#A HR alapjai #HR tanácsok #HR tanácsok a gyakorlatban

Kölcsönzéssel kombinált recruitment – alternatíva, ha a recruitment költségvetés szűkös

2022.09.20.

Kölcsönzéssel kombinált recruitment – alternatíva, ha a recruitment költségvetés szűkös

Miért terheli különösen a jelenlegi gazdasági helyzet a HR költségvetést?

Az utóbbi hónapok gazdasági változása a vállalati szereplőket is rendkívül érzékenyen érinti. A növekvő infláció és az ezzel együtt járó, minden szektorban tapasztalható ár növekedés a vállalatvezetőket is óvatosságra inti. Ezt a helyzetet tovább nehezíti a gazdasági visszaesés, a háborús helyzet okozta bizonytalanság és a továbbra is hatását éreztető COVID-19. Nem meglepő, ha a vállalati vezetés magyar és nemzetközi szintéren is a költségek csökkentésére törekszik, ezzel is túlélésüket biztosítva egy globálisan nehéz gazdasági helyzetben. Nem ritka, hogy a HR-re és recruitment-re szánt költségekben is megszorításokat kell eszközölni.

Azonban, ha ez egyelőre nem is történik meg a gazdasági körülmények miatt, akkor is különösen terhelt a HR költségvetés 2022-ben és az lesz a következő években is. Egyrészről az évek óta fennálló kiegyensúlyozatlan munkaerőpiaci környezetben egyre több energiát kell szánni 1-1 üresedés betöltésére, ami évről-évre növeli a toborzásra szánt költségeket. Másrészről a gazdasági és inflációs helyzetre számos iparág munkavállalói béreinek növelésével reagáltak, ami tovább terheli a HR költségvetést, miután a hosszú és erőforrásigényes toborzás végén megtörténik a felvétel.

Megoldás a csökkenő HR költségvetésre

HR tanácsadóként a gondoskodó, hosszútávú perspektívát kínáló munkáltatói viselkedést támogatjuk. Ennek értelmében olyan költségcsökkentő megoldásokat keresünk a vállalati oldal számára, amik alkalmazása megakadályozhatja a munkavállalókat negatívan érintő megszorításokat. Hisszük, hogy a munkavállalók bérének (bármilyen módon történő) csökkentését vagy az elbocsátásokat meg lehet előzni okosan meghozott, tervezett HR döntésekkel. Felelős munkaáltatóként, munkaerő-kölcsönzőként, Bridge Budapest Vállalható Üzleti Kultúráért Nagykövetként fontos szerepünk van ennek terjesztésében is

Ezért mutatjuk be a portfóliónkban is elérhető kölcsönzéssel kombinált recruitment megoldását, ami egy jó alternatíva lehet a HR költségek csökkentésére.

Kölcsönzéssel kombinált recruitment

A JobGroup csapata egyszerre biztosít munkaerő-kölcsönző és -közvetítő szolgáltatásokat. Mindkét szolgáltatásnak megvannak a saját pozitív jellemző, más-más előnyöket nyújtanak a vállalatoknak. A vállalat hosszútávú céljaitól, stratégiájától, költségvetésétől függ, hogy melyik alkalmazását javasoljuk.

A kölcsönzéssel kombinált recruitment a két megoldás együttes alkalmazásával biztosít költséghatékonyságot partnereink számára. A munkaerő-kölcsönzéssel elkezdett foglalkoztatás után a munkavállaló állományba vétele esetén általában a HR szolgáltatók recruitment díjat számolnak fel. Azonban megfelelő feltételek mellett a JobGroup csapata eltekint a plusz díjtól, így a kölcsönzési időszakkal nem csak a cashflow-t javítjuk, hanem valódi költségcsökkentést hajtunk végre.

Egy példa számítás

A következő egyszerű számítás jól mutatja, hogy a megfelelően kialakított kölcsönzés-közvetítés kombinációval a megrendelő fajlagosan jobban tud járni egy klasszikus közvetítési szolgáltatással szemben.

A példa számításban vegyünk egy bruttó 800.000 Ft-os bérrel* rendelkező munkavállalót  a munkaerő piacon jellemző átlagos, vagy inkább egy átlagosnál alacsonyabbnak mondható 18%-os közvetítői díjat, illetve a munkaerő-kölcsönzési szolgáltatás esetén átlagosan felmerülő szolgáltatási díjat (ami szerződési feltételektől függően változik)

Hónapok

Közvetítés esetén felmerülő bérköltségek (szuperbruttó)

Közvetítés szolgáltatás díja

Kölcsönzés esetén felmerülő bérköltség (szuperbruttó)

Kölcsönzés szolgáltatás díja

1. hónap

904 000 Ft

1 728 000 Ft

904 000 Ft

148 920 Ft

2. hónap

904 000 Ft

0

904 000 Ft

148 920 Ft

3. hónap

904 000 Ft

0

904 000 Ft

148 920 Ft

4. hónap

904 000 Ft

0

904 000 Ft

148 920 Ft

5. hónap

904 000 Ft

0

904 000 Ft

148 920 Ft

6. hónap

904 000 Ft

0

904 000 Ft

148 920 Ft

7. hónap

904 000 Ft

0

904 000 Ft

148 920 Ft

8. hónap

904 000 Ft

0

904 000 Ft

148 920 Ft

9. hónap

904 000 Ft

0

904 000 Ft

148 920 Ft

10. hónap

904 000 Ft

0

904 000 Ft

148 920 Ft

ÖSSZESEN

9 040 000 Ft

1 728 000 Ft

9 040 000 Ft

1 489 200 Ft

A számítások jól mutatják, hogy azonnali állományba vétel során a munkavállaló havi költségei (904 000 Ft) mellett azonnal felmerül egy 1 728 000 Ft-os közvetítési díj is.

Azonban munkaerő-kölcsönzés esetén az első 10 hónapban a munkavállaló havi költségei (904 000 Ft) mellett kb. 148 920 Ft a havi szolgáltatási díj kalkulálható (HR-szolgáltató és megállapodás függő). Ez összesen az első 10 hónap során 1 489 000 Ft. Ezt követően az állományba vételkor már nem terheli a vállalatot a recruitment díj, mert ekkor azt elengedjük. Így a vállalat még egy alacsonyabban kalkulált közvetítési díj mellett is 14%-os megtakarítást érhet el a közvetítési budget-ben, ráadásul a munkaerő-kölcsönzéssel járó további előnyöket is élvezheti az első 10 hónap során, amit később részletezünk.

Nézzük meg, hogy hogyan alakul a megtakarítás, ha a munkaerő-közvetítési díjat a mai sztenderdeknek megfelelő mértékre növeljük!

 

Kölcsönzéssel kombinált recruitment

18%-os közvetítési díj

19%-os közvetítési díj

20%-os közvetítési díj

21%-os közvetítési díj

22%-os közvetítési díj

Felmerülő költség

1 489 200 Ft

1 728 000 Ft

1 824 000 Ft

1 920 000 Ft

2 016 000 Ft

2 112 000 Ft

Megtakarítás kölcsönzés esetén

 

14%

18%

22%

26%

29%

*számításaink az egyszerűség kedvéért feltételezik, hogy a csak bérköltség terheli a munkáltatót, nincsenek béren kívüli juttatások. Számításunk tájékoztató jellegű, a pontos konstrukció meghatározása minden esetben egyedi megrendelés alapján történik.

Mi a helyzet a béren kívüli juttatásokkal?

A munkavállalókat jogszabályi kötelezettség terheli, hogy minden munkavállalójuk számára egységes cafeteria elemeket biztosítson. A fent említett példa nem számol ezekkel az összegekkel, azonban munkaerő-kölcsönzés esetén a mi csapatunk intézi a cafeteria, bónuszok, béren kívüli juttatások adminisztrálását, utalását is. Ebben az időszakban tehát a belső munkaügyi csapatot nem terhelik az ezzel kapcsolatos feladatok, mégis biztosított az új, ideiglenesen kölcsönzött kolléga számára ugyanaz a juttatási csomag, ami a saját alkalmazásban állók számára. Ilyen esetben a munkáltató számára folyamatos tájékoztatást nyújtunk a törvényi változásokról, mi intézzük a nyilatkoztatást, a szerződéskötést, az új elemek bevezetését és a teljes körű adminisztrációt, amiért kedvező kezelési költséget számolunk fel.

Kiknek ajánljuk ezt a megoldást?

  • A vállalati HR stratégia és alkalmazási szokások lehetővé teszik a kölcsönzést és a közvetítést is. Azon vállalatok számára lehet ez jó megoldás, akik alkalmaznak munkaerő-közvetítő céget kereséseik támogatásában és a munkaerő-kölcsönzés használata is megoldható a vállalat keretei között.
  • A cél a saját állományba vétel és a hosszútávú megtartás. Olyan esetekben alkalmazható jól ez a módszer, ahol a vállalat egyébként is saját állományába szeretné venni az új munkatársat, viszont költségcsökkentés okán nyitott arra, hogy az első hónapokban az új munkatárs kölcsönzött legyen. Ennek letelte után a cél a munkatárs hosszútávú megtartása kell, hogy legyen. Határozott idejű szerződések esetén ez a megoldás nem lesz hatékony.
  • Minimum 9-10 hónap kölcsönzés megoldható. A megoldás költségcsökkentő hatása abban rejlik, hogy a munkaerő-kölcsönzés annyi ideig fennálljon, hogy a HR szolgáltató számára ne legyen veszteséges a recruitment díj elengedése a felvétel esetében. Az időszak hossza az egyedi megállapodástól és az új munkatárs bérétől függ.
  • Szűkössé vált a recruitmentre szánható költségvetés. Az év végéhez közeledve, a nem várt gazdasági és piaci változások miatt számos vállalatnál előfordulhat, hogy elfogy vagy lecsökken a toborzásra szánható költségvetés. A kölcsönzéssel kombinált recruitment nem csak az év utolsó hónapjaiban, hanem a rákövetkező év elején is könnyít a HR költségeken.
  • Minden résztvevő nyitott az új megoldásokra. Mivel ez nem egy klasszikus kölcsönzési vagy közvetítési konstrukció, ezért az összes résztvevőtől rugalmasságot és nyitottságot követel. Készen kell állni egy „más jellegű” gondolkodásra a HR és a munkavállaló oldaláról is, azonban őszinte kommunikációval és a megoldás egyértelmű elmagyarázásával ez könnyen elérhető. Erről szól ez a cikk is.
  • Ha nincs erőforrás a fejvadász alkalmazására, de szükség van a támogatására. A kölcsönzéssel kombinált recruitment során a megrendelő ugyanúgy használhatja a fejvadász és a HR-szolgáltató szolgáltatásait, hiszen a projekt keresés-kiválasztás részét klasszikus munkaerő-közvetítésként hajtják végre. Azonban a költségek egy összeg helyett hónapokra elosztva jelennek meg.
  • A cashflow javítására van szükség. Az előbbi pont is jól megmutatja, hogy ez a megoldás a vállalati cashflowt is javítja. A kölcsönzési időszakban a munkáltatással kapcsolatos költségek a JobGroup-ot terhelik, mi megelőlegezzük a munkavállaló bérét és ebben az időszakban a megrendelő számára ez költségként és nem bérként jelenik meg. 

A gondoskodásról sem kell lemondani!

A JobGroup a gondoskodó munkáltatói magatartás mellett köteleződött el, amire partnereinket is ösztönözzük. A munkaerő-kölcsönzés itt felvázolt eseti használata is ezt a szellemiséget képviseli, azonban mint a legtöbb üzleti döntés, ez is tartogat kihívásokat. A munkaerő-kölcsönzés használata más gondoskodást követel meg a munkaadóktól, mint amit idáig megszokhattak. A kölcsönzötti jogviszony bizonytalan érzéseket is kelthet a munkavállalókban, ami azonban megfelelő kommunikációval és odafigyeléssel könnyen feloldható. A következőkben erre adunk néhány iránymutatást.

  • Transzparencia: A JobGroup tanácsadóinak javaslata, hogy már a kiválasztási folyamatban egyértelműen kommunikálva legyen a munkavállaló számára a foglalkoztatás formája. A transzparencia ilyenkor elengedhetetlen egy bizalmi kapcsolat kialakításához.
  • Érthető magyarázat: A munkavállaló felvétele során különösen fontos elmagyarázni, hogy miért indokolt ez a fajta foglalkoztatás és mi ennek a tartalma. A JobGroup-nál a munkaügyi csapatunk saját tudásával és idejével is segíti ezt a folyamatot, hogy biztosan minden egyértelmű legyen az új munkatárs számára.
  • Becsületesség: A gondoskodó vállalati viselkedés egyik alapköve a becsületesség, vagyis, hogy tartsuk be azt, amit ígérünk a munkavállalónak. Különösen figyeljünk a részletekre: valóban annyi ideig és olyan feltételek mellett legyen kölcsönzött a munkatárs, ahogy megegyeztünk a foglalkoztatás elején!
  • Employer Branding: Ma már fontos szerepet játszik a gondoskodó vállalati működésben az employer branding. A jól kialakított kommunikációnak és munkavállalói márkának hála az új munkavállaló megértőbb, nyugodtabb és támogatóbb lesz a teljes folyamat alatt. Ennek köszönhetően könnyebb átadni számára a kölcsönzéssel kombinált közvetítés lehetőségét is.

A munkaerő-kölcsönzés ráadásul új teret nyithat a gondoskodó vállalati magatartásnak. A JobGroup munkaügyi csapata a Brandcruiter által végzett független felmérésében kimagasló eredményt ért el: az általunk kölcsönbe adott munkavállalók átlagosan 4,66-ra (5-ből) értékelték a JobGroup munkaügyi csapatának munkáját. A kutatás során felmért szempontok:

  • Gyorsaság: 4,63/5
  • Precizitás: 4,58/5
  • Elérhetőség: 4,74/5
  • Érthetőség:4,59/5
  • Segítőkészség: 4,85/5
  • Ajánlás: 4,59/5
  • Összesen: 4,66/5

A JobGroup munkaügyi csapata végez minden a munkaügyi adminisztrációt, ők válaszolnak a kölcsönzött munkavállalók munkaügyi és munkajogi kérdéseire, és segítenek nekik eligazodni a munkavállalói lét útvesztőjében, akkor is ha a vállalati oldalon erre éppen nincs kapacitás.

A kölcsönzéssel kombinált recruitment további előnyei

Ennek a megoldásnak a kevésbé számszerűsíthető előnyei abban rejlenek, hogy a kölcsönzéssel töltött időszakban a munkaerő-kölcsönzés minden pozitívuma vonatkozik a munkaadóra és a munkavállalóra egyaránt.

  • Teljes munkaügyi adminisztráció: A munkaerő-kölcsönzés időszakában a teljes munkaügyi ügyintézést, a szerződéskötést, a havi bérszámfejtést, az adatszolgáltatási és lejelentési kötelezettségeket egyaránt a kölcsönbeadó cég végzi.
  • Toborzási támogatás: A kölcsönzéssel támogatott recruitment egyik legnagyobb előnye a toborzás támogatása. A velünk történő szerződés esetén partnereink rendelkezésére áll a JobGroup 30 év alatt összegyűjtött szakértelme a toborzás-kiválasztás területén. Tanácsadó csapatunk end-to-end elvégzi a teljes recruitment folyamatot.
  • Munkaügyi és munkajogi támogatás: A kölcsönbeadó vállalat végez minden munkaügyi és munkajogi folyamatot a kölcsönzési időszakban. A JobGroup-pal történő együttműködés során teljeskörű támogatást biztosítunk szakértő munkaügyi csapatunk által.
  • A kölcsönbeadó által biztosított további juttatások: A kölcsönbevételi időszak során a munkáltató számára rendelkezésre állnak azok a juttatási elemek, amelyeket a kölcsönbeadó cég tud biztosítani. A JobGroup például AYCM partner, így a kölcsönzött munkavállalóknak AYCM sportbérletet tudunk nyújtani anélkül, hogy a kölcsönvevő vállalatnak szerződnie kellene az All You Can Move-val.
  • Az operatív döntés a kölcsönvevőé: A munkaerő-kölcsönzéssel töltött időszak alatt is a kölcsönvevő dönt a munkaidőről, a munkarendről, a feladatokról, az elvárásokról, a bérezésről, a juttatásokról, az előre menetelről és minden további operatív elemről. Így a kölcsönzött munkavállaló mindennapjainak egyáltalán nem kell megváltoznia a két időszak alatt.
  • Belső tehermentesítés: A kölcsönzéssel kombinált recruitment azt is jelenti, hogy a kölcsönzési időszakban nem a belső HR és munkaügyi osztályt terhelik az új munkavállaló érkezésével megjelenő feladatok, hanem a kölcsönbeadó gondoskodik ezek elvégzéséről. Ez különösen hasznos akkor, ha a munkaügyi osztályon időszakos munkaerőhiány lép fel vagy megnövekedtek a feladatok. Az új munkatárs felvétele nem veszélyezteti a jelenlegi csapat terheltségét.

Rövidtávú megoldás hosszútávú előnyökkel – így oldja meg a költségvetési nehézségeket a kölcsönzéssel kombinált recruitment

A jelenlegi gazdasági helyzetben minden vállalat mérlegeli a költségcsökkentő megoldásokat, vállalati mérettől és bevételtől függetlenül. Cikkünkben a HR és recruitment budget csökkentése esetére hoztunk javaslatot.

A kölcsönzéssel kombinált recruitment általában egy évnél rövidebb kölcsönzési jogviszony esetén kifizetődő. Ebben az időszakban a munkaadó élhet a munkaerő-kölcsönzés minden előnyével, amelyeket korábban felsoroltunk. Emellett javul a cashflow-ja és jól megkötött szolgáltatói szerződés esetén kedvezményesebb is a kombinált foglalkoztatás, mint az egyszerű munkaerő-közvetítés.

Mindezek mellett azonban a legnagyobb előnyök hosszútávon mutatkoznak meg, hiszen ezzel a megoldással a belső HR és munkaügyi osztály egyaránt tehermentesítésre kerül az első, kölcsönzéssel töltött hónapokban. A kölcsönzéssel kombinált recruitment akkor igazán hasznos, ha a vállalat alapvetően szeretne HR szolgáltatót bevonni az új csapattag megtalálásába. Ilyen esetben ennek a megoldásnak köszönhetően egy HR szolgáltató hatékonysága mellett rövid időn belül beléphet az új munkatárs és a recruitment díjat sem kell egy összegben megfizetni.

Mindezekhez természetesen jól kialakított kondíciók mellett kell szerződni a HR szolgáltatóval. Mi a JobGroup-nál törekszünk olyan megoldásokat javasolni, ami partnereink, kölcsönzött munkavállalóink és saját működésünk szempontjából is kifizetődő. Megoldásunkat pontos számításokra alapozzuk, mindig egyedileg a partnereink igényeihez igazítjuk és az etikus, transzparens, win-win-re törekvő üzleti együttműködéseket keressük.

Amennyiben Ön is szívesen kiszámolná, hogy éppen aktuális keresései során milyen hatékonyság mellett alkalmazható a munkaerő-kölcsönzéssel kombinált közvetítés, kattintson ide és vegye fel velünk a kapcsolatot! Szakértőink rövid időn belül megkeresik Önt a megadott elérhetőségeken.