kapcsolatot!

8. Kiterjed kapcsolati hálóval rendelkezik

A speciális keresések során kifejezetten fontos a kiterjedt kapcsolati háló. A vezetők és a kiemelkedő szakemberek gyakran egyáltalán nincsenek fent az álláskereső portálokon és nem keresnek aktívan állást. A megfelelő jelölteket gyakran csak ajánlás útján lehet megtalálni, amihez a tanácsadóknak a niche piacokon is megfelelő ismeretségi körrel kell rendelkezniük. 

9. Támogatást nyújt a kiválasztásban, interjúzásban

Egy igazán jó fejvadász cég feladata nem szűnik meg akkor, amikor átküldte a potenciális jelölteket a vállalatnak. A munkájuk iránt elkötelezett tanácsadók profi támogatást nyújtanak a kiválasztás során is. Szakmai meglátásaikkal segítik azt, hogy a vállalat és a jelölt is megtalálja számításait egymásban. Továbbá támogatást nyújtanak a vállalati interjúk megszervezésében és szükség szerint jelenlétükkel és szakértelmükkel támogatják ezek sikerességét.

10. Garanciát vállal a munkára

Egy sikeres fejvadász cég garanciát vállal az általa megtalált jelöltekre. Az új munkaerő felvétele nagyon komplex, egyénektől függő folyamat, így előfordulhat, hogy a nem beválás csak a munkába állás után derül ki. Bár első körben egy fejvadász cég feladata ezek teljes elkerülése, azonban készen kell állniuk arra, hogy ha kell, garanciában pótolják a nem bevált jelöltet.

+1 Digitális toborzásra is készen áll

A COVID-19 hatására a vezető keresés-kiválasztás is megváltozott. Egy sikeres fejvadász cég ezekre a változásokra rugalmasan és gyorsan tud reagálni. Bár korábban ebben a műfajban különösen fontos volt a személyes kapcsolat és kontakt, 2020 végére ellentétes trend látszik kirajzolódni. Ma már a tanácsadók szakértelmén és a fejvadász cég működésén múlik, hogy a kiválasztás mekkora részét képesek online formában elvégezni és hogy az adott keresés mennyi személyes kontaktot igényel. A cél a biztonságos, teljeskörű és sikeres toborzás még ebben a helyzetben is.

 

A JOBGROUP közel 30 év tapasztalattal rendelkezik a munkaerő-közvetítés és -kölcsönzés területén. Sikeres elhelyezéseket és referenciákat tudunk bemutatni specialista és vezető kereséskről. Szakértő tanácsadó csapatunk személyre szabott stratégiát alakít ki partnereinkkel együttműködve és készen állunk niche piacok teljes feltérképezésére is annak érdekében, hogy megtaláljuk a tökéletes jelöltet. További részletekért fejvadászat szolgáltatásainkról katintson ide!