#Álláskeresőknek

Munkaerő-kölcsönzés – Gyakori kérdések és válaszok álláskeresőknek

2023.03.24.

A munkaerő-kölcsönzés egy elterjedt atipikus foglalkoztatási forma, azonban az álláskeresők és munkavállalók között továbbra is számos kérdés merül fel ezzel kapcsolatban. Cikkünkben választ adunk a leggyakoribb kérdésekre.


Az alábbi kérdéseket vesszük sorra:

  • A munkaerő-kölcsönzés szereplői
  • Diákként, vállalkozóként vagy normál alkalmazotti státuszban fogok dolgozni?
  • Beleszámít a nyugdíjba a kölcsönzötti jogviszony?
  • TB biztosítás jár a kölcsönzötti jogviszony után?
  • Kell fizetnem a kölcsönzötti jogviszony után?
  • Az adókon és járulékokon túl mást is vonni fognak a béremből?
  • Kevesebb lesz a fizetésem a munkaerő-kölcsönzötti jogviszony miatt?
  • Jár nekem cafeteria kölcsönzötti jogviszonyban?
  • Jár nekem betegszabadság vagy fizetett szabadság kölcsönzöttként?
  • Milyen cégek alkalmaznak kölcsönözötteket?
  • Multinacionális cégeknél van kölcsönzés?
  • Igaz, hogy csak fizikai munkaerőt lehet kölcsönözni?
  • A munkaerő-kölcsönzés vidéken is elérhető?
  • Milyen tapasztalatot szerezhetek kölcsönzöttként?
  • Miért akar engem egy cég kölcsönzöttként alkalmazni?
  • Csak pályakezdőként lehetek kölcsönzött?
  • Hogy segít engem a JobGroup, amíg pályázok egy kölcsönzött állásra?
  • Sokat kell várnom mire kiválasztanak, ha kölcsönzöttként pályázok?
  • Kinél fogok dolgozni kölcsönzött jogviszonyban?
  • A JobGroup mit ad számomra, amikor már felvettek engem?
  • Mi a helyzet, ha megszűnik a kölcsönzötti jogviszonyom?
  • Lehetek újra kölcsönzött, ha megszűnt a munkaviszonyom?
  • Ha munkaügyi kérdéseim vannak, kit keressek?
  • Mi szabályozza a munkaerő-kölcsönzéses jogviszonyt?
  • Örökké kölcsönzött maradok a cégnél vagy fel fognak venni?

A munkaerő-kölcsönzés szereplői

A munkaerő-kölcsönzés során három szereplő működik szoros kapcsolatban:

  1. A munkavállaló. Őt választotta ki a kölcsönvevő cég.
  2. A kölcsönbea cég. Az ügynökség, aki saját állományba veszi a munkavállalót és intézi a teljes munkaügyi és pénzügyi adminisztrációt a foglalkoztatás során. 
  3. A kölcsönvevő cég. Az a vállalat, ahol a munkavállaló a munkát végzi.  

Érdekel, hogy hogyan működik a munkaerő-kölcsönzés vállalati szempontból? Olvasd el blogcikkünket a témában!

Gyakori kérdések a munkaerő-kölcsönzésről

A JobGroup már több mint 20 éve kínál munkaerő-kölcsönzési megoldásokat. Ezalatt az idő alatt számos jogi és szabályozási változást maradéktalanul lekövettünk. Kölcsönzöttjeink és partnereink is bizalommal fordulnak felénk kérdéseikkel, amelyekre gyors és pontos választ adunk. Munkaügyi csapatunk 4,66-os értékelést kapott anonim munkaerő-kölcsönzötti elégedettség mérésünkön, ahol az ’elérhetőséget’ 4,85-re értékelték a kitöltők (forrás: Brandcruiter).

Magabiztosan kijelenthetjük: szinte minden lehetséges kérdést feltettek már nekünk és mi választ adtunk rá. 

Diákként, vállalkozóként vagy normál alkalmazotti státuszban fogok dolgozni?

Kölcsönzöttként normál alkalmazotti státuszban fogsz dolgozni bejelentve, adókkal és járulékokkal együtt. Nem szabad összekeverni a diákmunkával vagy a vállalkozói formával, amelyekkel a JobGroup nem foglalkozik! Kölcsönzöttként alkalmazotti jogviszonyban leszel.

Beleszámít a nyugdíjba a kölcsönzötti jogviszony?

Igen.

TB biztosítás jár a kölcsönzötti jogviszony után?

Igen.

Kell fizetnem a kölcsönzötti jogviszony után?

Nem, a munkavállalókat semmilyen fizetési kötelezettség nem terheli a kölcsönzötti jogviszony után. 

Az adókon és járulékokon túl mást is vonni fognak a béremből?

Nem! Gyakori tévhit a kölcsönzés kapcsán, hogy a dolgozók béréből mást is vonnak, mint az adók és járulékok. A JobGroup ilyet nem tesz. Ha más cégek így járnak el, akkor ők törvényt szegnek, így nem érdemes velük együttműködni. 

Kevesebb lesz a fizetésem a munkaerő-kölcsönzötti jogviszony miatt?

A Munka törvénykönyve alapján a munkabér összegére és az egyéb juttatásokra is ekvivalenciát kell alkalmazni. A munkaerő-kölcsönzés díját a kölcsönvevő fizeti meg, hiszen ő veszi igénybe ezt a szolgáltatást. Emiatt azonban nem kell aggódnod, a munkaerő-kölcsönzés ugyanis bizonyos esetekben még költséghatékonyabb is (a teljes folyamat költségeire vetítve) a cég számára, mintha saját maga oldaná meg a munkaerő felvételét és foglalkoztatását.

Jár nekem cafeteria kölcsönzötti jogviszonyban?

Igen! A cafeteria ügyintézést a kölcsönbeadó, vagyis a JobGroup végzi. A cafeteria nem a kölcsönzötti státusztól, hanem a cafeteria szabályzatba foglaltaktól függ.  

Jár nekem betegszabadság vagy fizetett szabadság kölcsönzöttként?

Igen. Ha további kérdéseid van a szabadságolással kapcsolatban, olvasd el blogcikkeinket ezen és ezen a linken!

Milyen cégek alkalmaznak kölcsönözötteket?

Kölcsönzést jellemzően olyan cégek használnak, akik tudatos HR startégiával és folyamatokkal rendelkeznek. Fontos számukra a munkavállalók jóléte, és gyakran tesznek azért, hogy szeressenek a kollégák náluk dolgozni.

Multinacionális cégeknél van kölcsönzés?

Igen! Sőt, rengeteg multinacionális vállalat számos állásajánlata csak kölcsönzötti státuszban érhető el, így ezzel bővítheted a vágyott, jó hírnévvel rendelkező cégeknél az esélyeidet.

Igaz, hogy csak fizikai munkaerőt lehet kölcsönözni?

Nem! A munkaerő-kölcsönzés bármilyen munkakörben elérhető. A JobGroup csapata például kizárólag szellemi, specialista, szakértő pozíciókba végez munkaerőkölcsönzést és éves szinten 300+ kölcsönzöttünk van. 

A munkaerő-kölcsönzés vidéken is elérhető?

Igen! Nem csak Budapesten, hanem az ország bármelyik részén elérhető a munkaerő-kölcsönzés. A JobGroup számos fővárosi és vidéki vállalat számára biztosít szellemi kölcsönzötteket. 

Milyen tapasztalatot szerezhetek kölcsönzöttként?

Amennyiben felvesznek kölcsönzött munkavállalóként, lehetőséged lesz olyan cégnél komoly szakmai tapasztalatot szerezni, vagy akár hosszú távon dolgozni, ahol más módon nem tudnának foglalkoztatni Téged.

Miért akar engem egy cég kölcsönzöttként alkalmazni?

A munkaerő-kölcsönzésnek számos előnye van a vállalatok számára, ami miatt emellett a foglalkoztatási forma mellett döntenek. Többek között az alábbi előnyök merülnek fel:

  • A JobGroup átvállalja az új munkavállalók megtalálását és toborzását is a munkaerő-kölcsönzési jogviszony előtt, így tehermentesítik a cég toborzóit.
  • A munkaerő-kölcsönzés jó választás olyan cégek számára, akiknek hirtelen nagylétszámú munkaerőre van szükséges, például szezonális vagy projekt jellegű munka esetén. Ezt minden esetben egyértelműen kommunikáljuk a munkavállalók felé is.
  • Betegség vagy gyerekvállalás miatt hosszútávon kieső munkaerő pótlására is ideális a munkaerő-kölcsönzés, amiről tájékoztatják a kölcsönzötteket is.
  • A munkaerő-kölcsönzéssel tehermentesítik a belső munkaügyi osztályt.
  • Multinacionális cégeknél előfordulhat, hogy limitálják a felvehető saját állományú emberek számát, de szükség van további munkaerőre. Ilyenkor jó megoldás a munkaerő-kölcsönzés.
  • Költséghatékony és jól tervezhető megoldás a vállalatok számára, hiszen a bér jellegű költség a kölcsönbeadónál, vagyis a JobGroup-nál jelenik meg. A kölcsönvevő számára ez egyéb költségként elszámolható, ami más könyvelési kategóriát jelent. 
  • A kölcsönvevő bármikor dönthet úgy, hogy saját állományába veszi a munkavállalót, így nincs semmilyen kockázata. 

Csak pályakezdőként lehetek kölcsönzött

Nem, a kölcsönzés nem korlátozódik egyetlen típusú tapasztalatra vagy pozíció szintre, sokféle területen alkalmazzák ezt a foglalkoztatási formát. Náluk a JobGroup-nál is egészen junior, gyakornok szintű pozícióktól a specialista és senior funkciókig sokféle kölcsönzött kolléga dolgozik.

Hogy segít engem a JobGroup, amíg pályázok egy kölcsönzött állásra?

Komplex szolgáltatást nyújtunk számodra, és a kiválasztás teljes szakaszában támogatunk Téged. Célunk, hogy ha alkalmas vagy az adott pozícióra, akkor mindenképp felvegyenek. Ennek érdekében gondoskodunk a következőkről:

  • CV tanácsadás
  • Interjú tippek
  • Piaci információk
  • Felkészítés a cégnél történő bemutatkozásra
  • Tájékoztatás a cégről, pozícióról, csapatról, amelynek köszönhetően versenyelőnyhöz juthatsz a pályázás során
  • Mivel közvetlen, sok esetben napi kapcsolatban állunk az állásért felelős Hiring Managerekkel, jelentkezésed gyorsabban elbírálás alá esik, ha rajtunk keresztül pályázol

Sokat kell várnom mire kiválasztanak, ha kölcsönzöttként pályázok?

Nem. Mivel közvetlen, sok esetben napi kapcsolatban állunk az állásért felelős Hiring Managerekkel, jelentkezésed gyorsabban elbírálás alá eshet, mint hagyományos esetben.

Kinél fogok dolgozni kölcsönzött jogviszonyban?

Kölcsönzöttként a munkádat a kölcsönvevő cégnél fogod végezni, ott lesz a felettesed, a csapatod és ők határozzák meg a munkaidődet, feladataidat, előremeneteledet is. A kölcsönvevővel leszel mindennapi kapcsolatban, hozzájuk jársz be dolgozni és ők értékelik a teljesítményedet is.
Bár a kölcsönvevőnél dolgozol helyileg, a JobGroup állományába fogsz tartozni, így mi készítjük neked a hónap végi bérszámfejtést, mi utaljuk a béredet és mi intézünk minden munkajogi és munkaügyi folyamatot. A táppénz, a terhességgel kapcsolatos munkaügyi teendőket is mi végezzük számodra. A mi csapatunkra tekinthetsz úgy, mint a te saját, külön bejáratú munkaügyi kollégáidra. 

A JobGroup mit ad számomra, amikor már felvettek engem?

Kölcsönzöttként a JobGroup állományába fogsz tartozni, de a kölcsönzvevő cégnél fogod végezni a munkádat. Így nem csak az adott cégnek jelentesz értéket mint munkavállaló, hanem a mi cégünk szolgáltatását is Te képviseled, ezért mindent megteszünk azért, hogy a lehető legjobban érezd magad az adott pozícióban.
Hölcsönzött munkavállalóként munkaügyi tanácsadást kapsz tőlünk és válaszolunk munkajogi kérdéseidre.

Mi a helyzet, ha megszűnik a kölcsönzötti jogviszonyom?

A munkaerő-kölcsönzötti jogviszony a szerződés és jogszabályok által szabályozott keretek között tud megszűnni. Amennyiben elválnak útjaid a kölcsönvevő céggel, akkor a JobGroup munkaügyi csapata fogja segíteni a felmondás jogi kereteit a munkaviszony megszűnéséig. Ha még nem találtad meg az új helyedet, akkor a csapatunk tud segíteni az álláskeresésben, karrierépítésben is. 

Lehetek újra kölcsönzött, ha megszűnt a munkaviszonyom?

Igen! Ha megszűnik a munkaviszonyod, a JobGroup csapat segít neked az álláskeresésben. Számos kölcsönzöttünk kéri, hogy ismét a JobGroup kölcsönzöttjeként helyezzük el, mert elégedett volt a közös munkával. 

Ha munkaügyi kérdéseim vannak, kit keressek?

A cégek saját HR osztályát általában nehezebb elérni, mint minket. Kölcsönzöttként munkaügyi kérdéseidre mi válaszolunk, ami gyakran gyorsabb választ jelent, mintha belsős munkavállalóként kérdeznél. A JobGroup munkaügyi osztálya támogatja és segíti a kölcsönzött és az adott cég közötti hatékony és gördülékeny kommunikációt is, segítünk érdekeid, igényeid érvényesítésében.
Kérdéseddel keress minket a job@job.hu címen vagy a közvetlen JobGroup kapcsolattartódon keresztül, akivel a belépéskor ismerkedtél meg!

Mi szabályozza a munkaerő-kölcsönzéses jogviszonyt?

A munkaerő-kölcsönzés szabályai, fogalma 2001-ben jelent meg a Munka Törvénykönyvének (1192. évi XXII. tv.) XI. fejezetében találhatóak. De gyakorlati kérdésekre, elakadásokra, érdeklődésekre szívesen válaszolunk kölcsönzöttjeinknek a job@job.hu címen vagy a közvetlen kapcsolattartódon keresztül!

Örökké kölcsönzött maradok a cégnél vagy fel fognak venni?

A kölcsönözött dolgozókat előszeretettel veszi át a cég saját állományba, a kölcsönzés tehát számos pozíció esetén az első lépés a bejutáshoz. Sok üresedést próbálnak megbízható, ismerős kölcsönzöttekkel betölteni a cégek, ezek az állások néha meghirdetésre sem kerülnek máshol. Kölcsönzöttként azonban értesülsz ezekről.

Nem kaptam választ a kérdésemre!

Ha további kérdésed van, keress minket a job@job.hu címen!