#Álláskeresőknek

Az adókedvezmények rendszere 2023-ban (Letölthető anyag!)

2023.07.05.

Magyarországon számos olyan adó- és járulékkedvezmény elérhető, amelyek aktív munkaviszonyhoz köthetők és növelik a fizetés nettó, vagyis kézhez kapott mértékét. Ezekkel az adókedvezményekkel bizonyos helyzetekben akár a bruttó és nettó fizetés teljesen egyelővé válhat, ezzel jelentős összegeket megtakarítva az arra jogosultak számára.

Letölthető anyagunkban olyan kedvezményekre térünk ki, amelyek pályakezdők, első házasok, gyermekeket nevelők vagy fogyatékossággal élők számára lehetnek hasznosak. A frissen elfogadott 2024-es költségvetésben ezek az adókedvezmények – úgy tűnik – továbbra is elérhetőek lesznek, ezért érdemes tisztában lenni ezekkel.

Vagy a letöltéshez kattintson ide!

Az anyag összeállításában résztvevő szakértőnk: Horváthné Dezső Margit, munkaügyi üzletiágvezető.

Milyen adókedvezmények köthetők munkaviszonyhoz?

  1. 25 év alattiak adóalap mentessége
  2. Első házasok adóalap-kedvezménye
  3. 30 év alatti anyák adóalap mentessége
  4. Családi adó- és járulékkedvezmény
  5. Négy vagy több gyermekes anyák adóalap-mentessége
  6. Személyi adóalap-kedvezmény (súlyos fogyatékosságot jelentő tartós betegség esetén)

A felsorolt hat adókedvezmény igénybevétele aktív munkaviszonyhoz kötődik és letölthető anyagunkban részletesen bemutatjuk őket.

Ebben az összefoglalóban nem célunk minden Magyarországon elérhető lehetőséget bemutatni, hiszen ezek egyedi élethelyzettől függő kedvezmények. Viszont bemutatunk hat olyan adókedvezményt, amellyel gyakran találkoznak a magyar munkavállalók és hasznos lehet megismerni és megérteni őket.

Mit érdemes tudni az adókedvezményekről?

Tudjuk, hogy a keresett állás megtalálása után a munkaügyi adminisztráció gyakran bonyolult útvesztőt jelent a munkavállalók számára. Célunk, hogy a letölthető anyagunk elolvasása után ne maradjanak benned kérdések az aktív munkaviszonyhoz kapcsolódó adókedvezményekkel kapcsolatban. Bár minden kedvezmény egyedi módon épül fel, a legfontosabb kérdésekre mindegyiknél kitérünk:

  • Melyek a kedvezményre jogosító jövedelmek?
  • Kik jogosultak igénybe venni a kedvezményt?
  • Mekkora a kedvezmény mértéke?
  • Hol található az adott kedvezményhez kapcsolódó törvény?
  • Mikor érvényesíthető az adott adókedvezmény?

Hol lehet érvényesíteni az adókedvezményt?

Ahhoz, hogy adókedvezményt érvényesítsünk – akár évközben, akár évelején -, munkáltatónk, kifizetőnk felé kell eljuttatni a megfelelően kitöltött nyomtatványokat. Ezekben a kérdésekben saját munkaadód felé tudsz fordulni!

Már ismerem az adókedvezményeket. Most hogyan tovább?

Már tisztában vagy vele, hogy a munkaviszonyodhoz köthetően milyen kedvezményeket vehetsz igénybe. De a karrierépítés és a lehetőségeid maximalizálása nem áll meg itt!

Legyen szó aktív álláskeresésről vagy csak érdeklődésről, a JobGroup csapatára mindig számíthatsz, hogy megtaláld a következő lépcsőfokot a karrieredben.

Mindennap arra törekszünk, hogy felfedezzük és bemutassuk értékeidet és erősségeidet az állást kínáló vállalatok számára. Munkaerő-közvetítő és HR tanácsadó vállalatként kapcsolatfelvételtől kezdve egészen a próbaidőd lejártáig figyelemmel kísérjük és támogatjuk pályázatodat. Munkaerő-kölcsönzési szolgáltatásunkon keresztül pedig akár a teljes munkaviszonyod során mi biztosítjuk a munkaügyi háttértámogatást.

Nézd meg aktívan elérhető állásajánlatainkat ide kattintva.

További kérdéseid vannak munkaügyi témában?