#Álláskeresőknek #HR tanácsok #Iroda és munkahely

Munkahelyi stressz 3. rész - Szervezeti megoldások a stressz kezelésére

2020.08.10.

Stresszcsökkentés szervezeti módszerei

Vannak olyan szervezetek is, ahol ezeknél már komolyabb változtatásokkal kellene élni a dolgozói stressz csökkentésének érdekében, ezeken a helyeken érdemes az alábbi lehetőségeket is számba venni:

  • A munkafolyamatok megismerése a vezetők által, valamint azok optimalizálása és a vezetők részéről való értő figyelem kiegészítve a közös megbeszélésekkel több munkavállaló részéről megoldást feltételez a stressz csökkentésére.
  • Ahol szükséges, ott további megoldást jelenthet a létszámbővítés, mely lehetővé teszi a munkaközi szünetek növelését ezáltal biztosítva kisebb leterheltséget az egyes munkavállalók számára.
  • Itt kell megemlíteni a kompetencia fejlesztésének fontosságát is. A kompetencia fogalmának előtérbe kerülése napjaink gazdasági-társadalmi fejlődése és kihívásai mellett elkerülhetetlen. Az információs technológiák rohamos fejlődése felgyorsította világunkat. Ahhoz, hogy ebben a felgyorsult környezetben eligazodhassunk és megfelelően tudjunk működni, alkalmazkodni kell a folyamatosan fennálló változásokhoz, meg kell birkózni az egyre halmozódó információmennyiséggel. Ezek a körülmények megkövetelik, hogy az egyén összetett kompetenciákkal rendelkezzen, melyeket egész életen át (life long) és minden területen (life wide) folyamatosan fejleszteni szükséges.
  • Szintén fontos lehet az egyéni karrierterv összeállítása a szervezeten belül, melynek során egy HR szakember vagy a közvetlen felettes segítségével végig gondolják a munkavállaló egyéni céljai és elképzelései mentén, hogy milyen karrier lehetőségek előtt áll az adott cégnél a munkavállaló. Számba veszik, hogy mik a közép és hosszú távú tervei, milyen horizontális vagy vertikális fejlődési lehetőségek adódnak számára a szervezeten belül, ezekhez szükséges e bármilyen átképzés, kompetencia fejlesztés, tréning, illetve milyen sarokpontoknak kell megfelelnie annak érdekében, hogy tervei megvalósulhassanak. Ez hatalmas motiváció az egyéni teljesítmény fokozására, tiszta képet biztosít a jövőképet illetően és a fejlődési lehetőségek kiaknázásával színesebbé is válhat a munkavállaló munkaköre, szélesedik a rálátása, mélyül a tudása, melyek mind segítenek megelőzni a kiégés állapotát.
Szolgáltatásainkat olyan vállalatok számára alakítottuk ki, akik komolyan veszi az üzleti fejlődést. Új, szakképzett és a vállalati kultúrához illő létszámbővítésen keresztül a meglévő munkavállalók stresszcsökkentése és megtartása a növekszik. 

Részletek: https://jobgroup.hu/szolgaltatasok

 

A szervezeti átalakítás szempontjai

Ha a munkahelyek a munkaszervezéssel kapcsolatos stresszorokat kívánják csökkenteni és ezáltal elérni a dolgozók jobb egészségi állapotát, fontos a beazonosítás, majd az ezeknek megfelelő szervezeti átalakítások elvégzése. A korábban felsorolt kiváltó okokat figyelembe véve ilyen átalakítások lehetnek például:

  • a munkának az alkalmazottak igényeihez és képességeihez való igazítása, érdekesebbé tétele,
  • a szerepek és felelősségi körök világosabbá tétele,
  • annak lehetővé tétele, hogy az alkalmazottak részt vehessenek a munkájukat érintő döntésekben
  • a dolgozók közti társas interakciók elősegítése, a szervezeti kommunikáció javítása,
  • a vezetők képzése a foglalkozási stressz kezelésével kapcsolatban,
  • a hierarchikus vezetési struktúra laposabbal való helyettesítése, amely a dolgozók nagyobb részvételét teszi lehetővé,
  • az alkalmazottak képzésének biztosítása.

Napjaink feszített tempója mellett kifejezetten nagy szükség van a testi és lelki egészségünk megőrzésére annak érdekében, hogy mind a munkahelyünkön, mind a magánéletünkben helyt tudjunk állni.

A következő részben néhány egyéni stresszoldó módszert is áttekintünk, hiszen saját magunkért tehetünk a legtöbbet ezen a téren.

A munkahelyi stresszel foglalkozó sorozatunk négy részben foglalja össze a témát:

Források:

  • Bagdy Emőke: Pszichofitness – Kacagás-kocogás-lazítás
  • Csíkszentmihályi Mihály: Az öröm művészete - Flow a mindennapokban
  • Klein Sándor-Klein Balázs: A szervezet lelke
  • Selye János: Stressz distressz nélkül
  • Juhász Ágnes: Az egyéni és a szervezeti fókuszú munkahelyi egészségfejlesztés
  • Hulmán Ágnes: Ép testben ép lélek – A XXI. század népbetegsége: a stressz