#JobGroup News

HR-es találkozó nem mindennapi helyszínen – HR Fest Lupa

2020.09.21.

A munka jövője – erről beszélgettünk

Fontosnak tartottuk, hogy a szigetünket olyan téma köré építsük fel, ami nem csak aktuális, de közel is áll a szívünkhöz, szakmaiságunkhoz. Ezért döntöttünk úgy, hogy a Future of Work témát fogjuk egész nap képviselni, szakmai és szórakoztató programjainkkal egyaránt.

Hogy miért?

A jelenleg is állandóan és gyorsan változó munkaerőpiaci és egészségügyi helyzetben elengedhetetlen, hogy gyorsan és megfelelő módon reagáljunk a világ változásaira. A jelen kihívásira csak akkor tudunk választ adni, ha tisztában vagyunk vele, hogy mi vár a munkavállalókra és a vállalatokra. Bár sajnos nem látunk a jövőbe, de hála a JOBGROUP közel 30 éves tapasztalatának és kiemelkedő kapcsolatainak, olyan mindenkit érintő folyamatokra látunk rá, amelyeket egyébként csak nehezen lehet kihámozni a folyamatosan változó környezetből.

Mi várt titeket a szigetünknél?

A HR osztályok ma már számtalan olyan helyzettel találkozhatnak, amik pár évtizeddel, vagy akár csak pár hónappal ezelőtt egyáltalán nem voltak terítéken. A teljesség igénye nélkül próbáltuk a lehető legtöbb ilyen modern kihívást érinteni a helyszínünkön.

A Hack the Future of HR egy újabb körét tartottuk meg Uzsák Éva vezetésével, ahol a jövőre készülés kérdéseit vettük górcső alá. Beszélgettünk ökoszisztémáról, a külsősök és belsősök együttműködéséről és a skill-ek beszerzéséről: vajon vegyük, béreljük vagy fejlesszük őket?

Verő Barbi és Várdy Zoltán a jelenben is egyre aktuálisabb kérdést hozott el: a 40 feletti karrierváltásról beszélgettek. Pár évtizede még sokan elképzelhetetlennek tartották volna ezt, de ma már egyre könnyebb átképezni magunkat és egyáltalán nem újdonság 40 évesen újra iskolapadba ülni vagy új skilleket tanulni.

HR workshopok: gondolkozzunk közösen!

Hisszük, hogy az igazán értékes tudás a közösségben rejlik, ezért szerettünk volna minél több HR-es és nem HR-es szakembert meginvitálni a helyszínünkre, hogy közösen térképezzünk fel egy-egy gondolatot a Future of Work témán belül. Ezért kollégáink kiscsoportos workshop-okat tartottak a jövő gyakorlati HR kérdéseiről, ahol megoszthattuk egymással tudásunkat, tapasztalatainkat.

Tál Mariann-nal, a VentivHealth divízió vezetőjével az érdeklődők a gyógyszeripari munkaerő toborzásának kérdéseiben merülhettek el. „Mindig azt szoktam mondani, hogy a mi cégünk évtizedek óta a magyar gyógyszerpiac hajójához van kötve, mint egy boci… ha a hullámok felfelé visznek, ha lefelé, együtt száguldunk. Mindig erős kíváncsiság van bennem, hogy mit látnak a cégek belülről, és mit látunk mi, szolgáltatóként kívülről. Vajon ugyanazt a munkaerőpiacot látjuk? Mi több cég stratégiájába, kultúrájába, szokásaiba nyerhetünk bepillantást a közös munka során, ti azt a céget ismeritek belülről, mélyen, ahol dolgoztok. A HR Fest Lupa workshop-ján egy kicsit szemüveget cserélhettünk!" – írta Mariann a programról.

Rischl Viktóriával, a Kölcsönzés divízió vezetőjével a kölcsönzés jövőbeli lehetőségeiről beszélgettünk. „A munkaerő-kölcsönzést - bármennyit beszélünk is róla - mindig valami kis titok lengi körül. Mire jó, ki használja, miért választják, mit is jelent pontosan. A napi gyakorlat, trendek nagyon jól leképezik az aktuális piaci folyamatokat, melyekhez a kölcsönzési konstrukció is rugalmasan idomul. A kerekasztal beszélgetés során feltártuk a kölcsönzés pontos lehetőségeit, előnyeit és kockázatait, valamint mindazokat a jövőbe mutató változásokat, melyek érintik ezt a típusú foglalkoztatást.” – foglalta össze Viki a téma fontosságát.

HR és nem HR szakértőink

Vannak témakörök, amik bár szorosan kapcsolódnak a munkaerő-közvetítéshez vagy a -kölcsönzéshez, mégsem mi vagyunk a szakértői. Ezért több olyan szakértőt is elhívtunk a helyszínünkre, akikkel egyébként csak borsos összegekért cserébe lehet konzultációt kérni. A szigetünknél azonban egy finom koktél vagy kávé kíséretében látogatóink „kölcsönbe vehették” ezeket a szakértőket és közösen megvitathatták a legfontosabb kérdéseiket, ötleteiket.

Ők voltak velünk:

  • Cseh Patrik – PMETHODS: Információbiztonság, adatbiztonság és GDPR – IT és HR megoldások
  • Tóth Zoltán – Upcenter: Remote work, digitális transzformáció, time management, home office
  • Németh Ákos és Aigner-Barta Móni – Invention Factory: Változásbiztonság avagy „Hogyan legyünk jól ebben a változásokkal teli világban?”
  • Kiss Zsófia – RPlus Consulting: SZERVEZET RADAR - Hogyan mérjük az egyéni és szervezeti siker kompetenciákat?
  • Franke Orsolya – JOBGROUP: Mindent a kiválasztásról és a toborzásról [HR-eseknek és nem HR-es vezetőknek egyaránt]
  • Tál Mariann – JOBGROUP: "CV-t" keresünk vagy "embert"? Számít-e a tehetség és a személyiség vagy a tapasztalat mindent visz? valamint A gyógyszeripari munkaerő-közvetítés sajátosságai.

Merre tovább a COVID idején a szakmai rendezvényekkel?

A HR Fest számtalan biztonsági intézkedéssel gondoskodott a résztvevők egészségéről, ezért a maszk és a kézfertőtlenítő használata kötelező volt és a 1,5 méter távolság betartására is fokozottan ügyeltünk. Az örömteli találkozásokat megkönnyítette a színkódolt nyakpánt, ami alapján beazonosíthattuk, hogy ki az, aki szívesen fog kezet és ad pacsit, és ki az, akivel csak messziről beszélgethetünk.

Ennek ellenére is valószínűleg idén ez volt az utolsó olyan HR-es szakmai rendezvény, ahol fizikailag is találkozhattunk. De ez nem jelenti azt, hogy le kell mondanunk a beszélgetésekről, a szakmai tudásbővítésről és az új lehetőségek feltérképezéséről. Ősszel is folytatódnak a szakmai rendezvények, azonban újra digitális köntöst húznak.

Emellett keress minket nyugodt szívvel, ha felkeltette az érdeklődésedet a jövő munkaerőipacának kérdései vagy a HR Fest Lupa után még valamilyen kérdés vagy gondolat merült fel Benned, amit megosztanál velünk! Kollégáink szívesen beszélgetnek arról, hogy a jövőben mi vár a munkaerőpiacra, a HR-re és a munkaügyre és hogy hogyan készülhetünk fel ezekre a kihívásokra a legjobban! Keress minket: job@job.hu