#A HR alapjai #HR tanácsok

Felejtsük el a stigmát! Miért alkalmazzunk Job Hoppert?

2023.07.03.

Mi húzódik meg a Job Hopping jelenség mögött?

Az önkéntes job hopping azon álláskeresők körében terjedt el, akik fiatalok, agilisek és nagyon széles tudással rendelkeznek. Nem meglepő, hiszen tudásuk és szakértelmük révén sok cég tart rájuk igényt, és mivel rugalmasak ezért szívesen csatlakoznak más cég táborához, ha előnyösebb juttatásban részesítik őket, vagy jobban honorálják a tudásukat.

Mi miatt ugrálnak egyik munkahelyről a másikra? A sorozatos váltások mögött rengeteg indok húzódhat meg a háttérben. De elsősorban azért, mert új kihívásokat, nagyobb felelősséget és jobb fizetést remélnek az új munkahelytől. Ha ebben csalódnak, akkor gondolkodás nélkül tovább állnak, hiszen nem találták meg a számukra előnyös és fejlődési lehetőségekkel teli munkakönyezetet. Nem lojálisak a számukra bizalmat szavazó cég felé, mert nem tudnak és nem szeretnének elköteleződni egy meghatározott irányba.

A home-office és a hibrid munkavégzés előnyeiről és hátrányairól már olvashattatok blogcikket tőlünk. Amellett, hogy szabadságot ad és biztosítja a rugalmas munkavégzést sajnos azt segíti elő, hogy a munkavállaló ne tudjon elköteleződni és ezáltal nem tud benne ragaszkodás kialakulni a munkahelye, vagy a kollégái irányába, hiszen alig találkozik bárkivel.

Ha szeretnél olvasni arról, hogyan tudsz szuper online csapatépítőt szervezni a kollégáidnak, akkor kattints ide.

Akkor hogyan lehet mégis megtartani a Job Hoppingra hajlamos kollégákat? Ha egy munkáltató biztosítja számukra a kellő szabadságot és teret a fejlődésre, akkor viszont szívesen maradnak.

Milyen a tipikus Job Hopper?

Napjainkban a gazdasági környezet miatt rengetegen gondolkodnak az állás változtatáson, ha nem teljesülnek bizonyos elvárások. Ez nem meglepő, hiszen a jó szakemberekre igény van mindig. A Job Hopperek azonban abban különböznek ettől a csoporttól, hogy nem szükségből váltanak munkahelyet, hanem igénylik a változást és élvezik új őket érő ingereket és nem nyugodnak meg egy új állás megszerzését követően, hanem nyitottak maradnak az új lehetőségekre, ha unatkoznának. Jellemzően a Y és Z generáció tagjaira igaz ez, mert az elsajátított szakmájuk területén nagy tudással rendelkeznek, tudnak nyelveket beszélni és nagyon gyorsan tanulnak. A statisztikák is ezt bizonyítják: míg globálisan a munkavállalók csupán 46%-a tartja elfogadottnak a gyakori munkahelyváltást, addig a Z generáció 75%-a szerint van rendben ez a jelenség (forrás: Monster, 2022).

Milyen jellemzői vannak a Job Hoppereknek?

Remek kommunikációs és szervezési készség

Jellemző ezekre a munkavállalókra, hogy átlagon felüli kommunikációs képességekkel rendelkeznek, akár több nyelven is. Aki gyakran változtat munkahelyet, annak a szociális érzéke és kommunikációs képessége is fejlődik, hiszen nagyon sok emberrel találkozik. Új csapat, új vezetők, új helyzetek. A jó kommunikációs érzék kifejezetten értékes a cégek számára, azonban könnyítheti a munkavállaló számára a gyors és zökkenőmentes munkahelyváltást.

Gyors tanulási készség

A Job Hopperek gyakran fiatalok, de ne tévesszen meg ez senkit, mert széleskörű rálátással és tudással rendelkeznek a szakterületükön. Ez lehet azért, mert a gyakori munkahely változtatás miatt már sok helyzettel találkoztak és sok eltérő problémát kellett már megoldaniuk. De amiatt is lehet, hogy nagyfokú kíváncsiság lakozik bennük az új dolgokra, és ha valahol már nem tudnak újat tanulni, akkor tovább állnak.

Alkalmazkodóképesség

Ha hozzászokott ahhoz, hogy új helyzetekben is helyt álljon, akkor általában nagyobb a stressz- és feszültségkezelő képessége. Az olyan bizonytalan időkben, mint amilyeneket ma élünk, a vállalatok pozitívan érékelik az önbizalmat, a rugalmasságot és a változásokra való nyitottságot.

Fejlődésre való törekvés

Az álláskeresők tisztában vannak a céljaikkal, és nem haboznak, hogy elérjék azokat. Ily módon folyamatosan próbára teszik magukat, ami tudatosítja bennük a hiányosságaikat, és arra ösztönzi őket, hogy fejlődjenek, határozottabbá és merészebbé váljanak.

Új ötletek, elképzelések

A számos vállalatnál szerzett tapasztalataiknak köszönhetően nagy rálátással rendelkeznek a piacra. Ezért könnyebben és gyakrabban állhatnak elő izgalmas és újító erővel bíró ötletekkel.


A Job Hopperek alkalmazásának előnyei és hátrányai

Egy vállalat szempontjából a Job Hopperek felvétele előnyökkel és hátrányokkal is jár. Most ezekből mutatunk meg néhányat.

A Job Hopperek alkalmazásának előnyei:

  • A Job Hopperek figyelmét könnyű felkelteni. Általában ők maguk keresik a munkát, és jelentkeznek a cégeknél, de a HR-esek megkereséseire is pozitívan reagálnak.

  • Motivált és hatékonyan dolgozó munkaerőre tehetünk szert, ha Job Hoppingra hajlamos jelölteket alkalmazunk. Ha elegendő kihívással és izgalmas feladattal találkoznak, akkor sokáig erősítik a csapatot.

  • Kitűnő kommunikációs érzékkel rendelkeznek

  • Rugalmasak és könnyen alkalmazkodnak új helyzetekhez és kihívásokhoz.

  • Kiterjedt kapcsolati hálóval rendelkeznek, amelyet pályafutásuk során szereztek, és amelyet a vállalatok nagyra értékelnek.

A Job Hopperek alkalmazásának hátrányai:

  • Elkötelezettség hiánya, mivel nem alakul ki bennük a vállalathoz való tartozás érzete.

  • Nem mélyülnek el alaposan egy adott vállalat adott területében, mert nincsen rá idejük, hiszen egyik munkakörből ugrálnak a másikra.

  • A cégek nem tudnak rájuk hosszútávon számítani, mert sajnos van rá esély, hogy hamar tovább állnak, ha kapnak egy jobb ajánlatot.


Láthattuk a fentiek alapján, hogy mennyi pozitívuma is lehet, ha a kiválasztási folyamatban a Job Hopperekre is nyit a toborzó munkatárs. Kerüljük az általánosítást, megbélyegzést és azonnali elutasítást, ami általában akkor következik be, ha az önéletrajzot alaposan megfigyelve több rövid munkatapasztalatot találunk különböző cégeknél, ugyanis nem tudhatjuk, hogy mi ennek az oka. Értékes munkaerőtől foszthatjuk meg magunkat, ha kapásból elutasítunk egy Job Hoppert.

Mérlegeljünk és mindig az adott személy helyzetét ismerve döntsünk. Támogatást nyújthat ebben, ha a teljes munkaerő felvétel folyamatát a hatékonyság nevében pontosítjuk. Egy korábbi blogcikkünkben már írtunk ennek fontosságáról. Nézz bele hátha választ ad a benned felmerülő kérdésekre!